Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Deprez-Bataille

Geplaatst op 28/10/2020, Auteur: Pitts


Oorspronkelijk startte deze tandem in 2004 te Vichte, waar op relatief korte tijd maar liefst 12 provinciale overwinningen werden behaald. Toen bij Yvan Bataille een longziekte werd vastgesteld, was die verplicht te stoppen en werden alle duiven verkocht. Vanaf 2015 wordt op de hokken in de Ierlandlaan in Zwevegem gespeeld, waar Willem Deprez de verzorging van de kolonie op zich neemt.

deprez-bataille.jpg | Pitts

Willem werkt in ploegensyteem bij Bekaert waar hij instaat voor de kwaliteitscontrole, is papa van een jong gezin én bovendien duivenliefhebber pur-sang! Om dit alles te kunnen combineren, wordt de duivenkolonie relatief klein gehouden en met ijzeren hand geselecteerd. Door de ziekte van Yvan wordt diens taak beperkt tot het opleren van de duiven en het binnen gaan met de klokken. Zodoende kan Willem zich na afloop van een vlucht helemaal concentreren op de verzorging van de vroege duiven én de laatkomers, wat volgens hem van heel groot belang is!

 

Hokbestand en rassen

In Zwevegem wordt gespeeld van snelheid, over kleine halve fond tot de nationale zware halve fondvluchten, en dit slechts met een 15-tal oude en jaarse duivinnen. Het hokbestand telt 15 vaste kweekoppels en jaarlijks worden ongeveer 90 jongen gekweekt en verdeeld over 3 hokken van 30 stuks: 2 ronden uit de kweekduiven en 1 vroege ronde uit de vliegduivinnen.

 

De basis bestaat uit duiven van bij Yvan uit de rassen Rudi Hendrikx (Lanaken), Vervaeke Roger en Jurgen (Deerlijk), Declerq-Vermeulen (Deerlijk) aangevuld met Erik Vandekerckhove (Aalter), lijn Houben (7e prov asduif snelheid KBDB West-Vlaanderen,  2e prov Compiègne 2017) en Pierre Bourgeois (Izegem).

Kleindochter 'Nadal' (2e prov Asduif Grote fond KBDB West-Vlaanderen ) stamt uit de 'Manu'-lijn van Devooght Gaston en Dany. Deze topper werd reeds moeder van de 1e Chateauroux in Rekkem en grootmoeder van de 1e prov Chateaudun. Een duif die via een bon werd aangekocht van Rudi Hendrikx in 2015, gaf in 2018 de 3e prov en 43e Nat Argenton.

Tot slot werd in 2015 aan samenkweek gedaan met Dewaele-Deseyn, zij werden 1e Nationaal Kampioen Fond Jaarlingen 2016 met een product uit deze samenkweek! Een geslaagde zet die zorgde voor zeer sterke allround duiven op beide hokken.

 

hok.jpg | Pitts

Medisch, voeding en spelsysteem

Bij Deprez-Bataille weinig tierlantijntjes, flesjes of potjes...

Dierenarts van dienst is Emiel Demeester uit veeartsenpraktijk Degudap te Izegem en zijn advies wordt gevolgd. De speelduiven worden jaarlijks ingeënt tegen paramyxo , paratyfus , pokken (met borsteltje) en rota. Om tricho te onderdrukken worden wekelijks de gekende 'gele druppels' gegeven. De speelhokken krijgen veel licht én lucht en zijn voorzien van een volière.

De kweekduiven worden jaarlijks geënt tegen paramyxo en paratyfus en een maand voor de kweek wordt op controle gegaan voor cocci en wormen en indien nodig volgt een behandeling.

Twee weken vóór het kweekseizoen worden deze duiven op het kweekhok geplaatst en bijgelicht.

Qua voeding evenmin grote geheimen in Zwevegem: jongen en oude krijgen premium Vandenabeele van Beyers, à rato van 30gram per duif per dag, aangevuld met mais naargelang de gevraagde inspanning. Olie en 'gritmix' van Vanrobaeys vervolledigen het plaatje.

Als voorbereiding op de vluchten worden de oude en jaarse vliegduiven 2 tot 3 keer tot 20km gedragen en daarna gaat het richting Arras met de grote mand.

De jongen worden in kleinere stapjes opgeleerd tot ongeveer 20km en daar gehouden tot ze onmiddellijk naar huis komen en dan pas mogen ze mee naar Arras met het lokaal.

De motivatie gebeurt bij de oude duiven door traditioneel weduwschap met thuisblijvende partners.

 

Prestaties

  • 3e prov asduif fond jongen KBDB West-Vlaanderen 2016
  • 1e Kampioen kleine 1/2e fond jongen Dottenijs 2016
  • 7e prov asduif Snelheid jongen KBDB West-Vlaanderen 2017
  • 25e nat kampioen Snelheid Jongen 2018
  • 4e kampioen Inter West-Vlaamse 2019
  • 1e kampioen jongen Scheldeverbond 2018-2019
  • 1e Provinciaal  Chateaudun (Gulden Sporen Vlucht) jongen 2019
  • 1e provinciaal  Chateaudun  jaarse 2019 …

 

 

Van eind oktober tot begin november 2020 openen Willem Deprez en Yvan Bataille exclusief voor Pitts het luik van hun schatkist en zullen zij een kleine groep tot op het bot uitgeselecteerde topduiven aanbieden. We kijken er alvast met hoge verwachtingen naar uit!

 

 

 


Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven