Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

De slag om Spanje 2017

Geplaatst op 19/07/2017, Auteur: pitts


België wordt verwend met (af en toe) regen na een lange droge periode. Zo kan ook het stof neerdalen en wegspoelen van de internationale duivenwedstrijd uit de Catalaanse hoofdplaats Barcelona. Het blijft toch een speciaal gebeuren. Eerst en vooral door de afstand alsook door de lange geschiedenis, die er ondertussen op werd geschreven. Uiteindelijk maakten vele “merknamen”, die de dag van vandaag nog steeds tot de verbeelding spreken, hun naam op deze Kraker. Ik denk voor de vuist weg maar aan de “Matador uit Lauwe” Andé Vanbruane, aan  Roger Florizoone (Nieuwpoort) ook, mensen die meermaals uitblonken op de Spanje-klassieker. Verder ook Nederlanders als Jan Theelen (Buggenum) nog steeds de winnaar tegen het grootste internationale deelnemersveld. Of  wat te denken van de legendarische Nederlander Peter Van Den Eynde, die in 1985 en 1987 de prestigieuze Beker van Vlaanderen won, het klassement bij uitstek wat de waarde van een Barcelona-kolonie weerspiegelt.

Barcelona 2017 kondigde zich aan als een “zware” traditie. Uiteraard wie wenst dat alles zaterdagmiddag of –avond in kannen en kruiken is, kan beter voor snelheid of halve fond kiezen. Neen, op de zware fond met eerst en vooral Barcelona, moeten niet alleen de duiven “bovenmenselijke” prestaties leveren, maar ook de baasjes! Met internet en telefoon bij de hand wordt het bovendien al op een andere manier beleefd dan voor het internettijdperk. Eerder deze week raakten in alle provincies de prijzen per viertal verdeeld. Ondertussen duren nog de achterhoedegevechten verder in de lokalen voor de prijzen per drietal. Smalend hoeft daar niet over gedaan te worden, want ook deze taaie vogels leveren een prachtprestatie én geven per slot van rekening nog tweederde van de concurrentie het nakijken.

Speciaal aan Barcelona is ook het treffen van de echte specialisten. Mensen, die op andere (zware) fondvluchten zich amper in de kijker weten te spelen. Dit tegenover de zware fondspelers, die er zeven wekenlang proberen te staan, maar –gezien de specialisatie- wel enkele “mindere” weken kennen. Vaak is Barcelona bij die offdays. Ook treden er soms avonturiers aan. Iedereen kent wel een aangedikt verhaal van de dorpsfiguur die ook eens aantrad en een mirakel verkreeg. Laten we wel wezen, die zeldzame verhalen blijven onthouden, maar zijn zoals gezegd: zeldzaam. In 99% van de gevallen loopt het toch af met een sisser. Hoewel ze zeker hun plaats hebben in de geschiedenis van “El Clasico”. Toch laat het dalende aantal duiven van het internationale gebeuren vermoeden, dat er steeds minder en minder van deze gelukzoekers het hoofd gek laten maken.

2017

Excuses in weer en wind dienen niet te worden gezocht. De vroege vogels dienen respect en iedere prijs van vroeg tot lokaal per drietal werd eerlijk verdiend. Barcelona, dat zijn emoties, waarbij euforie en ontgoocheling ongetwijfeld dicht bij elkaar liggen. Op een deel van de adressen mocht de champagne worden ontkurkt, elders werd tot crisisberaad overgegaan. Op geen enkele andere vlucht gebeuren deze uitersten zo massaal.

Fred en Yannick Ungerer uit het Franse Seebach waren de vroegste melding en hun duif zou in de hoogste regionen van de einduitslag standhouden. Het is zowat met een tijdrit en een vroege deelnemer die lang in de hotseat zit totdat de latere rijders er al dan niet nog overgaan.  Gezien de eerste duiven gemeld waren in Frankrijk nabij Duitsland, mochten ook daar gauw duiven verwacht worden. Hubert Stollenberg (Eschweiler) zou als snelste Duitser toch nog enkele uren op zich laten wachten. Relatief snel werd ook duidelijk dat de spreiding maximaal zou zijn, met vroege duiven in alle hoeken van de deelnemende landen.

In België trok ene Marc Cooman uit Uitbergen –deelgemeente van het Oost-Vlaamse Berlare- aan het langste eind. Het verhaal wil dat betrokken duif ook de voorbije twee jaar op ongeveer hetzelfde tijdstip werd geklokt. Op de middag ook al een Nederlandse duif bij Roks uit Standaardbuiten. Die dorpsnaam leek eerst een grap van een Anderlecht- of Brugge-supporter in te houden, maar uiteindelijk blijkt het plaatsje ook echt te bestaan in Noord-Brabant. Het zou uiteindelijk de internationale overwinnaar zijn: een duif die met een gemiddelde snelheid van ruim 882,5 m/m naar 1148km snelden.  Vaak wordt door niet-deelnemers smalend gedaan over die snelheden, maar wie ze beter heeft, wordt volgend jaar aan de start verwacht om dit ook te tonen. Nog altijd de eerlijkste manier van recht van spreken. In Luxemburg lijkt het dat Armando Gonçalves (Bertrange) Franck Rohen (Bivange) van een nieuwe zege zal afhouden. Voor de Engelsen zal het zonder meer een loodzware editie geweest zijn. Over hen kunnen we U niet zoveel informatie geven.

De komende dagen en weken zal nog meer duidelijk worden betreffende Barcelona. Per slot van rekening een item dat ook nog de wintermaanden beheerst. Eén van de te zeldzame sportieve items. Iedereen zal dan zeker krijgen waar hij recht op heeft. Er zal ook meer duidelijkheid komen over de talrijke gesmaakte nevenklassementen. Terwijl wordt het zware fondseizoen en fondseizoen verder afgehaspeld, staan de halve fondklassiekers met de jonge duiven op het menu en wordt verder slag geleverd voor de lokale kampioenschappen snelheid en halve fond. Het duivenseizoen is halfweg. Dat de lucht snel mag opklaren voor een aangenaam verder verloop. (bvm)


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven