Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Bereidheid tot medewerking en advies

Geplaatst op 20/12/2016, Auteur:


Volgende open brief i. v. m. verstoringen van het aardmagnetisch veld werd gericht aan de KBDB:

"Op 12 augustus heb ik u de gegevens doorgestuurd waar u de actuele verstoring van het aardmagnetisch veld en de voorspellingen kan terugvinden.

Het is algemeen geweten dat bij verstoringen van Kp=4 en hoger, duiven zich moeilijk kunnen oriënteren en in het bijzonder jonge duiven.

Toch zijn vanmorgen duiven gelost bij niveau 6 (zie bijlage), een vrij zware geomagnetische storm in duiventermen uitgedrukt. De vluchten verlopen moeizaam en na beëindigen van de wedstrijd keren slechts weinig duiven terug naar de hokken.
In mijn omgeving zijn 3 uur na het beëindigen van de wedstrijd nog ruim 40% van de duiven niet teruggekeerd van een vluchtje van slechts 265km. Tal van bewezen topduiven zijn nog steeds de weg kwijt.

Mag ik u beleefd, doch met aandrang vragen in de toekomst uw lossingsbeleid bij te stellen?

Ik stel me nogmaals bereid om samen met u op een wetenschappelijke basis mee een lossingscommissie op poten te zetten, dit in samenwerking met het Ministerie van dierenwelzijn.

Mag ik u vragen me te contacteren en een constructief wetenschappelijk gesprek met mij te openen over deze materie. De technologie is beschikbaar, maar wordt blijkbaar gewoon genegeerd.

De paramaters waar men rekening mee moet houden zijn grotendeels bekend, doch wordt er nog steeds gelost als deze parameters dat eigenlijk niet toelaten."

Patrick Vanoppen

Weblinks waar u de verstoringen van het aardmagnetisch veld kan volgen:


Vanaf Kp = 4 is voorzichtigheid de boodschap, vanaf Kp = 5 is er sterke verstoring en is het niet aangewezen duiven te lossen.

Het weekend van Barcelona / Libourne waren er zware verstoringen. Mogelijk verklaard dat deels van de grote verliezen op beide vluchten?

Opgelet: de tijden zijn in UTC en dien je om te rekenen naar onze tijdszone.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aan allen

Het is mijn plicht als sportvoorzitter hierop te reageren.

Willen we in de toekomst nog spelen met de duiven ?

Zo ja dan kunnen we niet met alles rekening houden want er is steeds iets gaande in de natuur.

Wij als KBDB willen steeds meewerken - zoals meegedeeld aan de minister - maar op een manier dat we onze sport nog kunnen uitoefenen.

Met cijfers kan je nadien alles bewijzen...

Ik zal dit dan ook doen obv gegevens van vlucht in WestVll Brionne voor gemiddeld 280 km.

Duiven vallen prima en de helft van de duiven vallen binnen de 30 minuten, dus prima vlucht en dit met een wind zw waar de duiven naar het binnenland geduwd werden.

Een bezorgde sportvoorzitter voor de toekomst

Dirk Schreel


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven