Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Combinatie Van den Abbeel- Van Paesschen uit Lebbeke (O-Vl) sterk met asduiven

Geplaatst op 08/10/2017, Auteur: PHIL


van-den-abbeel-van-paesschen-okt2017.jpg | Pitts

Het gezin Van den Abbeel-Van Paesschen

 

Lebbeke, een gemeente in de Denderstreek en het Land van Dendermonde. Daar naartoe rijden op een rustige woensdagnamiddag leek een fluitje van een cent. Mis poes!!

Afrit Lokeren, zoals aangegeven door de gps, bracht gans mijn timing in de war. Files, omleiding, overal rode lichten, een wielerwedstrijd én het centrum van Dendermonde, echt teveel van het goede, met als resultaat maar liefst 1 uur vertraging op afspraak!

Patrick en Ilse zaten er gelukkig niet mee. Deze twee zeer sympathieke, gezellige mensen hadden duiven mee gehad die dag in Ninove en ook daar was wat vertraging opgetreden.

 

Een vroege start

Bij Patrick thuis werd op de snelheid gespeeld en reeds op 6-jarige leeftijd was hij op de hokken te vinden.

Patrick : “Vader ging de duiven niet inkorven en toen ik 8 jaar was vergezelde ik mijn moeder naar het inkorflokaal. De constateurs binnenbrengen was mijn verantwoordelijkheid. Moeder stak ze in een gevlochten boodschappenmand en ik bracht ze naar het duivenlokaal.”

 

Nu in tandem

Patrick en Ilse zijn ondertussen 10 jaar bezig. Aangezien Ilse deelneemt aan het duivengebeuren werd 2 jaar geleden besloten in tandem te gaan spelen onder de naam Van den Abbeel- Van Paesschen.

Ilse:”Ik kom dan wel uit de beroemde Van Paesschen duivenfamilie maar zelf kende ik niets qua duivenverzorging enz. Ik ben een echte dierenvriend. We hebben een hond gehad, nu hebben we katten en mijn konijntjes dus duiven vormden voor mij absoluut geen probleem.”

Toch hebben Patrick en Ilse het druk! Het gezin telt 3 kinderen. Patrick en Ilse runnen een bedrijf met 5 werknemers dat advies verleent aan intercommunales, gemeentebesturen enz. Hun bedrijf helpt bij het HR beleid. Patrick is daar full time mee bezig en Ilse werkt part time en houdt de administratie en de boekhouding  bij. Zij kan van thuis uit werken en combineert dit met het gezin, de kinderen en de duivensport. Geen van beiden hebben ze dus een nine to five job maar toch hebben zij een evenwicht gevonden waarbij ze hun sport kunnen blijven beoefenen, zij het dan op een eerder bescheiden manier. Zij spelen HAFO en nationale dagfond met jonge duiven. Voor het spel met oude en jaarse duiven is geen tijd.

De jonge duiven worden elke week ingezet tot minimum 300 km met telkens bv. een Toury tussen de nationaals.

de-jonge-duivinnen-zitten-op-kapjes.jpg | Pitts

de jonge duivinnen

 

Hokmanagement

 

Patrick:”Greg, de 6de nationale asduif dit jaar werd gekweekt uit een Guy Van Holder duiver met een Gevaert-Lannoo duivin.”

De kwekers gaan samen het 2de weekend van december met licht op het hok ’s morgens van 6u30 tot 9 uur en ’s avonds van 16u00 tot 19u00.

Patrick:”Dit alles opdat wij voor en na werktijd onze duiven nog kunnen verzorgen. Dit jaar hebben wij kweekboxen gemaakt voor de beste kwekers.

De beste jonge duiven verhuizen na het seizoen naar het kweekhok. Verder brengen de koppels 2 rondes jonge groot die allen op hetzelfde hok gezet worden. Het is een hok van 7 meter dat plaats biedt aan ongeveer 100 duiven.

Vanaf 15 april en dit tot de 3de week van juli wordt om 16 uur verduisterd. Wij nemen de verduistering weg als het donker wordt zodat ze ‘s morgens klaar zitten. Na het verduisteren volgt een periode van bijlichten van 6 uur tot 12 uur en dit tot de laatste vlucht.

Vanaf 1 juli gaan de jonge duiven op de schuifdeur tot einde seizoen. Alle duiven worden tot het laatste weekend gespeeld.”

het-hok-van-de-jonge-duivertjes.jpg | Pitts

het hok van de jonge duivertjes
 

Voeding en verzorging

Tot einde april krijgen de jonge duiven volle bak ruimengeling.De Beyers Galaxy mengelingen krijgen de voorkeur.

Tijdens het vliegseizoen wordt met 2 soorten gevoederd : de Light voor tijdens de week en de energy die vanaf 300 km op woensdag en donderdag  gegeven wordt. De duiven moeten de laatste 2 dagen zoveel mogelijk kunnen eten.’s Morgens krijgen ze 10 gr en ’s avonds genoeg.

Zowel de kweekduiven als de vliegduiven krijgen elke dag na het eten mineralen (emmer Herbots). Twee keer per week gaat er vlierbessensiroop met biergist op het voer en eiwitpoeder.

Water wordt 3 keer per week verzuurd met Herbo Aqua Control (Herbovet).In juli en augustus worden geen zuren meer gegeven maar wel Herbosol, Omega olie en Optimix alsook Herbo Elite Pigeon.Vanaf 350 km twee keer per week.

In oktober wordt 5 dagen mest gemengd en dat stuurt Patrick op naar Merelbeke. Kuren tegen Cocci en wormen is meestal niet nodig. Voor tricho krijgen de duiven een 5-daagse kuur met een product van de dierenarts.

Bij de inkorving werken Patrick en Ilse met de gele druppels van Herbots.

Het voorbije seizoen werd 2 keer een poeder van de dierenarts gegeven voor de kop : 1 week voor Bourges gedurende drie dagen en ook 3 dagen voor Argenton.

Na het spenen volgt een zeer strenge selectie bij het jonge volkje.

Inentingen: 1ste keer heel vroeg voor paramyxo, een tweede keer inenten tegen paramyxo & herpes en een derde inenting tegen paramyxo en pokken.

Verder zorgen de volières voor de hokken en geen overbevolking ervoor dat de jonge duiven gezond zitten. Na de 1ste Bourges wordt geselecteerd.

De twee beste asduiven waren zelfs niet gepaard en vlogen voor hun kapje!!

achter-de-vlieghokken-staat-de-voliere-van-de-duivinnen.jpg | Pitts

achter de hokken zijn volières gebouwd voor de duivinnen.

 

Sagan BE17-4122122

15de nationale asduif zware HAFO en beste nationale asduif over 4 vluchten.
Pittig detail ! De vader van Sagan werd aangekocht op een Pitts veiling. Hij is een kleinzoon van King Gaby van Gevaert-Lannoo

 

b17-4122122-sagan.jpg | Pitts
pedigree-4122122-17.jpg | Pitts

 

 

Greg BE17-4122138

6de nationale asduif zware HAFO en 3de beste asduif over 4 vluchten.
Hij werd gekweekt uit een duiver van Guy Van Holder (ras Michel van Lint) x Inteelt Chateauke van Gevaert-Lannoo.

 

b17-4122138-greg.jpg | Pitts
pedigree-4122138-17.jpg | Pitts

 

Dit zijn echter niet de enige top performers van deze jonge kolonie

Hanne, Marthe en Thomas hebben zich ook niet onbetuigd gelaten !

 

Hanne BE17-4122117

b17-4122117-hanne.jpg | Pitts

 

Marthe  BE17-4122121

b17-4122121-marthe.jpg | Pitts

 

Thomas BE17-4122143

b17-4122143-thomas.jpg | Pitts

 

 

Klik hier voor de resultaten van deze jonge kolonie 2017

de-hokken.jpg | Pitts

Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven