Nieuws
Bruidsduiven op de stoep van het stadhuis

31/03/2011 Davy Deckers Categorie: Nederland

Het is altijd weer een romantisch plaatje: het loslaten van bruidsduiven uit een fraaie korf na het voltrekken van een huwelijk.


Het is altijd weer een romantisch plaatje: het loslaten van bruidsduiven uit een fraaie korf na het voltrekken van een huwelijk. Toch is er veel verschil tussen een duif en een duif. Duiven met een opstaand staartje (pauwstaartje) kunnen niet vliegen en blijven vaak rond het stadhuis -tot ergernis van de gemeente- hangen. Een 'gewone' witte duif vliegt daarentegen direct na het loslaten naar zijn eigen duiventil. Het gebeurt regelmatig dat zij eerder thuis zijn dan hun eigenaar.

Marcel en Caroline Polderman zijn enkele jaren geleden begonnen met het leveren en bezorgen van bruidsduiven. Met hun onderneming Bruidsduiven Tiel hebben ze menig duif losgelaten. Ze beschikken over mooie manden en het aanstaande bruidspaar wordt ook altijd uitgenodigd om de duiven bij hun thuis op proef los te laten. Dan loopt het op het moment suprème allemaal wat vertrouwder en soepeler.

Marcel: ,,Wij letten erg op de diervriendelijkheid. De duiven moeten zelfstandig de weg terug weten en als het slecht weer is -onweer bijvoorbeeld-, dan gaat ook het feest niet door. Ook in het donker laten we de duiven niet los, ze weten dan volstrekt niet waar ze heen moeten en raken in paniek. Mensen die met pauwduiven werken zijn zeer dieronvriendelijk bezig, want die zijn vaak ten dode opgeschreven. Je moet er wel verantwoord mee omgaan.''

Naast zijn werk als brandweerman en zijn bezigheden met de bruidsduiven houden Marcel en Caroline ook nog wedstrijdduiven en zijn ze lid van Postduivenvereniging De Waalvliegers. Daarnaast lopen er twee katten rond, zit het konijn gemoedelijk in zijn hok en zwemmen de vissen vrolijk in het aquarium. De Poldermannetjes zijn dierenvrienden.

Caroline: ,,Soms brengen we de duiven zelf weg en zorgen we er voor dat we representatief gekleed zijn. Het trouwpak van Marcel komt hem daarbij goed van pas. Ook mogen de mensen zelf de duiven ophalen als ze daar voor kiezen. We hebben een reismand en een diverse trouwmanden waar ze uit kunnen kiezen. Ook kan een echtpaar er voor kiezen om de duiven uit de hand los te laten. In Tiel komen we voor een paar tientjes, maar als het verder weg is, kost het iets meer. Het blijft altijd een feest, zo'n trouwerij met alles er op en er aan.''

Bruidsduiven Tiel, Violierstraat 20, Tiel, tel. 06-31209100 , www.bruidsduiventiel.nl.

Bron: Veenendaalse Krant

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel...

Reageer

Je moet aangemeld zijn om te reageren.

Relevante nieuwsitems

Advertenties

 

 

Poll