Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

De Verbroedering Roesbrugge gedupeerd - UPDATE

Geplaatst op 11/04/2018, Auteur: Pitts


Dit is het verhaal van een ontgoochelde voorzitter die door een subjectieve beslissing van het West-Vlaamse PE  bestuur zich nu genoodzaakt ziet de handdoek in de ring te smijten.

Toen Willy Regheere zich een aantal jaren geleden bereid verklaarde de verlieslatende vereniging van Roesbrugge over te nemen en nieuw leven in te blazen, was hij vol goede moed. Op dat ogenblik had De Verbroedering goede vooruitzichten, ze gingen de snelheid en de kleine halve fond inkorven want Poperinge had de vluchten van inrichter WVV verloren omdat de PE terecht beslist had dat ze deze provinciale vluchten niet naar behoren afgewerkt hadden.  Roesbrugge korfde tot eind vorig seizoen de provinciale vluchten op de kleine HAFO correct en met goed gevolg in. De voorzitter van de WVV had ondertussen al wel pogingen ondernomen om “zijn” vluchten weer aan Poperinge toe te wijzen maar het PE bestuur hield het been stijf ten voordele van Roesbrugge.

Onmiddellijk nadat het nieuwe PE bestuur midden maart ’18 aan de macht kwam stuurde het WVV bestuur een mail de wereld in waarin zij hun kleine HAFO vluchten opnieuw aan Poperinge toewezen. Willy tekende verzet aan en samen met de mandataris voor de Westhoek en de andere leden van het PE bestuur, werd overlegd wat de mogelijkheden waren. Willy stelde voor om nog voor 2018 de WVV vluchten aan Roesbrugge te geven om ze dan vanaf 2019 aan Poperinge te laten. Willy wordt 75 jaar en had toch al besloten om einde 2018 te stoppen.

Het PE bestuur ging zelfs, samen met Willy, de infrastructuur van Roesbrugge bekijken en stelde vast dat daar alles naar behoren georganiseerd was. Er werd dus daar ter plaatse afgesproken dat Roesbrugge de WVV vluchten nog 1 jaar zou organiseren, waarna ze naar Poperinge zouden verhuizen. De voorzitter van de WVV zou dinsdag 23/3 van die beslissing op de hoogte gesteld worden, maar reeds op diezelfde dinsdagavond kreeg de Willy te horen dat hij die vluchten wel mocht inrichten maar dat Poperinge ze ook zou krijgen. Willy had al te verstaan gegeven niet te kunnen leven met de snelheidsvluchten alleen omdat daar te weinig liefhebbers/duiven voor beschikbaar waren in de streek en dat hij die provinciale WVV vluchten er echt bij moest hebben om zijn jaar in break-even te kunnen eindigen.  Hij deed zijn beklag bij de voorzitter van de WVV maar die had daar geen oren naar en voegde hem toe dat hij zich dat niet aantrok en dat Willy het maar moest zien te regelen met Poperinge.  Toen tijdens de WVV vergadering te Kortemark op 3 april 18 dan ook effectief bleek dat de noodkreten van Willy aan dovemansoren gericht geweest waren  heeft hij nog diezelfde avond beslist om in seizoen 2018 niet meer in te korven. Boeken toe!

De reactie van de leden van De Verbroedering werd meteen nog diezelfde avond en de volgende dag duidelijk. Een 15-tal liefhebbers waren in paniek en stelden zich ernstig de vraag waar ze dan nog zouden kunnen inkorven.

Een anekdote geeft duidelijk de ingesteldheid van het nieuwe W-Vl.PE bestuur weer. Peter Regheere had een lid van het PE bestuur aan de lijn dat in Torhout woont. Toen hij  probeerde om de problematiek uit te leggen en argumenteerde over het feit dat in Veurne gaan inkorven absoluut uit den boze was omdat ze dan, door hun ligging, geen kans maakten om ook maar op papier te komen, kreeg hij als antwoord dat ze in de Westhoek dan maar betere duiven moesten gaan kweken. Een andere mandataris uit Oostrozebeke zag er totaal geen graten in dat 15 liefhebbers er de riem dreigden af te leggen, want wat betekenen nu die 15 liefhebbers als er nog meer dan 2000 over blijven in onze provincie? 

Ondertussen hebben reeds 5 liefhebbers, waaronder Willy Regheere zelf, de duivensport vaarwel gezegd. Duifjes weg en hok toe.  

Willy :”Ik heb een mobilhome en zal nu de kans hebben om daar een jaar eerder dan gepland mee rond te trekken.  Het is onbegrijpelijk hoe het huidige PE bestuur er zijn hand niet voor omdraait om eerder gemaakte afspraken niet na te komen. Héél triest allemaal en zeker voor de Westhoek die het door de ligging toch al moeilijk heeft om zich te kunnen manifesteren.”

Als we dit verhaal lezen moeten we toch de overdenking maken hoe zeker de verenigingen nog zijn van hun voortbestaan als er om de 6 jaar een nieuwe ploeg aan de macht kan komen die eigenmachtig beslissingen kan nemen ten voordele of nadele van de verenigingen in hun provincie ? Hoe bekwaam zijn die mandatarissen ?  Handelen ze niet te veel in eigen belang ?  Hebben ze ervaring genoeg ?

Wat Willy met zijn Verbroedering nu overkomt  is niet zo verwonderlijk als men weet dat de voorzitter van de PE West-Vlaanderen sedert 2018 het bestuur van inrichter WVV vervoegd heeft. 

Daar waar een bestuur van een PE zou moeten ijveren voor een zo goedkoop mogelijke duivensport , zien we dat de kostprijs voor de liefhebber voor de prov. vluchten  weer stijgt. 

Hoe zit het dan met de belangenvermenging ??

 

UPDATE

Pitts mocht via het contactformulier een reactie ontvangen van D.C. uit Westouter :


Bericht:

Zonet bericht gelezen : Roesbrugge de dupe

 Ongelooflijk wat ik daar allemaal lees, zelf speelde ik altijd in Roesbrugge maar een drietal jaar terug werd ik door het bestuur verboden om nog in te korven wegens te sterk spel, ik had nochtans altijd de kortste afstand, met mij werd er nog een naburige gemeente uitgesloten met een 5 tal liefhebbers, verleden jaar voelden ze al nattigheid want plots werd de omtrek opnieuw verruimd en vroegen ze ons om terug in te korven, eigenlijk waren ze voor een aantal jaar dus al bezig met hun eigen graf te delven, ook op de provinciale vluchten werden afgelopen jaar(en) amper nog duiven ingekorfd en nu proberen ze de schuld in andermans schoenen te schuiven. Wat betreft die 15 liefhebbers die aan de noodkreet trokken heb ik gezien dat er al een aantal ingekorfd hebben in Veurne zaterdag laatst, en prijzen hebben ze gespeeld, dus moeten ze niet overdrijven. Vind het wel spijtig dat jullie zo gemakkelijk eenzijdige berichtgeving klakkeloos overnemen zonder de echte feiten te kennen, dacht dat jullie daarin neutraal moesten zijn. Groeten, D.C.

 

Deze liefhebber is uiteraard vrij om zijn mening te kennen te geven net als Willy Regheere van Roesbrugge.

 

Pitts legde het oor te luisteren bij liefhebbers uit de Westhoek “om de echte feiten te kennen” zoals D.C. suggereerde  en kon volgende uitspraken sprokkelen :

-          D.C. was vroeger voorzitter van De Vredesduif Wulvergem, alleen, men zag hem daar uiterst zelden tot nooit. Hij ging inderdaad spelen waar hij in het voordeel lag en dat was veelal Roesbrugge.

-          D.C. die nu met pensioen is maar vroeger werkzaam was bij de bank ING heeft zijn eigen vereniging in Wulvergem in de vernieling gewerkt door via een contactpersoon die toen ook nog bij ING werkzaam was (en de liefhebbers uit de streek weten goed wie dat is)  info te sprokkelen die in 2016 leidde tot het ontslag van bestuursleden van de vereniging. Het daaropvolgende jaar werd nog wel ingekorfd en gespeeld met een nieuw  bestuur, maar de ziel was er uit waardoor besloten werd na seizoen 2017 de deuren in Wulvergem definitief te sluiten.  Had D.C. een meer menselijke oplossing voor het geschil aangebracht dan had het oude bestuur kunnen verder werken want met hun inzet zou Wulvergem nu nog een bloeiende vereniging zijn.

-          Geen wonder dat D.C. reageert op het verhaal van Willy Regheere, hij is aanhanger van het lokaal van Poperinge, meer nog, hij vergezelt het bestuur van De Verbroedering Poperinge zelfs naar de provinciale vergaderingen. Hij korfde zijn duiven in voor Arras  in De  Verbroedering Poperinge met een afstand van 57,429 km.

-          Er zijn inderdaad liefhebbers naar Veurne gaan spelen, eentje uit Bulskamp (Veurne), een 30-tal duiven,  met een afstand van 83.417 km en eentje uit Lo-Reninge, een 20-tal duiven, met een afstand van 77,784 km.  In totaal namen 75 JL en 135 oude aan deze Arras deel in Veurne. De snelste duif was van een liefhebber uit Pervijze. Hij maakte 1983 m/min met een ZO wind over een afstand van 98,204 km. Afwachten wat dit wordt volgend weekend met een voorspelde ZW wind…

 


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven