Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Andy Seynaeve (Gullegem)

Geplaatst op 21/01/2023, Auteur: Pitts


In deze aanbieding speenklare jongen uit de gouden lijnen van onder andere Maes, Vermander, Gevaert, Christiaens, Devos, Vandenabeele, Sioen, Vandenheede, Clicque, Ally, Geerinckx, Verschoot, Brockamp en Demely. Klaar om in het nieuwe seizoen ook uit te blinken zoals deze toppers?

 

Andy Seynaeve (49) kwam reeds op zeer jeugdige leeftijd in contact met de duivensport. Grootvader Achilles Neyrinck uit Ledegem werd geboren in een duivenmelkersfamilie en ook Andy's vader liep bij die schoonfamilie de duivenmicrobe op. Ze speelden samen in tandem en als enige van de 5 kleinkinderen was Andy wekelijks trouw op post om de duiven te letten. Toen in 1978 Achilles overleed, verhuisden de duiven naar de ouderlijke woonst van Andy. Spoedig werd er in een nieuwe tandem gespeeld op de naam Seynaeve Jacques & Andy. Vroeger zorgde vader Jacques voor het meeste werk en stilaan nam Andy de taken van vader over. Deze tandem werd in september 2019 helaas ontbonden toen vader de strijd verloor tegen zijn ziekte.

 

Snelheid tot dagfond

Toen de vluchten verplaatst werden naar zaterdag ipv zondag, was Andy door zijn beroep als kapper genoodzaakt het spelen met duiven te staken. Nochtans waren de rassen in overvloed aanwezig om te kunnen uitblinken van snelheid, over halve fond tot lichte dagfond. Een grote inbreng van duiven zijn deze van “Buurman”  Freddy Neyrinck, verder aangevuld met Vansteenkiste Andre (Gullegem), Descheemaeker Patrick (Izegem), Staelraeve Peter (Rollegem), wijlen Vanooteghem Jacques en wijlen Wysseur Jozef.

Dierenarts Lemahieu uit Diksmuide genoot jarenlang het vertrouwen voor de medische begeleiding. Nu worden de duiven regelmatig ter observatie bij Veronicque Vanderstichele gebracht. Medicatie wordt sowieso enkel toegediend wanneer het strikt noodzakelijk is. Andy: “Al jaren zit ik in de sport en heb al met veel liefhebbers gesproken. Van een enkeling hoor je eens wat bruikbaars maar vaak wordt er gewoon wat rond de pot gedraaid. De mand is voor mij de beste waardemeter. Echter ik vind wel dat duiven hun kans moeten krijgen alvorens ze te beoordelen. In mijn laatste jaar heb ik tegen de regels in mijn jongen 1 keer zelf weggebracht tot op 10km en daarna meteen naar Arras. 4 weken later had ik 11 duiven tegen de 24ste prijs op de uitslag, zo zie je maar... Wie mij kent zal wel wat anekdotes gehoord hebben over de duiven en wat er rond draait . Maar finaal toch deze: met trots heb ik met opgeheven hoofd de arena van het actieve duivenspel verlaten. Mijn laatste vlucht Chateauroux klokte ik 16 van mijn 26 duiven tegen de 170ste prijs tegen 606 duiven. Deze stonden nog op 5 en 6 pennen tegen alle verduisterde gladiatoren. Toen de vlucht op zijn einde liep meldde ik mijn 17deduif aan op de voorlaatste prijs. Meteen daarna vielen nog 2 duiven, mijn 18de en 19de samen op de plank. 17 , 18 & 19 waren uiteindelijk net te laat, maar voor mij was het plaatje af op mijn laatste nationale vlucht. In de breedte er staan, met regelmaat vroeg klokken en vele fantastische mensen en herinneringen bijhouden aan de sport.”

 

andy-seynaeve.jpg | Pitts

Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven