Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Chevrainvilliers: de losplaats kleine halve fond voor sector 2 en 3

Geplaatst op 08/06/2017, Auteur: info@pitts.be


Ondanks goedgekeurde vluchtprogramma’s werd de week van de inkorving Montargis als losplaats afgeserveerd. De reden? Geen antwoord ontvangen op onze vraag per mail aan de PE Vlaams Brabant. In eerste instantie werd Melun gespeeld maar de week nadien zou het Lorris worden. Er werd met een sneer bijgeschreven dat de maatschappijen er dienden voor te zorgen dat de vergezellers tijdig op de lossingsplaats dienen te raken en dat indien dit niet kon er met 2 nachten diende gespeeld te worden.  Lorris, pakweg 50 km verder dan Montargis maar langs de weg nog iets meer. Moeilijker voor de vergezeller die pas op vrijdag vertrekt naar de lossingsplaats en tijdig dient toe te komen. Vanuit bepaalde hoek werd er aangedrongen om altijd Lorris te spelen om zo de maatschappijen van sector 2 en sector 3 met 1 nacht korf op de knieën te krijgen om ook met 2 nachten korf te spelen. Maar Lorris bleek voor sommige liefhebbers in de speelzones van enkele maatschappijen de kaap van de 400 km te overschrijden wat voor kleine halve fond wat te ver is. Er werd dan naar een oplossing gezocht en gevonden en het werd Chevrainvilliers. Weliswaar met 4 lossingen met telkens 15 minuten interval: Interprovinciale lossing

Antwerpen-Sector 2- Sector 3. Er werd klacht ingediend tegen Vanderstukken omdat deze te laat zou zijn toegekomen in Lorris. Uiteraard een klacht uit dezelfde hoek volgens onze informatie. Het zijn de maatschappijen van Diest, Testelt, Tielt, Scherpenheuvel (sector 2) en Oplinter (sector 3) die één nacht korf spelen. Alle andere maatschappijen van sector 2 en sector 3 spelen met 2 nachten. Om alle misverstanden te vermijden: de duiven van sector 2 en de duiven van sector 3 hebben een apart lossingsuur, ongeacht of ze nu 2 of 1 nacht in de mand zitten.

Diezelfde dag (20 mei) werd er te Nanteuil verkeerd gelost. Er werden duiven van sector 3 van één vergezeller met sector 2 meegelost. Duiven die om 9.35u moesten gelost worden werden gelost op 9.25u te Nanteuil. Voor samenspelen van maatschappijen met 2 verschillende vergezellers werden er duiven in één uitslag geklasseerd die gelost werden 10 minuten verschil. Moet kunnen. Een samenspel deed dat niet en kreeg de wind van voor. Op 21 mei kregen we een mail te lezen van een onthutste voorzitter die natuurlijk zoals steeds als eerste de verwijten kreeg van de liefhebbers. Niet aantrekken bij deze en voortdoen op hetzelfde elan. Laat je niet ontmoedigen voorzitter! Bij deze. De reden bleek dat één vergezeller niet tijdig in Nanteuil was wegens niet gevonden coördinaten. Kan gebeuren en is niet dramatisch. Alleen moeten diegenen die klacht indienden tegen Vanderstukken eens in de spiegel kijken. Als men zelfs al begint met vergezellers op te jagen en te ambeteren om zijn gram te halen… ja ook dat is duivensport. By the way, Vanderstukken was tijdig ter plaatse volgens onze informatie. Zelfs met een rustpauze van 3 kwartiers onder weg (tachograaf)!

Maar vanaf 29 juli zullen sector 2 en sector 3 samen lossen. Als proef. Dat staat zo ook in diezelfde mail. Dit werd zo beslist op een vergadering buiten de algemene vergadering om in Attenrode op vrijdag 24 februari 2017. Een vergadering waar er per club twee hoofdbestuursleden werden uitgenodigd hoewel bepaalde maatschappijen beweerden niet uitgenodigd geweest te zijn. Er was zelfs politie in de zaal mocht de orde verstoord worden. Alles was voorzien.

Van deze vergadering werd nooit een verslag gemaakt. Toch kregen wij op onze redactie een samenvatting binnen van iemand die aanwezig was. Wat u hier leest is belangrijk in deze.

Via een toelichting en promotie van de organisatie en lossing van de kleine HAFO in Sector 1 (interprovinciale lossing met Oost- Vlaanderen en Antwerpen) probeerde men een samengaan van Sector 2 en sector 3 te verkopen als gepast en vergelijkbaar. Sector 3 zou te klein zijn voor een aparte lossing. Vanuit een andere hoek werd een vierkant voorgesteld van 40 Km op 40 Km. Een andere maatschappij stelde dat een goede lossingssector minstens 3 maal de lengte dient te hebben van de breedte. (Iets wat Ad Schaerlakens een maand laten liet optekenen in een gerenommeerd duivenblad). De nationale voorzitter himself ging hiermee akkoord en nadien volgde de hele zaal (waarvan acte). Hiervoor moet er dan wel eerst gepraat worden met Limburg (of Wallonie) wat evenwel niet expliciet werd ter sprake gebracht.

Nadien werd door sector 2 verwezen naar de beslissing van de algemene vergadering in december 2016 om 4 testvluchten te organiseren om samen te lossen. Sector 2 vond dit te weinig om representatief te zijn. De provinciale voorzitter Eddy Claeskens stelde voor dit vanaf 12 augustus te laten geschieden maar het werden dan de 6 laatste vluchten van het seizoen. Maar…er werd ook beslist om een gezamenlijke uitslag te maken van deze vluchten om op basis van correct vergelijkingsmateriaal te kunnen evalueren wat er mogelijk is in 2018 en wat niet.

 

Thuiskomst
Sector 2 staat blijkbaar te springen om de duiven van sector 3 in zijn lossing te krijgen. Om een betere thuiskomst te garanderen van de duiven van sector 2 en om betere coëfficiënten te kunnen voorleggen in de kampioenschappen. Dit beweren boze tongen. Vraag is of er niet veel liefhebbers uit sector 3 gaan passen voor deze experimenten. Laat ons hopen van niet. Van deze uitslagen zullen we week na week een analyse maken.

Alleen is het zo dat niet iedere maatschappij van sector 3 en niet iedere liefhebber van sector 3 hiervoor warm loopt. Laat ons al maar beginnen met het wachten op de gezamenlijke uitslag vanaf 29 juli van sector 2 en sector 3. Misschien kan zo iedereen over de streep getrokken worden.

 

* U kan ook een stem geven bij onze poll op de homepagina.


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven