Boudewijn Jonckheere uit Torhout: Silver Wim van belofte tot 2de Olympiadeduif
Geplaatst op 07/03/2017, Auteur: J.M.
Boudewijn Jonckheere uit het West-Vlaamse Torhout, zelfstandig plantenkweker, behoort reeds vele jaren bij de betere fondliefhebbers... en in 2016 heeft Boudewijn nog een stapje vooruit gezet. Zo behoort hij nu toch wel bij de absolute top tussen de Belgische fondliefhebbers.
Als jonge knaap kwam Boudewijn dagelijks over de vloer bij de familie Vanhee uit Wervik, waar hij de kneepjes van het vak leerde.
Een 1ste hoogtepunt kwam er in 1997, toen hij de 1ste nationaal won op La Souterraine tegen 11300 jonge duiven met 'Vital Pomerol'... in 2000 zorgde diezelfde 'Vital Pomerol' bijna voor een ware stunt, maar standde op enkele seconden van een nieuwe nationale winst... het werd uiteindelijk een 2de nationaal op Cahors tegen 11838 duiven.
Een 2de hoogtepunt kwam er in 2009, toen werd de 'Bekervlucht' gewonnen met 'Albert'

'Het seizoen 2016' zorgt hier eigenlijk voor een 3de absoluut hoogtepunt... met prestaties waar nog jaren over gesproken zal worden.
Rassen & hokbestand
De rassen zijn reeds lang gebasseerd op kuisingen tussen het ras van Noel Lippens (Vital-lijn) en Georges Lidou (lijn van de Provinciaal)... later aangevuld, via samenkweek, met duiven van Patrick Colpaert. Dit vormt reeds vele jaren een ijzersterke stam, die zich vooral bij echt duivenweer weet te onderschijden... Toch moest Boudewijn nog naar versterking op zoek gaan, bij slechte vluchten en op de grote fond waren er te regelmatig verliezen. Boudewijn was op zoek naar een liefhebber die oersterke duiven bezat, niet al te veel duiven had, en vooral iemand dat betrouwbaar was... zo is hij in 2010 naar St-Kruis getrokken, waar hij een ronde jonge duiven ging kopen bij Hendriek Mortier... deze aankoop bleek al vlug een schot in de roos te zijn... want met zowel de rechtstreekse, als de kweek eruit gekruist met het eigen ras is Boudewijn enorm mee gelukt.
-Na een aantal jaren geen kweekduiven gehad te hebben, bezit Boudewijn voor 2017 terug over een 3-tal kwekers.
Normaal vat Boudewijn het seizoen met een 45 à 55 weduwnaars aan, en worden er een 50 tot 60 (vroege) jongen geringd (van de beste vliegers wordt de eerste leg door de jaarlingen groot gebracht).
Het spel met de oude duiven + selectienormen
-De weduwnaars worden vroeg gekoppeld en mogen elk een koppel jonge duiven kweken, dit is de kalmste periode voor Boudewijn als zelfstandig bloemen/plantenkweker. Tegen eind januari zit dan alles terug gescheiden en word het werk aan de duiven tot een minimum herleid.
-De jonge duiven worden opgeleerd en vliegen 2x Arras, 2x Clermont en 1x Fontenay... alle jonge duivers mogen sowieso overwinteren.
-Als jaarling worden ze verder met alle voorzichtigheid opgeleerd. Via Arras, Clermont en Fontenay gaan ze naar Chateauroux, Argenton, Limoges en Brive... op deze laatste 4 vluchten mogen ze toch al eens tonen wat ze in hun mars hebben. Er wordt verwacht dat ze toch minstens 1 maal per 100-tal vliegen, of enkele malen per 10-tal om te mogen blijven.
-Vanaf 2-jarige leeftijd krijgen ze hun eerste '+750 km. vluchten' voorgeschoteld, en is er eigenlijk geen excuses meer om niet top te vliegen... al wordt er nog altijd voorzichtig omgesprongen met de 2-jaarse duiven, dit vooral bij een eventueel forme-dipje.
-Het eigenlijke doel is om vooral te presteren met 3 tot 6-jaarse duiven op de vluchten vanaf Limoges, met een voorliefde voor de vluchten van de Belgische Verstandhouding.
-Er wordt naar gestreefd om de weduwnaars zo rustig mogelijk in de mand te steken, waardoor er nooit duivinnen getoond worden voor het inkorven. Op de grote fond, of bij een zware vlucht krijgen ze pas de dag nadien voor het eerst hun duivin te zien, dan mogen ze wel een tijdje samenblijven.
-Na Perpignan, tot en met half oktober gaan alle duiven (weduwnaars + jonge duiven) steeds de ganse dag samen buiten. Op het hok waar de jonge duiven zitten wordt de eetbak weggenomen, zodoende leren ze hun toekomstig hok reeds kennen... ze gaan daar eten overdag, maar 's avonds zitten ze terug op hun oorspronkelijk hok... zo heeft Boudewijn nooit geen problemen bij het overleren naar het weduwnaarshok. Na half oktober wordt er nog sporadisch eens duiven kort uitgelaten, vanaf dan zijn de roogvogels terug op jacht.
Voeding, bijprodukten en medisch kantje
-De weduwnaars trainen 's morgens en 's avonds telkens 1 uur. Bij het binnenroepen, krijgen ze volle bak sprotmengeling. Na +/- 2 uur wordt de overschot weggenomen en aan de duivinnen gegeven.
-Voor de eerste nationale vlucht vanuit Limoges krijgen ze een ganse week voedingssuplementen op het eten. Deze zijn: Zell Oxygen, Optimix en Viktus (allen Herbots-produkten)... Daarna krijgen ze deze 3 produkten de rest van het seizoen telkens nog 1 dag per week op maandag. Verder staat natuurlijk ook steeds het noodzakelijke grit, vitamineral, e.d. rijkelijk op het hok.
Medisch wordt hier alles tot een minimum beperkt... waar ze tot het seizoen 2015 nog een kuur kregen tegen de koppen eind mei, is er dit jaar niets meer gegeven tegen de koppen... er stond wel een doos voorradig, maar deze is het ganse seizoen blijven staan. Het jaarlijks dipje na Cahors/Montauban heeft Boudewijn in 2016 niet gehad... of het daar aan lag of niet weet Boudewijn niet, maar wel is zeker dat er in de toekomst geen kuur meer komt tegen de koppen als het niet echt nodig is. Voor het seizoen geeft Boudewijn telkens een kuur tegen paratyfus. Nadat ze Clermont gevlogen hebben krijgen de weduwnaars een kuur tegen trico. Tussen de grote vluchten wordt vervolgens gebruik gemaakt van 1/4 flagyl om tricomonas onder controle te houden. Een bezoek aan de dierenarts is er hier enkel geweest voor de verplichte inenting tegen paramyxo... dit onder het motto: 'duiven die goed vliegen laat je best gerust'


Eens de uitslag van de Olympiade definitief was werd 'Wim van Mortier' omgedoopt tot de toepasselijke naam 'Silver Wim'. 'Silver Wim' is eigenlijk altijd een speciale duif geweest. Deze duif werd aangekocht bij Hendriek Mortier, en reeds in het nest was het voor Hendriek duidelijk dat dit koppel een stuk boven de rest uitstak (samen met z'n nestmaat, die verloren is gegaan). Dit is dan ook één van de redenen waarom Hendriek toen reeds op de stamboom heeft geschreven: "Dit moeten je beste worden".
-Als jaarse duif was hij op de 1ste nationale Chateauroux reeds present, maar kwam nadien in een forme-dipje en werd voor de rest van het seizoen thuisgehouden.
-Als 2-jaarse hetzelfde senario... op de 1ste nationale vlucht uit Limoges behaalde 'Silver Wim' een mooie 74ste nationaal tegen 13781 duiven... en ook nu kwam er een dipje in de forme, waardoor hij terug gestopt werd.
-In 2013 vloog hij telkens net niet per 10-tal op Limoges, Montauban en St-Vincent.
-In 2014 vloog hij dan telkens wel ruimschoots per 10-tal op Limoges, Montauban en Perpignan... het seizoen werd afgesloten met een 81ste nationaal Perpignan tegen 6248d.
-En zoals het bij goede wijn is, is het ook bij 'Silver Wim'... hoe ouder, hoe beter hij word... zo begint hij in 2015 reeds op Tours per 10-tal, op Limoges per 20-tal, Pau nationaal 32ste tegen 1980 duiven, om z'n jaar af te sluiten met Brive en Perpignan mooi in de prijzen.
-In 2016 zette 'Silver Wim' tenslotte de kers op de taart, met Limoges nat. 2755-13493d.; Montauban nat. 39-4327d.; St-Vincent nat. 56-2562d.; Perpignan provinciaal 1-887d en nat. 28-4191d.
-De grootste vrees voor Boudewijn was dat 'Silver Wim' zich ergens ging te pletter vliegen. Zowel bij het uitvliegen, als bij het thuiskomen van vlucht vloog hij telkens zo laag dat de schrik er bij Boudewijn altijd was.
-Dat 'Silver Wim' een speciale duif is werd mij nog eens extra bevestigd toen ik hem in de hand kreeg... ik denk niet dat ik ooit al zo'n mooie, complete duif in de hand heb gehad.
-Ook z'n afstamming mag er meer dan zijn: Z'n vader 019/06 'Tarbes/Wim' (aangekocht als ei bij Vandamme-Boddaert) vliegt als jaarling 15de nat. St-Vincent en als 2-jaarse 7de internationaal Tarbes tegen 12537 duiven (waarna hij gestopt werd). Deze komt uit 'Den Barcelona I' van Wim Boddaert met een zus van de 1ste nationale asduif van Marcel Aelbrecht.
Z'n moeder komt van Chris Deschacht, waar we ondermeer het edele fondbloed tegenkomen van Emiel Denys, Brugemans, Batenburg-Van de Merwe, en Houtekamer.
Gewonnen kampioenschappen in 2016
-Winnaar Tierce van de Fond Belgische Verstandhouding
-Winnaar Tierce Grote Fond B.V.
-Winnaar Quarte B.V.
-1ste All-Round kampioen B.V.
-1ste Criterium der Azen B.V.
-1ste Zesdagen B.V. (met gekozen ploegmaat S&P Colpaert)
-1ste Prijs Norman-Vercouteren-Vandenbroucke
-1ste Kampioen zware fond Beveren-Roeselare
-1ste Asduif zware fond Beveren-Roeselare
-2de Algemeen kampioen B.V.
-2de Belgische Olympiade-duif grote fond
-4de As-duif 2016 B.V.
-5de Kampioen oude duiven Inter-Westvlaamse
-6de Kampioen Bricon Trophy fond
-10de Kampioen van België grote fond KBDB
-11de Internationale Olympiade-duif grote fond
Naar overzicht van reportages
Reageren
Om te reageren dient u
aangemeld te zijn.