Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Belgische en Nederlandse duivenbond willen grenzen sluiten voor ‘overlopers’

Geplaatst op 25/04/2017, Auteur: piet.aelberts@telenet.be


Vooral de KBDB heeft het al langer moeilijk met de leden die over de landsgrenzen gaan spelen. "De landsgrens is de grens en de liefhebbers dienen zich aan te sluiten bij de federatie alwaar hun hok is gevestigd," zo stellen KBDB en NPO in een gezamenlijke mededeling. “Liefhebbers dienen zich aan te sluiten ofwel bij de NPO ofwel bij de KBDB. Een dubbele aansluiting (zowel KBDB als NPO) is onmogelijk en verboden.De Belgische liefhebbers die zich in Nederland hebben aangesloten, kunnen hun lidmaatschap verlengen ook al is hun hok in België gevestigd. Aan dat “verworven recht” wordt niet geraakt. Deze liefhebbers kunnen niet deelnemen aan de Nederlandse nationale kampioenschappen. Nieuwe aansluitingen zullen door de NPO worden geweigerd. De liefhebber, waarvan het duivenhok zich op buitenlands grondgebied bevindt, kan zich, onder geen enkel beding, aansluiten bij de KBDB.

Dat er bij beide federaties toch wel bijzonder knappe koppen zitten, mag blijken uit de juridische verantwoording van hun besluiten: “Deze regelgeving werd opgesteld in de overtuiging dat het vooropgestelde principe de toets aan het Europees recht zal weerstaan aangezien de beperking van vrij verkeer wordt gerechtvaardigd door niet-economische overwegingen die verband houden met het specifieke karakter en kader van de duivensport met als specifieke pijnpunten: de speelomtrekken, de internationale wedvluchten en de dopingcontroles.” Einde citaat.

Schijnvertoning
Toch lijkt het erop dat de NPO de KBDB heeft willen sussen, gewoon omdat er meer Belgische liefhebbers naar Nederland ‘overlopen’ dan andersom. In realiteit is het immers zo dat Nederlandse maatschappijen in de grensstreek de Belgen maar al te graag zien komen. Zo wordt bij voorbeeld iedere Belg die zich in het Nederlandse Meers aanmeldt, aanvaard... en eenmaal een club in Nederland je als lid aanvaardt kan de NPO niets anders doen dan "ja" knikken.
Trouwens de Afdeling Limburg maakt er zelf geen bezwaar meer tegen zolang je binnen een straal van 10 km van de grens woont.
Om het probleem aan te pakken kan de NPO alleen proberen dit reglement te veranderen ... zodat wanneer een club je aanvaardt je NIET automatisch lid bent van de NPO ... en zij alleen er mogen over beslissen.


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven