Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

7 nieuwe besmettingen met het H5N1-virus bij wilde vogels ontdekt in ons land

Geplaatst op 20/11/2021, Auteur: Persbericht / Davy

348886-favv-croppedxs1.jpg | Pitts

19-11-21 Mededeling FAVV Vogelgriep

Er zijn deze week 7 nieuwe besmettingen met het H5N1-virus bij wilde vogels ontdekt in ons land. In 2 gevallen heeft Sciensano ondertussen ook het hoogpathogeen karakter van het virus (H5N1) bevestigd. Voor de 5 andere vogels is die bevestiging nog lopende, maar het leidt op basis van wat er al geweten is weinig twijfel dat het ook bij hen om een hoogpathogeen virus gaat.

De nieuwe besmettingen zijn gesitueerd zich in West-Vlaanderen (Middelkerke en Oostende), Antwerpen (Duffel, Kalmthout en Zandhoven) en Limburg (Bree en Zonhoven). Het gaat om watervogels (eenden, ganzen en strandlopers) en een roofvogel. Het volledige overzicht is terug te vinden op de website.

In het zuiden van het land zijn voorlopig nog geen besmettingen aangetroffen, maar er zijn al wel besmette wilde vogels in Noordoost-Frankrijk gevonden, op ongeveer 70 km van de grens met BE en LU. Deze bevindingen geven aan dat er hoogstwaarschijnlijk overal in ons land virus circuleert bij verschillende soorten wilde vogels. Het risico op insleep van vogelgriep bij pluimvee is dus zoals verwacht fors toegenomen.

Het is dan ook belangrijk om de maatregelen, die afgelopen maandag van kracht zijn geworden strikt toe te passen. Deze maatregelen zijn immers bedoeld om de insleep vanuit wilde vogels zoveel als mogelijk tegen te gaan.

Tot slot geef ik nog de onderstaande tabel mee die een samenvatting geeft van de voor dit seizoen (vanaf 1 oktober) in de Europese notificatietool ADIS gerapporteerde besmettingen bij pluimvee en wilde vogels. Vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden, heeft vogelgriep zich dit seizoen al veel meer verspreid in Europa en zijn er vooral veel meer besmettingen vastgesteld bij pluimvee. Vooral Noord-Italië, waar het virus rondgaat in de kalkoenenhouderij, springt daarbij in het oog.

Bijkomende informatie is terug te vinden op de website: https://www.favv-afsca.be/professionelen/dierlijkeproductie/dierengezondheid/vogelgriep/ en https://www.favv-afsca.be/consumenten/extra/vogelgriep/. Op die laatste pagina is ook een korte video geplaatst om het belang van de preventieve maatregelen voor hobbypluimvee te benadrukken (https://www.onderdeloep.be/wil-je-gezond-gevogelte_wij-ook/).

Prettig weekend.

https://www.kbdb.be/vogelgriep/

 


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven