Nieuws
Hoe wen ik mijn jonge duiven uit na lange periode van sneeuw...

13/02/2012 Ivan Willockx/Eddy Nol Categorie: Hulplijn

Na lange tijd halen we de hulplijn terug van onder het stof. Een melker belde ons vandaag met de vraag hoe hij het best zijn jonge duiven uitwent nadat ze lange tijd vastzaten door de sneeuw...


Na lange tijd halen we de hulplijn terug van onder het stof. Een melker belde ons vandaag met de vraag hoe hij het best zijn jonge duiven uitwent nadat ze lange tijd vastzaten door de sneeuw...

Nu de langste koudegolf in 70 jaar op zijn einde loopt en de dooi vanaf vandaag zijn intrede doet, smelt ook de sneeuw. Blijkbaar waren verschillende liefhebbers bang om hun duifjes tijdens deze winterperiode uit te laten. En zij vragen zich nu af, hoe ze hun jonge garde opnieuw kunnen buitenlaten, zonder al te veel ongelukken...

We legden ons oor links en rechts te luister en kwamen tot de volgende conclusie:

Vooreerst is het volgens ons niet direct nodig je duiven binnen te houden tijdens een sneeuwperiode. We kennen verschillende liefhebbers, die weinig jonge duiven verspelen, die hun jongen in het voorjaar 'open hok' geven. Vanaf het spenen, tot ze moeten luisteren. De piepers die zin hebben om te vliegen, kunnen vliegen, diegenen die willen binnenblijven, blijven binnen. Zo krijg je weinig problemen.


Opgelet

Diegenen die de ramen van het jonge duivenhok tijdens deze sneeuwperiode wel dicht hielden, moeten nu extra voorzichtig zijn. Vergelijk het met een hond, die opgesloten wordt in een hondenhok. Als je die na een tijdje eindelijk uitlaat, dan gaat die ook de zotste en wildste kuren verkopen. Met je jonge duivenbende zal dat niet anders zijn. De kans dat er dan verliezen zijn, is niet gering.
Liefhebbers die een volière voor hun hok hebben, kunnen hiervan gebruik maken. Dat zullen ze ook wel gedaan hebben tijdens de sneeuwperiode. Ze kunnen de jongen aan hun omgeving laten wennen, door ze in de volière te zetten.


's Avonds uitlaten en veel eten...

Liefhebbers die geen volière aan het jonge duivenhok hebben, stellen we voor om hun jonge bende eerst goed en voldoende te voederen, als ze dan toch op de dool geraken, dat ze voldoende reserves hebben om terug te keren.
Laat de duiven ook in de late namiddag uit, tegen de avond aan. Rond 15u lijkt ons ideaal, dan zullen de duiven sowieso niet direct geneigd zijn om te gaan 'trekken', ze zullen zich beperken tot een schuchtere poging van spoetnik tot het dag of enkele rondjes rond het hok. Zo kan je de schade beperken.

Succes er mee!

Tags: hulplijn

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel...

Reageer

Je moet aangemeld zijn om te reageren.

Relevante nieuwsitems

Advertenties

 

 

Poll