Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

“Cilleke” van Chris Debacker uit Beveren-Leie (W-Vl) wint Gueret nationaal tegen 8.493 jaarlingen

Geplaatst op 02/07/2018, Auteur: Pitts


img_3806-3.jpg | Pitts

De kolonie van Chris Debacker bevindt zich in Beveren-Leie, een deelgemeente van de stad Waregem, een streek die zich toch nog altijd het kloppend hart van het West-Vlaamse duivenspel mag noemen.

foto-cilleke-in-de-hand-2.jpg | Pitts

 

BE17-3048323 “Cilleke” – 1ste nat. Gueret jaarse tegen 8.493 JL.

Deze topduivin was gemiddeld 1164.87 m/min snel over een afstand van 535,881km en werd geklokt op 30/6 om 14u10’02”. Provinciaal werd dit 1ste/1.814 d. en lokaal 1ste/214 d.

Voorafgaand aan deze nationale overwinning vloog zij o.a. reeds : Fontenay 1ste/237d., Fontenay 2de/5.521d en Fontenay 1ste/233d.

Afstamming

Vader: BE12-3088046 “Rex”: Kweker bij Rik Cools en een volle broer van “Gloria”, 2de nat. asduif Fond 2013 bij Bert Van Den Berghe (Wortegem-Petegem).

GV: Royal Blue BE05-3006583 – GVDA- (een kleinzoon van de Wittenbuik uit Pipo Wittenbuik BE94-3237367 x Patsy BE99-4393724) 

GM: Mona BE04-3069721 (een dochter van icoon Bliksem BE98-3158062 -GVDA- x Frieda BE99-3103770 – zus “Aske”)    

Moeder:BE11-3172952 “Femke”: Kweekduivin bij Rik Cools.

GV: “GPS Bliksem” BE05-3224565, een rechtstreekse zoon van “Bliksem” (G. Vandenabeele) x dochter “Aagje”.

GM: “Feelke” BE04-3069688 – Zij is een zus van “Darlinlg” die een 1ste nat. Bourges won en een dochter van “Den 100” (Broer “Bieke”) x “Aske” (Asduif Fond Jongen KBDB 2000).

Klik hier voor de pedigree

Klik hier voor het palmares van “Cilleke”.

vleugel-cilleke-detail-2.jpg | Pitts

 

Een beetje geschiedenis…

Toen Chris 9 jaar was woonde hij met zijn ouders in de Bulkenhoek te Beveren-Leie en luisterde hij altijd heel aandachtig naar zijn grootvader die, hoewel hij zelf geen duiven had, er toch wel veel over wist te vertellen. We spreken anno 1977 en toen waren er nog veel meer duivenliefhebbers dan nu.  In de buurt bij Chris woonden er  een 15-tal en na schooltijd liep hij bij die liefhebbers langs om te vragen of ze geen vreemde duiven opgevangen hadden die dag.  De duiven die hij meekreeg probeerde hij dan aan de rechtmatige eigenaar terug te bezorgen en dat leverde hem toch wat zakgeld op. De duiven die hij mocht houden zette hij op een hokje om uit te kweken.  Van spelen was helemaal geen sprake, dacht mocht absoluut niet van zijn ouders.   Alhoewel er toch al eens geprobeerd werd zonder dat ze het wisten.
Toen Chris twaalf was stierf zijn vader en moeder verbood elk spel met de duiven.

Op een dag kwam legende Georges Busschaert aankloppen met de vraag om hem te helpen bij het verzorgen van de duiven.  Dat kwam als een geschenk uit de hemel en Chris nam zich voor de knepen van het vak bij Georges te leren. Hij ging ook veel langs bij Hubert Cnockaert (Beveren-Leie) en ging regelmatig op stap met Roger De Smet (Matthijs) van wie hij ook veel leerde over het omgaan met duiven.  Toen uiteindelijk de duiven van Georges Busschaert verkocht werden stond Chris er alleen voor.  Hij probeerde thuis te spelen maar de resultaten bleven uit want hij moest ook nog studeren en een combinatie van studeren en met de duiven spelen was duidelijk niet haalbaar en toen kwam ook nog de legerdienst roet in het eten gooien.  Maar Chris bleef gedreven en doelgericht werken aan zijn plan om van de duivenliefhebberij een succes te maken. Na zijn plicht voor het vaderland volbracht te hebben kocht hij een oude woning in Beveren-Leie waar hij, net als ieder rechtgeaard duivenmelker,  vooraleer aan de woning te werken,  eerst en vooral duivenhokken bouwde.  In 1991 konden de eerste jongen uitgelaten worden en werd snelheid gespeeld.  De resultaten waren nog niet goed maar er zat een positieve evolutie in. Resultaat gerichte Chris wilde kampioenschappen winnen en ging daarvoor bij Stevens-Luyten uit Nijlen versterking halen.  In 1994 was het zo ver, hij werd kampioen met de jonge duiven in de maatschappij van Beveren-Leie. Na aanvulling van de stam met duiven van Camiel Vanwynsberghe (Waregem) bleef het kampioenstitels regenen. Chris had nood aan een nieuwe uitdaging en ging in 2001 over naar de halve fond. “Het werd een seizoen om vlug te vergeten”, zo vertelt Chris,” mijn vitesse duiven konden die verdere vluchten niet aan en ik moest dringend nieuw halve fond bloed bijhalen”.

Chris ging aankloppen bij een vroegere studiekameraad, Rik Cools (Ruiselede), die op dat ogenblik  als de tandem Cools-Blancke de pannen van het dak speelde. Hij kocht er een aantal duivinnen en reeds in 2002 kweekte hij daaruit “Lambik”, een duiver die de eerste provinciale zege binnenhaalde en tot tweede provinciale asduif  uitgeroepen werd. Chris bleef van dan af op de halve fond spelen en haalde nog een ronde jongen bij van Luc Beernaert (Ooigem), zuiver Vandenabeele bloed. Anno 2012 had zijn kolonie reeds 10 provinciale overwinningen op haar palmares staan en was Chris de trotse eigenaar van een hele rits provinciale asduiven  en eervolle vermeldingen bij de provinciale asduif kampioenschappen.

Tijd geworden dus, zo redeneerde Chris,  om een stap verder te gaan en de pijlen te richten op de nationale vluchten.

Chris staat bekend als een getalenteerde, zeer gedreven duivenpiet. Hij schuwt het niet om zich, niettegenstaande zijn drukke job, in te zetten voor diverse duivenverenigingen en om bevriende liefhebbers het soms broodnodige duwtje in de rug te geven als ze het niet meer zien zitten.

Hij is gewoon niet meer weg te denken uit het halve fond gebeuren. Dat zijn sterke vliegploeg evenwel ook de fond aan kan, werd reeds bewezen met de provinciale overwinning op Tulle eind juli 2017.

De samenwerking met Rik Cools is door de jaren heen gebleven en heeft al meer dan zijn diensten bewezen. Het berust op een wederzijds vertrouwen en eerlijkheid. In het verleden hebben zowel Rik als Chris verschillende provinciale overwinningen behaald met mekaars duiven.

Einde 2017 had deze topliefhebber 23 provinciale overwinningen op zijn palmares staan, waarvan de laatste zes in seizoen 2017. Seizoen 2018 wordt nu reeds, einde juni, opgesierd met deze nationale overwinning op Gueret!

 


Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven