Nieuws
Hok in de Kijker: Charles Van Lancker (Heurne)

25/02/2013 Marc Rousseau / DD Categorie: Reportages

Een melker zoals er tegenwoordig bijna geen meer zijn. Eenvoud en kalmte weerspiegelt Charles van bij de eerste handdruk!


CHARLES VAN LANCKER HEURNE OUDENAARDE

Heurne bij Oudenaarde is naar verluidt een heel goed gekende deelgemeente van Oudenaarde bij onze Noorderburen. Inderdaad, duivenkenner en topman Willem De Bruyn kent hier perfect de weg en is een regelmatig bezoeker bij Charles. Dit op zich is niet niks, als je weet dat deze specialist zich komt bevoorraden bij een eenvoudige 80-jarige duivenmelker. Een melker zoals er tegenwoordig bijna geen meer zijn. Eenvoud en kalmte weerspiegelt Charles van bij de eerste handdruk!

Uit het gesprek kan je onmiddellijk afleiden dat er met de duiven wordt gespeeld op een oerdegelijk manier. Charles omringt zich graag met vrienden en mensen die duivenport in hart en nieren beoefenen. Hier wordt zeker zijn vriend en hulpmelker bijgeteld en de verschillende wekelijkse toeschouwers.

In de plaatselijke halve fond club VAC is Charles één van de toppers en speelt graag binnen top-10 op de uitslag. Zijn leuze is dat je het voor gewone prijsjes niet moet doen. Charles vernoemt hier heel graag Germain Onyn die tot op heden een heel bijzondere plaats inneemt en de continuïteit van de VAC club bewerkstelligt.

Charles speelt heel graag op zijn Argenton en is van mening dat hij een of andere link heeft met deze geliefkoosde vlucht.

Stamopbouw

Bij Charles Vanlancker ligt de basis bij de Roste Meire x Witje . Hieruit komen zijn goeie vliegers, grijze duiven waaronder de oude Grijzen, broer Oude Grijzen en 566. De Meire duiven komen van een andere super uit Oost-Vlaanderen Gilbert Meire , Huise. Het Witje vindt haar origine bij Jules Wieme uit Kruishoutem.

Verder vinden we het koppel "999/91" x "263/92" of koppel A. , Koppel B is de kruising Oude Grijzen x "263/92.

Naderhand koppelde hij de "Roste Meire" aan de "263/92", en het was opnieuw raak.
In 2000 kweekte Charles 8 doffers uit "Roste Meire" x 263; resultaat allemaal op rij goede duiven. Dit zijn gemazzelde duiven(licht geschelpte), merendeel zit deze nu op het kweekhok.

Verder houdt Charles aan het feit dat alle blauwe uit de oude grijzen, cracks zijn. Een citaat dat men niet vlug vergeet bij het bezoeken van het kweekhok.

De kruising tussen deze koppels vererven superduiven aan de lopende band, meer nog dit gaat zo generaties verder en brengen keer op keer fantastische duiven voort.
Een klein voorbeeld het onmogelijke toch kan is het verhaal van een jaarse doffer 608-11 niet opgeleerd in 2011 en tot op vandaag 4 keer korf, Angerville 19/05/2012 9° van 134 jaarse doffers. Zo zie je maar, kwaliteit primeert altijd!

De Oude Grijzen 4303777 -94 (komt uit koppel C) vliegt als jaarling 1ste interprovinciaal Argenton van 7263 duiven.

Zijn zoon de Grijzen Argenton 4201126-03 (komt uit koppel B) vliegt ook 1ste en 4de interprovinciaal Argenton van respectievelijk 5130 duiven en 2220 duiven.

Kleinzoon van deze Grijzen Argenton de VIP 4247376-05 werd 1e Nationale asduif zware halve fond KBDB 2006 en 1e Provinciale asduif halve fond KBDB 2006 en vliegt ondermeer :

 • 1ste prov Chateauroux 3665 d
 • 1ste prov Bourges 1752 d
 • 1ste Orleans 462 d
 • 2de interprov Argenton 4104
 • 3de interprov Chateauroux 2793
 • 4de interprov Blois 1245
 • 11de interprov Chateauroux 4349

Vader van de VIP is een kleinzoon van koppel B (afstammend van koppel A en C) , moeder VIP een kleindochter koppel A.

Dochter koppel C vliegt Argenton 1ste interprovinciaal van 5066 duiven.

De Cunego zoon koppel C X* dochter koppel A, vliegt 1ste Argenton van 2220.

De 307/05, een zomerjong van 2005, is een volle broer van Cunego. Wegens vogelgriep en schrik hem dus te verspelen op de oostenlijn vloog hij in 2006 slechts vijfmaal: Bouillon 313 – 10, Dourdan 193 – 4, Dourdan 171 – 3, Dourdan 242 – 7 en Argenton Interprov. 4.104 - 9

Voederen , bijproducten en drinken

Bij het voederen kunnen we eigenlijk kort zijn, Charles is van mening dat de regel bij vele melkers is dat duiven eigenlijk ondervoederd worden. In Heurne gebeurt dit simpelweg vollebak, de doffers laten bijna altijd de erwten en dergelijke liggen volgens Charles. De rest wordt aan de duivinnen voorgezet!

Het enige wat Charles bezorgt aan de doffers zijn de voedingskorrels verkrijgbaar in de handel(Verzele > Voeding geïnspireerd door de natuur). Hij oordeelt dat thees en andere extracten planten zijn, zodoende ziet men in Heurne op dit vlak geen verschil.

Op het vlak van drinken kunnen we bijna niks veranderen, namelijk puur water. Het enige werd veranderd zijn de drinkbakken, namelijk de klassieke drinkbakken vervangen door de drinkbakjes die aan de verzendingsmanden worden bevestigd.

Motivatie

De motivatie is een van de belangrijkste elementen vooraleer de duiven op reis gaan. Charles schuwt zeker niet dan zijn weduwnaar 2 à 3 uren in gezelschap van hun duivin vertoeven tot wanneer er complete rust is op het hok. Pas dan wordt de reiskorf klaargemaakt voor transport!

Vierzon VAC 2012

 • 332 oude: 1-3-9-12-14-21-32-38-39-...
 • 134 jaarse: 1-4-9-10-42-...

Tot slot

In Heurne wordt de duivensport nog altijd beoefend zoals 50à 60 jaren terug. Eenvoud boven alles. Charles houdt van een kalme duif en alles wordt gedaan om zonder stress te mand in te gaan.

Charles is van mening dat een duif moet liggen en rusten in zijn reismand, dit is pas het signaal om goed te presteren. Dit verraadt meestal een goeie vlieger!

Voederen is bij Charles geen kunst, vollebak met granen geleverd door Germain Onyn uit Ronse, Mariman en Verzele mengelingen. Verder is volgens Charles een beetje geluk gemoeid om dergelijk superverervende duiven te kweken. Een lottobiljet zonder meer!

Van superlatieven gesproken!

Reacties

 • 28/02/2013 - 15:56 rekemenaar
  Eindelijk eens een reportage van iemand die keihard speelt met een systeem van 50 jaar geleden zo schrijft men.
  Gelukkig kan het ook nog op deze manier,als je vele reportages leest begon je er aan te twijfelen.
  Ik zelf heb er nooit aan getwijfeld omdat bij alle kleine kampioenen waar ik ging voor versterking het mij steeds opviel hoe simpel maar goed deze mensen hun sport bedreven.
  Steeds verzorging tot in de puntjes zonder overbodige medicijnen!!
  Vele van die huidige (tijdelijke)kampioenen geven elke dag het drinkwater een ander kleurtje ... maar een hok zuiver krabben is te veel gevraagd.
  Bij mensen die de sport bedrijven zoals Charles moet je zijn om duiven te halen... goede prestaties zonder poespas.
  Proficiat Charles en nog veel plezier met uw duifjes.

Reageer

Je moet aangemeld zijn om te reageren.

Relevante nieuwsitems

Advertenties

 

 

Poll