Benny van Poucke uit Sijsele (W-Vl), een gedreven jonge liefhebber
Geplaatst op 13/01/2018, Auteur: Phil

Benny Van Poucke
Aan het hek van de Veldstraat 18 in Sijsele staat een reusachtige Deense dog op wacht. Daar kom je niet zomaar voorbij!
Benny was zo vriendelijk tijd voor mij vrij te maken op een drukke ochtend tijdens de kweek.
Samen met vader Eddy is hij al sinds zijn 12de op de duivenhokken te vinden. Op zijn 13de kwam hij er alleen voor te staan want vader was een huis aan het bouwen en had geen tijd voor zijn duiven.
Benny: “Ik vergeet nooit dat ik meteen op de bonvlucht een 1ste prijs speelde maar vader had geen bon gekocht omdat hij wist dat ik er alleen voor zou staan….
In 2005 heb ik dan zelf een hok gezet. Seizoen 2006 was geen succes maar vanaf 2007 is de boel beginnen draaien en was ik niet meer te stoppen. Nu is het echt, zoals Evelyne, mijn vrouw zegt, een uit de hand gelopen hobby.”
Benny prefereert de vluchten uit Fontenay (330 km) omdat hij zijn duiven wekelijks kan meegeven en hij ze makkelijker te motiveren vindt dan voor de vluchten uit Blois, Tours of Orléans, die 2 nachten mand hebben.

het tuinhok van de jonge duiven
Hokmanagement
In de tuin staat een tuinhok voor de jonge duiven, een grote volière, een hok voor de weduwnaars boven de garage en dan nog het kweekhok. Een hele klus om te onderhouden voor iemand die nog ganse dagen uit werken gaat. Er ligt dan ook het ganse jaar stro op de hokken dat bij het begin van het nieuwe seizoen vervangen wordt.

rechtboven, de weduwnaars
Er zitten 12 kweekkoppels. Die krijgen 2 jaar de tijd om zichzelf te bewijzen.
De bloedlijnen waaruit Benny kweekt : 80% van vader - ras Gommaire Verbruggen, Johny Maenhout, Koen Meerschaert, Marijn Laureyns, Nico Pronk (Mill NL)- uit zijn Aelbrecht soort, Robby Wilms – uit zijn Fenomeentje, en Robert Rotsaert uit zijn topper de 603.
Alles kweekt in deze kolonie en Benny begint dan ook vroeg te kweken. Op 15 november gaan de duiven samen voor een 1ste ronde met onderleg en uit de beste kwekers wordt dan nog een 2de ronde jonge duiven grootgebracht. Dan is er nog een duiver die afzonderlijk zit op een hok en elke keer een andere duivin krijgt (een soort moderne stierenbak).
Op het moment dat de duivers weer beginnen te drijven, wordt de duivin weggezet en moeten de duivers de jongen zelf grootbrengen, dit om de eierleg te beperken.
Benny begint seizoen 2018 met 14 jaarling weduwnaars die einde seizoen 2017 overgewend werden. Vorig jaar was hij ontzettend teleurgesteld over de prestaties van zijn weduwnaars en ruimde die allemaal tegelijk op.
Als selectie geldt hier 2 à 3 keer prijs vliegen per 10-tal!
Het plan is om te starten met een 70-tal jonge duiven die verduisterd worden van begin maart tot 1 mei. Dan gaan ze op de schuifdeur en worden opgeleerd. Vanaf 21/6 wordt het jonge volkje dan bijgelicht tot einde seizoen.

de volière
Voeding en medisch luik
Benny voedert met Natural Finesse en Versele met zwarte maïs. Hij gebruikt ook de grit mix van Patagoon. Verder gaat er maïsolie op het voer en 2 of 3 keer per jaar gaat er ook biergist op het voer. Bij het opvoederen gebruikt Benny enkele pinda’s en vooral kempzaad. Ook de mix van Vanrobaeys en gepelde zonnebloempitten zijn in het voederschema inbegrepen.
Eén keer per week krijgt de vliegploeg Gerwit W van Röhnfried. Bij thuiskomst geeft Benny Belgasol elektrolyten.
Voor de kweek wordt niet gekuurd wel voor het speelseizoen. Tijdens het speelseizoen krijgt de vliegploeg om de 3 à 4 weken een kuur tegen tricho met daartussen een kuur tegen de kop (producten van Belgica-De Weerd).
In de drinkfonteinen gaat Naturaline, appelazijn en op maandag thee naar een recept van Rudi Fosselle (Voorde) – preventief tegen tricho (een geheim wat hij niet kan prijsgeven).

het hok van de weduwnaars
Ontgoocheld!
Als jonge werkende liefhebber is Benny uitermate ontgoocheld over de beslissing die gevallen is om alle vluchten op zaterdag te lossen en in te korven op donderdagavond en vrijdagavond (tot uiterlijk 19u30)! Dat is een regelrechte moord op jeugdspelers, zo stelt hij, want het bijna onmogelijk om alles tijdig voor te bereiden, in te korven en dan naar het lokaal te crossen om daar nog op tijd te kunnen inkorven voor de vluchten. Hij ziet de situatie zwart in en hoopt zijn geliefde hobby nog te kunnen blijven uitoefenen. 2018 zal een proefseizoen zijn voor hem !
Naar overzicht van reportages
Reageren
Om te reageren dient u
aangemeld te zijn.