Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Als er geen nieuwe vogelgriep opduikt, kan ophokplicht snel verdwijnen

Geplaatst op 03/02/2017, Auteur: piet.aelberts@telenet.be


Het FAVV heeft bij monde van woordvoerster  Lieve Busschots tekst en uiitleg gegeven bij de ophokplicht. "Reisduiven en andere duiven vallen zoals andere vogels inderdaad onder de ophokregeling. Die bepaalt dat de dieren opgesloten of door netten afgeschermd moeten worden van contact met wilde vogels.

Uitvliegen is in de praktijk niet mogelijk, aangezien er daarbij contact met hokvreemde vogels mogelijk is.

Ik wil er u attent op maken dat dit virus in de paar maanden, dat het gekend is in Europa, al aangetroffen is bij meer dan 50 verschillende vogelsoorten. Het virus toont zich steeds zeer agressief en dodelijk bij al deze soorten. Daarbij zitten ook heel gewone vogels als bijv. merels en eksters. Ik sluit dan ook helemaal niet uit dat ook duiven getroffen kunnen worden.

De bedoeling van de ophokregeling is net om uw vogels te beschermen tegen besmetting. Ik begrijp dat ophokken niet altijd de meest prettige leefomstandigheden geeft voor uw duiven, maar het lijkt me dat dit ongemak niet afweegt tegen het risico op besmetting en alle problemen en ongemakken die zo’n besmetting voor uw dieren zou teweegbrengen," adlus de woordvoerster van het Voedselagentschap. Ze voegt eraan toe dat er hopelijk geen  nieuwe gevallen van vogelgriep in ons land opduiken. "Mochten we de komende weken daarvan gespaard blijven, kan zit een snelle versoepeling van de ophokplicht er zeker in."
Veel duivenliefhebbers zitten op dit moment met speenklare jongen en willen die zo snel mogelijk vertrouwd maken met hun omgeving. Er bestaat uiteraard geen enkel goed moment voor een dergelijke uitbraak. Een week eerder had zelfs fataal kunnen zijn voor de Olympiade in Brussel. 


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven