Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

De Bruycker-De Craene (Eeklo): de schrik van het Meetjesland

Geplaatst op 19/10/2020, Auteur: Pitts


Oorspronkelijk wonende in Oostwinkel speelde deze tandem reeds begin de jaren '90 op bijzonder hoog niveau. Antoine was werkzaam in de vleessector en toen Yvonne het lokaal Union Eiktak overnam, bleef er niet veel tijd meer over om met de duiven te spelen. Vanaf hun pensioen werden duivenhokken opgetrokken aan hun nieuwe woning te Eeklo en er werden duiven gehaald bij de allersterkste liefhebbers van die tijd. Hierbij heeft vooral Antoine Benoot een toonaangevende rol gespeeld, aangezien dit ras beduidend sterk vertegenwoordigd is bij De Bruycker-De Craene. Verder werd versterking bijgehaald bij absolute tophokken zoals Georges Carteus, Roger Vereecke, Cnudde, Taverne, Remi Ghijselbrecht, De Munck en Vandenhaute. Vertrekkende van deze kwalitatief zeer sterke basis bouwden Antoine en Yvonne stilaan hun eigen halve-fondras uit, dat bovendien nog werd aangevuld door toprassen als Gevaert-Van Schoorisse, Van Landeghem, Gilbert Meire, Silvere Toye en last but not least de allerbeste lijnen van Schoors–De Waele en Astere Vergotte.

de-bruycker-kopie.jpg | Pitts

Bij De Bruycker-De Craene weinig geheimen: de medische begeleiding beperkte zich tot de verplichte Paramyxo-enting en slechts héél af en toe een blinde kuur tegen tricho. Verder regelmatig Sedochol, biergist en thee. Yvonne houdt het graag bijzonder netjes, zij was jarenlang dé verzorger waar menig duivenliefhebber alleen maar van kan dromen: dagelijks alle hokken reinigen, bij de weduwnaars zelfs twee keer en dagelijks netjes uitgewassen drink- en eetbakjes voor alle duiven!

Traditioneel weduwschap met de duivers was hun spelsysteem bij uitstek. De jonge duiven werden amper ingezet op de vluchten, maar wel geselecteerd reeds vanaf het spenen op eigen gevoel en afkomst. Als jaarling werden de doffers wel stevig aan de tand gevoeld en gebeurde de selectie via de korf.

Hoewel ze steevast de kaart van de halve fond trokken als hun geliefkoosde discipline, bleek dat hun duiven ook heel wat meer kilometers aankunnen. Zo won de '061/99' lokaal 1e tegen 852 duiven op Limoges, terwijl een hokgenoot ook de 2e prijs wegkaapte. Toen Antoine de '061/99' inkorfde voor Souillac vloog deze doffer de 2e lokaal tegen 404 duiven, 3e provinciaal van 1783 en 12e nationaal tegen 7214 tegenstanders. Laten we hierbij ook nog vermelden dat ze de duif van Souillac toen op het hok vonden en dat hij zonder enige twijfel de 1e provinciaal zou hebben gewonnen. Verder werden op provinciaal niveau nog eerste prijzen behaald op Orléans, Blois en La Souterraine.

Dat deze onafscheidelijke tandem niet verlegen was om topprestaties neer te zetten, dat wisten we al langer dan vandaag, maar wat ze toen op die keiharde La Souteraine uit hun mouw schudden, daar worden we toch even stil van. Met slechts 5 duiven in concours, wonnen ze nationaal: 1 – 3 – 12 – 13 tegen 4129 oude duiven!

De duif die toen als eerste over de antenne kwam was 'National Alex' 4165554/2012. Deze topper was niet aan zijn proefstuk toe, want hij won als jaarling ook al de 1e provinciaal Blois tegen 1854 duiven. Al gauw bleek dat Antoine en Yvonne met de lijn van “Nationaal Alex” een echte goudader hadden blootgelegd, een bloedlijn van niets anders dan topduiven en superverervers!

Op 4 april 2020 sloeg het noodlot toe en moesten familie en vrienden plots afscheid nemen van Antoine De Bruycker; echtgenoot, vader, grootvader én duivenliefhebber in hart en ziel.

In het eerste deel van de totale verkoping van deze topkolonie brengt Pitts u niet alleen de nationale winnaar “Alex”, maar tevens álle broers, zussen, kinderen en kleinkinderen van deze superieure topvlieger. Een enige, unieke en laatste kans voor de échte kenners om duiven aan te schaffen uit de lijn van deze ruwe diamant!

 

KLIK HIER VOOR NAAR DE VEILING TE GAAN

 

 


Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven