Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Abrupt einde van duivensportcarriere Marc Vandevelde

Geplaatst op 20/12/2016, Auteur:


Topveiling van Marc Vandevelde (Attenhoven)

Voor Marc Vandevelde zou 2016 het jaar van de definitieve doorbraak gaan worden. Helaas hebben relationele problemen daar anders over beslist. Na dertig jaar huwelijk lijkt een scheiding voor het koppel onafwendbaar geworden en zal het woonhuis moeten verkocht worden. Zo komt er een abrupt einde aan een veelbelovende duivensportcarrière. Het is dan ook met pijn in het hart dat Marc afscheid moet nemen van zijn duifjes, net nu hij op het punt stond om aansluiting te vinden bij de beteren van de nationale halve fond scene.

Een gedreven sportman

Naast een militaire loopbaan als vliegtuigmecanicien was Marc ook op sportief vlak altijd heel actief bezig. Zo is hij jarenlang keeperstrainer bij tweedeklasser K.V.K. Tienen geweest. In 2011 volgde een bijzonder pijnlijke breuk met de club. Het geloof in de eerlijkheid van de mensheid kreeg daardoor een flinke knauw en Marc besloot zich voortaan enkel nog op zijn duifjes te concentreren. Duifjes waren er altijd wel geweest, maar dan meer voor het plezier van het zien rondvliegen en de omgang op het hok met de vogeltjes. Bij sporters die op een bepaald niveau hebben gepresteerd zie je vaak een gedrevenheid in alles wat ze ondernemen. In 2012 is Marc vastbesloten om het te gaan maken op de nationale jonge duivenvluchten. 

Alleen het beste is goed genoeg

In zijn zoektocht naar een kwalitatieve boost voor zijn hok kan hij daarbij rekenen op de hulp van zijn vriend Ton Anders van de gelijknamige combinatie uit het Nederlandse Boskoop. Liefhebbers die bij momenten de teletekst noteringen aan elkaar rijgen. Marc heeft ook ontzettend veel te danken aan twee absolute toppers in het duivenspel. Hij heeft een enorme bewondering voor Gaston Van De Wouwer die hem met raad en daad bijstaat. Hij heeft er bij Gaston dan ook op aangedrongen dat deze zijn kennis over het duivenspel te boek zou stellen. Later raakt hij ook bevriend met een topper in de Nederlandse duivensport, met name: Peter Van de Merwe. Die combinatie van topkwaliteit aan kweekmateriaal en kennis opgedaan bij de allergrootsten begon zijn vruchten af te werpen.

Op de drempel van de doorbraak

In 2015 had Marc na twee nationale vluchten de 9de beste jonge duif van het land ondanks het feit dat het duifje na een zware Chateauroux 9 minuten op het dak was blijven zitten. Na drie vluchten had hij het 23ste en 32ste beste jonge duifje van België. De week nadien werd er oostenwind voorspeld en gingen hij voor een korte vlucht uit Momignies en daarop werden de  drie eerste plaatsen behaald. Het duivinnetje dat als eerste werd afgevlagd vloog de week nadien eerste interprovinciaal op Issoudun. In het Trudo verbond werd de tweede plaats behaald in het kampioenschap met de twee eerst getekenden op de zware halve-fond met jonge duiven. Marc moest er enkel Erwin Geraerts laten voorgaan, maar wist wel een flink aantal zeer sterke kleppers achter zich te houden. In Ramillies plaatste hij zes van zijn duifjes bij de eerste 16 asduiven.

Een defilé van topduifjes

Het is natuurlijk doodjammer voor Marc dat het verhaal hier moet eindigen. Maar voor de andere duivenliefhebbers is dit een uitgelezen kans om fantastisch materiaal op de kop te tikken. We hebben nog maar zelden een dergelijke verzameling van toprassen bij elkaar gezien. Wat het ook zo bijzonder maakt is dat je in de stambomen eerder zelden de benamingen ‘broer of zus van’ gaat zien. Het zijn bijna uitsluitend rechtstreekse bloedlijnen naar de allergrootste toppers. Een mengeling van absolute cracks uit Nederland en België.  Bij onze Noorderburen zijn dat naast Peter Van de Merwe ondermeer ook nog: C & G Koopman, Kees Bossua, Pieter Veenstra, Ad Schaerlaeckens, G & S Verkerk en Anton Ruitenberg. Uit de Wondere Witpen van de gebroeders Van Toor en rechtstreekse afstammelingen uit de gouden kweekkoppels van Cees Van Lammeren en Herman Beverdam. Het rijtje Belgische liefhebbers oogt al even indrukwekkend. Naast De Kaasboerlijn van Gaston Van De Wouwer verder ook nog: Gaby Vandenabeele, Heremans-Ceusters, Van Hove-Uytterhoeven, De Rauw-Sablon, Kris Cleirbaut, Johan De Belser, Geerinckx en de gebroeders Herbots. Een defilé van het allerbeste wat er in Nederland en Belgie te vinden is voor het grote halve fond werk. Het is zeer twijfelachtig of je dit jaar in één veiling nog zoveel topmateriaal gaat verzameld zien.

 

Op 2 oktober 2016 van 10 tot 13 uur kijkdag in het Kweekcenter te Heusden-Zolder - Obbeekstraat

  

 
Voor Marc Vandevelde komt er een abrupt einde aan een veelbelovende duivensportcarriere. Voor de andere liefhebbers meteen een uitgelezen kans om topmateriaal van tenoren uit België en Nederland in huis te halen.


Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven