Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Cyriel Jorissen: het zoveelste slachtoffer van de gevreesde duivenlong

Geplaatst op 20/12/2016, Auteur:


Er is veel kans dat je bij de al wat oudere duivenliefhebbers tinnen schotels aan de muur gaat zien prijken. Trofeeën voor gewonnen kampioenschappen. In de jaren ‘60 en ‘70 was het verder ook de gewoonte dat je na de geboorte van je spruit een tinnen aandenken aan die heuglijke gebeurtenis vanuit het kraamhuis mee naar huis bracht. Het is best mogelijk dat die staaltjes, van ondertussen bijna verdwenen, vakmanschap uit het atelier van Cyriel Jorissen uit Tongeren kwamen.

Duivensport: een late roeping
Omwille van die drukke beroepsactiviteiten is Cyriel dan ook pas relatief laat in de duivensport gestapt. Oorspronkelijk op de snelheid maar omwille van een zeer moeilijke zuid-oostelijke ligging schakelde hij al vlug over het naar zware fond werk waar die handicap een minder grote speelde. De eerste fondduiven werden gehaald bij Albert Jorissen (geen familie) uit Rijkhoven. Daarna een koppel jongen uit de 1e Barcelona ’91 van Willy Moermans uit Rutten. Duifjes waarvan de nazaten nu nog steeds hun bijdrage leveren  op het kweekhok. Verdere versterking kwam er met duiven van Guillaume Raskin (Tongeren) en van de Nederlandse fondspeler Hansoul. Een duivin van wijlen Eric Daenen uit Tongeren en  een duiver, als bon gekocht, bij Henri Fitlers (Henis) betekenden enorme versterkingen voor het kweekhok. Recenter werd ook bij Erik Devlaminck (Hulste) aangeklopt. Maar de resultaten van die inbreng zullen pas bij een andere liefhebber duidelijk moeten worden. In de stambomen zien we verder ook vaak de Barca lijn van Lardinoy opduiken. Ook de befaamde Sedna I lijn van Jos Thone is aanwezig. Via Rik Ceusters(Meeuwen) zien we Freddy Vandenheede en de superkweeker Freddy van Pros Roosen.

De dragende pijlers van het kweekhok
Uiteraard ook, en misschien wel de meest invloedrijke factor op het kweekhok is de eigen Barcelona lijn (2de nat. Barcelona en Diamond Award winnaar). In deze veiling zien we een zoon uit die lijn opduiken. Met name de topkweker ‘Rhone’. Hij is ondertussen vader en grootvader van tientallen goed vliegende duiven geworden. Ook ‘De Narbonne’ en ‘De Limoges’ zijn naast supervliegers ondertussen ook heel sterke verervers gebleken. Verder ook via Staf Haex de belangrijke inbreng van de 1ste nat Irun uit de Florizoone lijn. En natuurlijk is er ook nog de provinviale winnaar op Marseille 2015. 

Een heel mooi palmares
Voor Cyriel zelf stopt het actieve duivensportverhaal hier. De gevreesde duivenmelkerlong maakt zijn zoveelste slachtoffer. Ondanks het feit dat hij altijd een flink aantal duiven heeft gehad is hij nooit slaaf van zijn duifjes of de sport geweest. De verzorging beperkt zich wat poetsen en drinkpotten kuisen betreft enkel tot het hoognodige. “Met de duiven spelen is een hobby, de kameraadschap met andere liefhebbers komt voor mij op de eerste plaats” aldus Cyriel. En gaat hij verder: “Als je sportief dan ook nog een beetje kunt meedoen en tussendoor al eens iets kunt winnen, dan is de duivensport de ideale liefhebberij”. “Tussendoor eens iets winnen” is in dit geval wel een understatement van jewelste. Een nationale zege op Pau. Een inter-provinciale zege op St–Vincent en negen provinciale overwinningen sieren de erelijst. Een palmares waar de meeste liefhebbers zelfs nog niet durven van dromen.

Ook top bij andere liefhebbers
Tal van liefhebbers kennen ondertussen ook de waarde van de duivenkolonie Jorissen. Paul Jorssen (Lauw )en zone C winnaar op Jarnac Jean Lindekens (Tongeren). En zeker en vast  ook nationaal K.B.D.B kampioen grote fond jaarduiven in 2014 Nico Jaspers uit Nerem wiens kolonie voor een zeer groot gedeelte uit Jorissen duiven bestaat en waarmee hij ondermeer naast die nationale ook nog de Limburgse as-duif titel fond behaalde en winnaar werd van het internationale asduif 4000 kampioenschap. Nu volgt dus een gedwongen afscheid van de duivensport van een kolonie die zeker en vast nog bijlange niet op haar retour is. In het laatste actieve seizoen 2015 werd Cyriel nog 1é algemeen kampioen met 1 en 2 in de Fondclub Ambiorix en werd de provinciale palm op Marseille veroverd. U krijgt hier de kans om een keuze te maken uit een kwalitatief zeer hoogstaande kolonie die haar sporen in de duivensport ruim verdiend heeft.

 

Klik hier voor reportage Cyriel Jorissen (Mal-Tongeren): 1ste Provinciaal Brive 370 Limburgse oude duiven 2014

 

De veiling start op 03/10/2016 om 20 uur en eindigt op woensdag 12/10/2016 om 20 uur. Indien er in het laatste kwartier nog een bod uitgebracht wordt, verlengt de veiling telkens met 15 min.

 

Kijkdag in Heusden-Zolder op zondag 9 oktober 2016 van 10-13uur

 

Klik hier om naar de veilingen te gaan  

Zuid-oost Limburg verliest door het gedwongen afscheid van Cyriel Jorissen alweer één van zijn boegbeelden.      


Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven