Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Communicatie van onze duiven.

Geplaatst op 24/01/2018, Auteur: pitts/PB


We kregen een vraag van Hanne, over hoe duiven nu eigenlijk communiceren, met elkaar en met de mens. Hun thema bij de kinderen op school was communicatie bij de verschillende dieren en ja het klopt, over reisduiven is er weinig of niks te vinden.

Nu als we gaan kijken hoe en welke soort communicatie duiven gebruiken dan moeten we toch vooral bekijken hoe duiven zich algemeen gedragen. Duiven zijn namelijk nogal erg op hun territorium gesteld. Binnen dat territorium bouwen ze hun nest en kweken ze hun jongen groot en ja zeg maar, hun territorium is hun heiligdom. Veel concurrenten worden daar niet in geduld. Duiven hebben geen mooi gezang maar het geluid wat ze produceren noemt men “koeren” (roekoe roekoe).Dit geluid wordt vooral door de duivers (mannetjes) gemaakt als ze willen paren met een duivin (vrouwtje)  of als ze willen imponeren tov indringers. Hierbij zetten ze dan ook hun hals luchtzakken dik op waardoor ze een nog meer imponerende houding aannemen. Daarnaast lopen ze dan rond als macho’s met de staart over de grond slepend. Vrouwtjes koeren ook maar hun geluid is zachter en minder imponerend. Als een koppeltje gepaard is en ze hebben een broedplaats gevonden dan gaat het mannetje meestal in de nestplaats liggen en lokken ze het vrouwtje naar de deze plaats toe. Dit geluid is veel zachter en klinkt meer als “ roe roe roe”. Dit moet de duivin lokken en het vertrouwen geven naar deze plaats (meestal een donkere plaats) te gaan en daar later haar eitjes te leggen. Als een vreemde duif of andere vogel of zelfs de mens te dicht bij hun broedplaats komt dan gaan zowel het mannetje als het vrouwtje zeker laten merken aan deze indringer dat hij niet welkom is. Daarbij gaan ze een dreigende houding aannemen waarbij ze slaan met de vleugel op de indringer of erop pikken met hun scherpe snavel. En dit kan er soms heftig aan toe gaan. Soms tot bloeden toe. Dit doen ze ook met de mens. Als de duivenliefhebber te dicht bij het nest of de jongen komt dan pikken ze in zijn hand en slaan op zijn hand. Ze kunnen dan erg boos reageren. Ook vrouwtjes gaan slaan en vechten met indringers om hun nest en zeker hun jongen te verdedigen. Op dat vlak is het koppel heel duidelijk. Niemand maar dan ook niemand komt in de buurt van de jongen.  Dit gedrag en deze vorm van communicatie is deels instinctief, deels leren ze het heel vroeg in het nest. Jij ziet jonge duifjes van 15-20 dagen oud in het nest ook al een dreigende houding aannemen tov indringers. Als jonge duiven zelfstandig worden en zelfstandig gaan eten, dit is rond de leeftijd van 30 dagen, dan maken ze een piepend geluid.  Een jonge duif die in gevaar komt gaat heel hard piepen waardoor ze de rest waarschuwen. Ook piepen ze als ze honger hebben en vragen op deze wijze eten aan hun ouders of aan de duivenmelker. Ze lopen dan meestal piepend met beide vleugels gespreid achter de ouders of de duivenmelker aan.

 

Wat in de lucht.

In de lucht gedragen zich duiven meestal als kudde dieren ze gaan in zwerm vliegen. Als ze rond het hok vliegen en ze zijn geslachtsrijp dan gaan ze ook koeren en hun luchtzakken groot opzetten om de vrouwtjes te imponeren. Ze vliegen dan vaak van dak naar dak en vertonen weer hun macho gedrag. Op deze manier proberen ze voor het meest indruk te maken op het vrouwelijk geslacht. Reisduiven vallen vaak ten prooi aan roofvogels. Als er gevaar dreigt dan is de groep plots muisstil en zitten ze verstijfd te kijken. Deze plotse beweging waarschuwt de hele groep dat er gevaar loert. Als duiven aan wedstijden deelnemen en ze worden op een vreemde plaats los gelaten dan is het ieder voor zich. Alhoewel, helemaal klopt dit niet. Het eerste deel van het traject gaan ze zeker in groep afleggen maar veel onderlinge communicatie is er niet. Wel is snel duidelijk dat de sterkste duiven in wedstrijd, die ook het beste in conditie verkeren en degene die veel ervaring hebben vaak het voortouw nemen en de groep op sleeptouw nemen. De massa ligt waar de kopduiven ze brengt zei Pros Roosen zaliger altijd en er klopt iets van. Maar duiven gaan steeds proberen zo snel mogelijk hun duivenhok proberen te bereiken omdat daar hun territorium ligt en dat daar hun partner of hun jongen liggen te wachten en ze deze willen verdedigen. Doorwinterde duivenliefhebbers kennen heel goed het gedrag van hun duiven en weten perfect hoe en wanneer een bepaalde duif zich op een bepaalde manier gedraagt. Ze gaan dit uitspelen en allerlei trucjes uithalen om de duif te motiveren zo snel mogelijk naar huis te vliegen. Ze weten ook wanneer hun duiven in topvorm zijn, dit maakt hun kans om te winnen tijdens de wedstijden groter.

Da Rudi Hendrikx


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven