Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Allemeesch P. R. & J. uit Veurne (W-Vl) morele winnaar Châteauroux III jonge duiven

Geplaatst op 17/09/2017, Auteur: PHIL


De combinatie Allemeesch P.R.&J. is de nationale zege jonge duiven van de Châteauroux III kwijt. P.R. & J staat voor Peter, zijn vrouw Ria en hun jongste dochter Julie). Bij controle stelde  de KBDB vast dat de winnende duif NL 1642445/2017 niet gemuteerd was.

In verband hiermee communiceerde de KBDB : "Betreffende de deelname aan wedvluchten met duiven, drager van ringen van een buitenlandse federatie, bepaalt artikel 112 van het nationaal sportreglement duidelijk: Het is verboden deel te nemen aan wedvluchten (inkorven) of andere KBDB-activiteiten met duiven, drager van ringen van een buitenlandse federatie, die bij de KBDB niet zijn overgeschreven op naam van de deelnemende liefhebber. Bij vaststelling van inbreuk tegen dit beginsel zal de duif uit de klassering worden genomen en de gewonnen prijs verbeurd verklaard worden ten voordele van de vlucht of de activiteit (met strikte naleving van de termijnen voorzien bij art. 89 van huidig reglement). Gelet op het feit dat de betrokken liefhebber het bewijs van mutatie niet kon voorleggen, en rekening houdend met de bepalingen voorzien door artikel 103, 105 en 112 van het nationaal sportreglement, besliste de KBDB, als inrichter van de nationale vlucht Châteauroux 14/08/2017, dat de duif met ringnummer NL 1642445/2017 niet kan geklasseerd worden in de uitslag Châteauroux 14/08/2017 met verbeurdverklaring van de gewonnen prijs ten voordele van de wedstrijd."

julie-ria-en-peter-allemeesch.jpg | Pitts

Julie, Ria en Peter Allemeesch

 

Het niet muteren van deze Nederlandse duif is een vergetelheid die Peter Allemeesch nu wel duur te staan komt …

Het had hun eerste nationale titel moeten worden na lokaal toch al 7 eerste prijzen gespeeld te hebben.

Seizoen 2017 breidde en vervolg aan een succesvol seizoen 2016 waarin volgende titels behaald werden :

1e Algemeen Kampioen Midfond Jongen 2016 (Roesbrugge)

1e Algemeen Kampioen Fond Jaarlingen 2016 (Vlamertinge)

1e Algemeen Kampioen Nationale Vluchten Fond Jongen 2016 (Vlamertinge)

1e Asduif Nationale Vluchten 2016 (Vlamertinge)

1e Asduif Midfond/Fond (Roesbrugge)

1e In Flanders Fields-vlucht 2016 (arrondissement Veurne)

1e Châteauroux 2016 (Vlamertinge)

1e Nat. Zone A1 Châteauroux 2016

1e Bourges 2016 (Vlamertinge)

2e Nat. Zone A1 Argenton 2016

 

“Lisa” NL1642445/2017 won niet alleen van de 18.923 jonge duiven, maar was tevens de snelste van alle 26.134 deelnemende duiven aan deze nationale wedvlucht.

 

 

 

 

lisa.jpg | Pitts

Lisa is een 100% Combinatie Poelman uit Erica (NL)

 

Vader White Wing NL12-1102370 is een zoon van topkweker Wander (de volle broer van Black Power die verkocht werd aan Koopman (NL) en daar hoge ogen scoorde) met Kleindochter Kannibaal (Dirk Van Dijck).

Moeder Pearl004 NE13-1654004, een kleindochter van Wander x inteelt 1ste nat.Barcelona 1997(Looymans -Wierop NL).

Lisa vloog, vooraleer ingekorfd te worden voor deze Châteauroux, Blois en Bourges.

pedigtee-lisa.jpg | Pitts

Peter startte het seizoen 2017 met 30 oude en jaarse duiven en zo'n 125 jongen.

De jonge duiven worden verduisterd en op de schuifdeur gespeeld tot einde seizoen.

Aangezien Peter Export Manager is bij Teurlings zal het niemand verwonderen dat in de kolonie 100% Teurlings gevoederd wordt, ook de bijproducten zijn van Teurlings.

De jonge duiven krijgen het ganse jaar door enkel AS Junior – Ad Schaerlaeckens, een sportmengeling goed voor gans het jaar door.

Na de training en bij thuiskomst ligt er een streepje TOVO kracht-en opfokvoer op de voederplank, dus geen pinda’s of snoep.  TOVO is zo’n 40 jaar oud maar het is nog steeds het beste en de duiven worden van kleinsaf aan gewoon gemaakt om het te eten.

De jonge duiven krijgen het ganse jaar door enkel AS Junior – Ad Schaerlaeckens, een sportmengeling goed voor gans het jaar door.

het-hok-van-de-jonge-duiven.jpg | Pitts
binnenzicht-hok-2.jpg | Pitts

Het hok van de jonge duiven                                                    Een hok met weduwnaars

 

Hoe het begon …

Als jonge knaap had Peter in de tuin van het ouderlijk huis in Koksijde een volière met kanaries en parkieten. Toen op een dag in 1974 een duif tegen de ruit vloog ontfermde Peter zich over het gekwetste dier, stak het in de volière bij de kanaries en verzorgde hem. Na 14 dagen was de duif weer hersteld. Maar toen kwam hun jonge Duitse Scheper roet in het eten gooien. Hij beet een gat in de draad van de volière waardoor alle kanaries en parkieten de vrijheid tegemoet vlogen.  De duif, echter, kwam terug. In 1976 timmerde een oom een duivenhok voor zijn neef en enkele liefhebbers gaven duifjes zodat hij kon beginnen spelen. Toeval wilde dat Peter, die voor kok studeerde, zijn stage mocht doen in het restaurant van Robert Venus. Met de Venus soort op zijn hok en met als basis de Bernard Corteel duiven, was hij meteen goed gestart! Noodgedwongen moest Peter een onderbreking inlassen. Hij kreeg het te druk met zijn werk, huwelijk en kinderen en de duiven werden even op een zijspoor gezet.

Het gezin verhuisde naar Brussel. Door een klant die veel in de winkel kwam, wijlen de illustere Philippe Matton, lokaalhouder en duizendpoot in de duivenvereniging van Beersel, werd er toch weer een duivenhok in de tuin neergepoot. Maar Peter had een acuut gebrek aan tijd en in Beersel speelden veel specialisten zodat hij daar niet aan de bak kwam. Peter kwam met vrouw en kinderen terug naar de kust en ging in De Panne wonen. Daar had hij succes met een duif die hij gekocht had op de markt van Lier. Hij speelde in 1994 in de Fondclub van Ieper een 1ste prijs op Barcelona jaarlingen. Van de 10 weduwnaars die hij inkorfde op Barcelona kwamen er drie naar huis. Peter en Ria gingen zich toen permanent vestigen in Bulskamp en, zoals het een echte duivenpiet betaamt, stond er al lang en breed een duivenhok in de tuin vooraleer de eerste steen van het huis gelegd was!

1997 was een keerpunt in Peter’s leven.  Hij ging bij zijn huidige werkgever, Teurlings, werken en werd via de BCK (Belgische Commissie van Keurmeesters) Kampioen van België bij de showers en de bevlogen klasse. Hij werd toen ook verschillende keren kampioen in de verenigingen van Roesbrugge en Veurne.

Basisrassen

Alle snelheidsduiven werden van de hand gedaan.  Toen restte alleen nog het oude basisras van Bas Batenburg uit Klaaswaal.

Hiermee boekte Peter goede resultaten, zoals bv. op Bourges waar de 539 top vloog en 8ste werd op La Souterraine.

Peter haalde, met succes, duiven bij van Wim Logie uit Poperinge ( de bloedlijnen van Robert en Didier Bolle en van wijlen Marcel Goethals), Kurt De Keyser uit Staden (de bloedlijnen van Cools-Blancke, Gerard Koopman en Deschacht-Denduyver) en Harco Poelman uit Nederland. Het zijn voornamelijk duiven voor de HAFO die hij met goed gevolg inzet tot 750 km.

De 1ste Zone A1 op Châteauroux 2016 werd gewonnen met een duif van Wim Logie.

De NL16-10697411 van Harco Poelman vloog regionaal een 1ste prijs op Bourges 2016 en was 20ste Zone A1 op 1.339d. Op Bourges hadden 18 van de 20 ingekorfde duiven prijs!

 

 

        

de-hokken-2.jpg | Pitts

            De hokken

 

Duivenplezier

Peter heeft een zeer drukke job en de werkdruk ligt hoog maar hij is blij dat hij besloten heeft ook halve fond te gaan spelen en niet enkel fond.  Hij beleeft nu meer plezier aan het zien thuiskomen van de duiven en er is meer activiteit rond de hokken. Ria springt bij waar nodig want Peter moet voor zijn beroep ook veel op reis en dochter Julie steekt waar nodig ook een helpende hand toe.

Peter : "Ik wil ook vriend des huizes Olivier Verlande niet vergeten. In de winter ben ik voor mijn job erg vaak in het buitenland en Olivier komt al 25 jaar vanuit het Franse Buergues  om samen met Ria en Julie mijn duiven te  verzorgen“

         


Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven