Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Claesen Jean & Koen (Eksel): totale verkoop van een kampioenenkolonie!

Geplaatst op 18/11/2021, Auteur: Pitts


Wegens het overlijden van Jean Claesen komt dit volledige hok onder de veilinghamer! Rassen van zware mannen als Ludo Panis, Ronny Smeers en Johny Janssens zorgden bij Claesen jarenlang voor topresultaten op snelheid en halve fond. Klein in getale, groot in kwaliteit!

jean.jpg | Pitts

Historiek

Jean Claesen kreeg de microbe mee van zijn vader en was dus als kind reeds actief met de duivensport bezig. Aanvankelijk speelde hij samen met zijn vader in Diepenbeek, maar nadat Jean met Marie-Claire trouwde, verhuisde hij naar Hechtel – Eksel waar hij eerst startte in de Stationsstraat en vanaf 1979 in de Pastorijstraat te Eksel. Als fervent duivenliefhebber bouwde hij hier eerst zijn duivenhok en vervolgens pas de gezinswoning… Hij was een druk bezet man als directeur van Kempische Metaalwerken en er werd toen vooral op de snelheid en kleine halve fond gespeeld.

In de jaren ‘90 werd besloten om te investeren in nieuwe rassen om ook op de grote halve fond hun mannetje te staan; hiervoor werd er aangeklopt bij Louis De Weerdt in Kessel die allemaal topduiven had aangeschaft van de familie Houben in Itegem. Met deze duiven werden de eerste successen geboekt op de zware halve fond.

Vanaf 2000 werd er vervolgens zwaar geïnvesteerd in de duiven van Marcel Wouters uit Malle, waarvan er nu overigens nog diverse rechtstreekse duiven in de verkoping zitten. De duiven van Wouters zorgde voor een perfecte match met de duiven van Johny Janssens (Eksel), Ronny Smeers (Diepenbeek) en Ludo Panis (Diepenbeek). Alle duiven in de verkoop hebben wel een stamduif van één van vorige liefhebbers in hun stamboom. Deze duiven kunnen probleemloos de snelheid en (zware) halve fond aan. Zo speelt Marcel Wouters wekelijks aan de top van de nationale uitslagen en ook Ludo Panis scoort de laatste seizoenen met duiven van Ronny Smeers schitterende prijzen op zowel snelheid als halve fond (dit jaar oa 1e,2e,2e Nationaal Bourges).

Echter, in 2019 werd Jean ziek en moest geopereerd worden aan slokdarm en maag met zware revalidatie, hierdoor koos hij ervoor om zich enkel nog te focussen op de snelheid en dit met het gekende succes!  

 

Hokbestand en systeem

In normale omstandigheden telde deze kolonie ongeveer 20 kweekkoppels, 15 weduwnaars en 20 vliegduivinnen, een 60-tal jongen van de eerste ronde en 50 jongen van de tweede ronde. De koppeling van de kwekers gebeurde midden december, van de vliegduiven begin januari. De focus lag volledig op het spelen met weduwnaars en duivinnen en de jonge duiven werden doorgaans gewoon opgeleerd, niet verduisterd noch bijgelicht. Omwille van het geringe spel met de jonge duiven, werden Jean en Koen Claesen bijna jaarlijks pas 2e of 3e algemeen kampioen in de maatschappij. Met de oude duiven werden ze de laatste 3 seizoenen steeds kampioen en behaalden ze meerdere asduiven.

De oude duiven werden gespeeld op dubbel weduwschap. De beste oude duiven hadden wel een partner die steeds thuis bleef. De duivinnen bleven de hele week opgesloten achter een hek op roosters om te voorkomen dat ze begonnen te paren. Zowel de duivers als de duivinnen trainden elke dag en werden bovendien 2 keer per week opgelaten tussen de 20 en 30 km. Vanaf de tweede helft van juli werden de duiven gekoppeld en aldus de laatste vluchten van het seizoen vanop nestposities gespeeld.

 

Voeding en medisch

Door huisvesting op prachtige zolderhokken, voorzien van een automatisch verluchtingssysteem, kwamen de oude vliegduiven jaarlijks in bloedvorm aan de start. De jonge duiven werden in volières gehouden, voorzichtig opgeleerd en mochten daar rustig uitgroeien tijdens hun eerste levensjaar.

Wat betreft voeding werd het systeem van Matador volledig gevolgd met hun geadviseerde voedingen voor zowel duivinnen, weduwnaars als jonge duiven.

Bij dierenarts Kristof Mortelmans (Ranst) ging Jean elke 6 tot 8 weken langs en zijn systeem werd volledig gevolgd. In het begin van het seizoen werden de duiven volledig onderzocht en werden de nodige kuren gedaan. Eenmaal het seizoen was begonnen stond er om de 6 tot 8 weken een kuur op het programma en uiteraard kregen de duiven de nodige inentingen tegen Paraxymo en paratyfus.

 


Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven