Bob Ringoet (Berlare): 3e Nationaal Argenton 1787 duiven
Geplaatst op 21/10/2024, Auteur: Pitts
Terwijl de jeugd meestal voorzichtig aan de deur komt kloppen, trapte Bob Ringoet nog niet zolang geleden met geweld de poort naar het succes open! Het aantal provinciale en nationale toppen worden elk jaar aangedikt, ondanks zijn uiterst kleine kolonie: een bewijs dat de kwaliteit bij Bob stevige voeten in de aarde heeft!
Hoe het begon
Al als tiener toonde Bob interesse in de duiven, bij grootvader zaten er pauwstaarten waar Bob mee kweekte in een tot duivenhok omgebouwde serre. Bij de buren (Noyon spelers Patrick Sichin en wijlen Victor Sichin) vlogen reisduiven om het hok die hij nauwlettend in de gaten hield. Als volslagen leek zonder enige duivenlink in de familie werd een hokje van 2mx2m aangekocht bij BAKA en werden er een 10-tal duiven gehaald op de markt in Lier. Bob :"Ik weet nog dat ik die duifjes meegaf op Quiévrain en er is nooit eentje terug gekomen, wist ik veel dat een duif moest opgeleerd worden”. Ook de medische begeleiding en know-how qua verzorging ontbraken waarop de duiven ziek werden. Een nare herinnering.
Het geweer werd van schouder gewisseld en Bob trok naar een paar plaatselijke duivenmelkers die later vrienden werden. Hier bekwam hij de nodige tips en know-how om zijn carrière als duivenmelker verder te zetten. Een vijf tal jaar speelde Bob zo op het hokje verder en elk jaar kwam er een stukje ervaring bij, hoe om te gaan met de duiven. Maar door de combinatie school en de bijhorende kosten die duiven met zich meebrachten, gaf Bob op zijn 18e er de brui aan.
Herstart
In 2018 werd deze oude passie nieuw leven ingeblazen na een ongelukkig voorval op het voetbalveld. De duivenmicrobe had Bob nooit los gelaten en de ene hobby werd geruild voor de andere. Nu werd er een echte start gemaakt met toch al enkele leermomenten in zijn rugzak uit zijn kindertijd.
Duiven werden verkregen (zie stam) bij de juiste mensen en reeds in 2019 volgde tegen alle verwachtingen in plots een 1e prijs op Noyon tegen 776 jonge duiven in Het Land van Aalst, één van de beste lokalen van België. Deze duif komt uit ‘baseline II’ en bleek een voorbode op wat komen zou. Vele broers, zussen en andere nakomelingen vlogen inmiddels top 10 prijzen. De ouders worden nog steeds jaarlijks aan elkaar gekoppeld en zijn ook terug te vinden in de pedigree van 2 van de 5 aangeboden duiven.
Andere mooie resultaten volgden en sinds 2020 staat Bob steevast bovenin de asduif competities in de sterke club ‘Land van Aalst’. In 2021 werd hij algemeen koning fond jonge. Nadien volgden zowel provinciale als nationale klasseringen. De resultaten in de verschillende kampioenschappen leest u verderop.
Stam
Duiven van Dany Leus (Herzele), Erauw José (Berlare) en David Vermassen (Gavere) vormen de huidige rode draad doorheen de belangrijkste koppels op het kweekhok. Deze lijnen combineren bleek een succes. Ook een duivin ras Erwin De Grauwe en een duiver van de betreurde Rudy Kerre hebben hun aandeel in de geslaagde nakweek. Deze duiven huizen al enige tijd op de hokken. In 2022 verkreeg hij 2 duiven van Frederik De Wolf en ook de kruising met deze duiven lijkt te lukken.
Nadruk op het spel met de jongen
Ten huize Ringoet ligt de nadruk vooral op de jonge duiven echter de laatste jaren worden er ook enkele duivinnen aangehouden en tussen de jongen gespeeld. De duiven worden op de kleine en grote halve fond gespeeld maar vliegen ook op Noyon goed, zo bewijzen enkele mooie overwinningen zowel lokaal als in verbond.
Spelsysteem met de jonge duiven
De datum van de koppeling van de kweekduiven varieert. Bob kijkt vooral naar de duiven zelf : “Als de duiven tonen dat ze klaar zijn en blinken in hun vel gaan ze bij elkaar, meestal is dit eind november - begin december”
De entingen worden als volgt toegepast : 6 weken na spenen paramyxo herpes en rota voor het eerst dit jaar, anders was het enkel paramyxo maar hij beklaagt zijn keuze niet om meer te enten en zal dit in de toekomst ook zo aanhouden. Pokken worden met het borsteltje gedaan. De jongen worden van eind maart tot 21 juni verduisterd, geen sinecure om dit stipt te laten verlopen, zo mogelijk doet zijn mama of zijn vrouw dit als hij de late shift heeft - "waarvoor dank!!" Vanaf juli wordt er dan bijgelicht.
De training van de jongen zijn vaak vrije training en ook niet elke dag. Bob : “Ik zie ze niet altijd vliegen door werkverplichtingen vandaar dat ik opteer om ze, eens het seizoen bezig is, vaak zelf weg te voeren zodat ik zeker ben van hun gevlogen kilometers. De laatste 2 jaar is het steeds een inhaalbeweging geweest om de trainingsachterstand weg te werken, ik hoop met nu 1 ronde te hebben dat dit zal veranderen. Ik ben echter wel overtuigt van het gunstig effect van duiven op te dragen. Ook ben ik voorstander om de duiven in het begin van het seizoen uit te dagen (eens ze goed geleerd zijn). Daarmee bedoel ik: ze durven meegeven ook bij (voor sommigen) ongunstige omstandigheden zoals warm weer. Dit gaat steeds gepaard met verliezen maar ik zie toch al enkele jaren dat degene die dit doorstaan vooraan staan in de klasseringen later doorheen het seizoen. Opleren begin ik op 1 km en idealiter gaan ze minstens 8x weg alvorens naar Quiévrain te gaan”.
Eens de jongen op de vluchten zitten worden ze gespeeld op de schuifdeur en als extra motivatie worden er hoekjes gemaakt waar de duiven naar believen gebruik van kunnen maken.
Voorlopig hoogtepunt
Op de nationale vlucht vanuit Argenton zette Bob zijn “Astra” een indrukwekkende prestatie neer. Tegen 1.787 jaarlingen en oude duiven sleepte ze de 3e nationale prijs in de wacht. Naast deze nationale onderscheiding, wist Astra ook de 1e provinciale prijs (344 duiven) en de 1e zonale prijs (222 duiven) te winnen, waarmee ze zich nog meer in de kijker speelde.
De naam ‘Astra’ betekent ‘Ster’, en dat is niet voor niets. In de afgelopen twee jaar heeft deze jaarlingduivin bewezen dat ze een van de toppers is in Bob's hok. Met een indrukwekkend palmares, waarin ze meerdere keren in de top 10 eindigde, is Astra een vaste waarde geworden in Bob's duivenkolonie.
Prestaties Astra :
- 3e Noyon (201d Club)
- 2e Noyon (2.827 duiven, na hokgenoot)
- 1e Noyon (305d Club)
- 1e Toury (92d Club)
- 3e Argenton (1.787d Nationaal)
- 1e Argenton (344d Provinciaal)
- 1e Argenton (222d Nationaal Zone)
Kampioenschappen
- 16e NATIONAAL KAMPIOEN ZWARE HALVE FOND JONGE 2024
- PROVINCIAAL KAMPIOEN ZWARE HALVE FOND JONGE 2024
- 10e PROVINCIALE ASDUIF ZWARE HALVE FOND JONGE 2024
- 25e NATIONALE ASDUIF KLEINE HALVE FOND JONGE 2024
- 6e PROVINCIALE ASDUIF KLEINE HALVE FOND JONGE 2024
- 4e en 7e PROVINCIALE ASDUIF KLEINE HALVE FOND JONGE 2023
- 5e PROVINCIALE ASDUIF ZWARE HALVE FOND JONGE 2023
- 14e NATIONALE ASDUIF KLEINE HALVE FOND JONGE 2022
- 44e NATIONAAL KAMPIOEN KLEINE HALVE FOND JONGE 2022
- 4e PROVINCIALE ASDUIF KLEINE HALVE FOND JONGE 2022
- 6e PROVINCIAAL KAMPIOEN KLEINE HALVE FOND JONGE 2022
- 8e PROVINCIALE ASDUIF ZWARE HALVE FOND JONGE 2022
Overzicht lokale kampioenschappen 2024 jonge duiven
Halve fond:
- 4e algemeen kampioen
- 3e kampioen meest prijzen
- 2e kampioen meest prijzen 1+2+3
- 3e kampioen meest prijzen 1+2
- 1e, 3e, 4e en 5e asduif halve fond
- 10e puntenkoers
- 7e meest prijzen per tiental 4EA Hafo-Dender 12 prijzen
- 6e,7e,13e,33e en 40e Super asduiven Hafo-Dender meeste prijzen per tiental (6-5-5-4-4)
- 1e,13e,32e en 38e Asduiven Hafo-Dender 4 beste prijzen
Fond jonge:
- 3e kampioen meest prijzen kleine omtrek (4e grote omtrek)
- 1e algemeen koning 1+2 kleine + grote omtrek
- 1e kampioen meest prijzen 1+2+3+4 kleine + grote omtrek
- 1e kampioen meest prijzen 1+2+3 kleine + grote omtrek
- 2e kampioen meest prijzen 1e afgegeven kleine + grote omtrek
- 3e asduif fond jonge kleine omtrek, 3e en 5e asduif grote omtrek
- 2e puntenkoers grote omtrek
- 5e kampioen meest prijzen 1+2 FCD
- 7e,14e,15e,..asduif FCD
- 18e PIPA Champions League grote halve fond – jonge
- 59e Beste jonge duif in de Belgische halve fond vluchten – 5 vluchten
Overzicht lokale kampioenschappen 2023 jonge duiven
Halve fond:
- 2e kampioen meest prijzen
- 1e kampioen meest prijzen 1+2+3
- 1e kampioen meest prijzen 1+2
- 1e, 2e en 3e asduif halve fond
- 4e puntenkoers
- 1e kampioen meest prijzen per tiental 4EA Hafo-Dender met 13 prijzen
- 1e, 3e, 5e en 36e super asduif Hafo-Dender meest prijzen per tiental (5-5-4-3)
- 2e, 3e, 7e, 19e, 20e, 30e en 39e asduif Hafo-Dender 4 beste prijzen
Fond jonge:
- 5e kampioen meest prijzen
- 6e kampioen meest prijzen 1+2
- 5e kampioen meest prijzen 1+2+3+4
- 7e kampioen 1+2+3 LVA
- 8e kampioen meest prijzen 1e afgegeven
- 1e asduif fond jonge
- 2e asduif FCD
Overzicht lokale kampioenschappen 2022 jonge duiven
Halve fond:
- 3e kampioen meest prijzen
- 3e kampioen meest prijzen 1+2+3
- 2e kampioen meest prijzen 1+2
- 1e,3e,4e,5e asduif halve fond
- 3e meest prijzen per tiental 4EA Hafo-Dender
- 1e super asduif meest prijzen per tiental Hafo Dender met 7 prijzen
- 1e,8e,16e,20e asduif Hafo-Dender
Fond jonge:
- 4e kampioen meest prijzen
- 6e kampioen meest prijzen 1+2
- 1e kampioen meest prijzen 1+2+3+4
- 4e kampioen meest prijzen 1+2+3
- 1e kampioen meest prijzen 1e afgegeven
- 1e,3e,6e asduif fond jonge
- 1e asduif FCD
Enkele referenties
- Deolet Freddy (Zele)
- behaalde in 2024 asduif bij de jonge duiven en asduif bij de jaarlingen in het VNVB uit een rechtstreeks gehaalde duiver van Bob.
- Patrick Sichin (Berlare)
- behaalde asduif jonge duiven Noyon 2021 uit een rechtstreekse duivin.
- Dany Leus (Herzele)
- speelde dit jaar 2 Nat.Z.Bourges met een jong uit een bevlogen duivin van Bob en behaalde 5e Super asduif Hafo-Dender met een aangekochte bon 2024.
Naar overzicht van reportages
Reageren
Om te reageren dient u
aangemeld te zijn.