Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Deze avond 15/02 eindigen 4 veilingen

Geplaatst op 15/02/2017, Auteur: Pitts/PB


leon-natens.jpg | Pitts

Leon Natens

Met het behalen van een derde nationaal Barcelona 2016 met zijn “Rob”, rijfde Leon Natens uit Meensel-Kiezegem meteen ook de “Gouden Vleugel” van de Brugse Barcelonaclub binnen. Leon is als kleinere liefhebber reeds jaren van de partij op de fond en zware fond en mag zich tot de betere hokken van Vlaams-Brabant rekenen. Met deze prestatie treedt hij volledig uit de schaduw van de concurrentie.

Leon paarde zijn “Rob” meteen na het realiseren van zijn exploot met een aantal duivinnen en kweekte tegelijk een ronde zomerjongen uit zijn kweekduiven. Twee rechtstreekse dochters van “Rob” (3de nationaal Barcelona en Gouden Vleugel-winnaar), aangevuld met 18 andere uitgeselecteerde zomerjongen uit de selecte kweekstal worden nu in een veiling samengebracht. Daaronder ook nog een aantal jongen uit rechtstreekse Rob-Nijs-duiven, die verwant zijn aan “Rob”, verder aangevuld met het beste van andere tenoren op de zware fond: Georges Lebegge, Outgaarden (de Barcelonaspecialist die met zijn duivinnen furore maakte), Albert Bils, Nouwen-Paesen, Theo Weytens en Eric Herbots.

Een uitgelezen kans voor de liefhebbers van de zware fond en Barcelona in het bijzonder om zich iets aan te schaffen om het kweekhok mee te versterken!

 

Gezien de maatregelen i.v.m. het vogelgriepvirus gaat de kijkdag van zondag 12/2 niet door. Belangstellenden die de duiven willen bezichtigen kunnen contact opnemen met Leon Natens voor een hokbezoek op het nummer 0472/32 54 33

 

yves.jpg | Pitts

Yves Vandepoel is een naam die synoniem staat voor zware fond.

Yves gooide enkele jaren terug het roer om naar de halve fond en in 2014 realiseerde hij een nationale overwinning op Châteauroux. Ooit waren Perpignan en Barcelona zijn uitverkoren terrein. Een deel van die episode schreef hij onder de naam Vandepoel-Buckley. In 1990 speelden ze 91 duiven op Perpignan en pakten er nationaal 71 in de prijzen, met meer dan twintig per tiental en 9 in de top 100! Enkele keren waren ze er kort bij, maar een nationale overwinning viel hen niet te beurt. Dit jaar dook Yves dan als het ware op uit het niets en verrastte iedereen, ook zichzelf, door de nationale overwinning uit Perpignan te realiseren met een “gebuisde”  duivin uit zijn halve fond ploeg. Het kan verkeren!

De liefde voor de zware fond is steeds gebleven. Het was eerder door omstandigheden dat Yves de halve fond eens ging proberen. De oude basis waarmee Yves de zware fond-successen realiseerde, werd zorgzaam behouden. De hele wereld kent zijn “Romario” en zijn “848”. Het waren beide kleinzoons van zijn “Kuijpers Ad” en ze werden respectievelijk 3de en 7de nationale asduif KBDB fond in 1995. “Romario” won zeven kopprijzen op de zwaarste klassiekers: 3x Marseille, 2x Barcelona en 2x Perpignan. De “848” deed het 3x uit Barcelona, 3x uit Perpignan en 2x uit Marseille! In alle stilte werd er met de afstammelingen van deze cracks verder gekweekt en verder gewerkt aan een come-back. Die was nog in volle voorbereiding en dan komt dit jaar die nationale overwinning uit Perpignan als een verrassing uit de lucht gevallen.

De “Romario” en de “848” spelen ook nu nog steeds een hoofdrol in het internationale zware fond-gebeuren. In de veiling van Leon Natens (Gouden Vleugel Barcelona 2016) die ook momenteel loopt, kan je zien hoe de lijn van de “Kuijpers Ad” nog steeds zijn stempel drukt op de zwaarste klassiekers. Albert Bils kocht in de topperiode van Vandepoel-Buckley jaarlijks enkele duiven uit die lijn en verbaasde binnen de kortste keren vriend en vijand met zijn resultaten, met o.a. 1ste en 2de Primus Inter Pares in het vijfjaarsklassement van de Brugse Barcelona club. “Late Fluweel”, “Primus”, “Miss Longo”, “Late Blauwen” , al die toppers droegen het cachet Vandepoel (Gebr. Kuijpers x “Matterne en Peter. En deels met die Bils-lijn presteerde in een zeer recent verleden Rob Nijs zo bijzonder op Barcelona en Perpignan. En twee van zijn “leerlingen” kleurden het seizoen 2016: Paul Vangoidsenhoven en Leon Natens, respectievelijk 7de en 3de nationaal Barcelona 2016!!!

En misschien wel de bijzondeste referentie voor de “Kuijpers Ad”-lijn van vinden we vandaag terug bij de Duitse fondtenoren Freialdenhofen & Sohn. Twee dochters (nestzussen) van de “848” van Yves Vandepoel vormen daar de rode draad doorheen de uitzonderlijk sterke stam. “Forest Gump” en “Irun Lady”, twee topvliegers die op hun beurt nazaten voortbrengen die er in moeilijke omstandigheden altijd staan!

Yves presenteert in deze veiling  twee kinderen uit zijn nationale Perpignan winnares, aangevuld met 18 onbevlogen duiven uit zijn oude basis. In enkele van deze duiven zit ook het bloed van het topkoppel van Ivan Vanvuchelen uit Grazen. Enkele kinderen uit dat koppel kwamen bij Yves op het kweekhok terecht. In het Vanvuchelen-koppel speelde een zekere “Didi” een hoofrol. Etienne Devos (Deerlijk) zal voor altijd herinnerd blijven aan zijn “Didi”. Deze wondere vlieger/kweker was een kleinzoon van de “Didi” van Joseph Van Den Broucke uit Wielsbeke),  de 1ste nationale asduif fond KBDB in 1989. Die crack werd genoemd naar de toenmalige toprenner Dieter (Didi) Thurau.

En ook die lijn was in 2016 brandend actueel! De internationale winnaar uit Marseille van Alain Dermonne is een kleinzoon van de “Kleine Didi” van Etienne Devos (de vader komt voort uit een samenkweek van de “Kleine Didi” met een zus van de internationale winnares Pau ‘88 van Heinz Seegmuller). En de nationale winnaar Jarnac van Fernand Malfait (Jabbeke) en tevens de snelste tegen meer dan 8.000 concurrenten, is een kleizoon uit het topkoppel van Ivan Vanvuchelen!!! Yves weet waar de mosterd moet gehaald worden!

Een korte bloemlezing die aantoont dat het hier om een zeer unieke aanbieding gaat! Gezien de maatregelen i.v.m. het vogelgriepvirus gaat de kijkdag van zondag 12/2 niet door. Belangstellenden die de duiven echter willen bezichtigen kunnen contact opnemen met Yves Vandepoel voor een hokbezoek op het nummer 0474/62 27 71.

germain-dhondt-feb-2017.jpg | Pitts

Germain D'Hondt​

Germain biedt 40 jonge duiven aan van de eerste ronde uit volgende rassen: De Graeve-Van Geert uit Smetlede, De Rauw-Sablon, Marcel Aelbrecht (Lebbeke), Degraeve-Van Geert x Etienne Devos via superkweekster Dorine. Dan is er nog  ras Armand en Hans Claus (Wortegem-Petegem), Wilson Dekens (Zingem) , Eric Denys uit Beveren-Leie, Simon Moreels, Gijselbrecht-Leliaert,  Burkhard-Heller en Batenburg-Van De Merwe.

Germain zit al gans zijn leven “in de duiven” want ook vader D’Hondt was een fervent liefhebber.  Toen Germain trouwde met Regina werd meteen in de eerste woonst al met duiven gespeeld op de snelheid.  In 1971 verhuisde het koppel naar hun nieuwe woonst in de Bouvelostraat in Gijselbrechtegem. Pikant detail : de duiven woonden er het eerst !

Geleidelijk aan werd overgeschakeld naar de verdere afstanden en het is nu ongeveer 20 jaar dat Germain op de zware fond speelt.

Voor de vluchten boven Parijs gaat hij inkorven in Rekkem en zijn hoofddoel is pieken op de Nationale vluchten. En Germain piekte,  want in 2011 won hij Perpignan Nationaal tegen 5.572 oude duiven.

Momenteel beschikt Germain over 18 kweekoppels.

Kwekers en vliegers  gaan eind november/begin december in nest en kweken jongen op maar er wordt enkel gekweekt uit de kwekers en de beste vliegers.  De koppels mogen een 3-tal dagen broeden, dus van zodra het 2de ei gelegd is wordt er verlegd en kan er voor de 2de keer gelegd worden.

Er wordt niet te vroeg gespeend. Het kan zelfs gebeuren dat de duivin al weggenomen wordt en dat de duiver de jongen zelf verder opkweekt.

In het najaar kweken de weduwnaars niet meer.

 

De foto is niet de aangeboden duif.

 

kweekcenterheusden.jpg | Pitts

DSB duiven 2017

Duivensport België bezit een geweldige collectie topduiven en topbloed.Door de jaren heen werden deze onderworpen aan een uiterst strenge selectie in de hand en puur prestatie gericht gekweekt.
Hierbij bieden ze een prachtig lot jonge duiven uit deze streng geselecteerde kweekduiven. Klaar om te spenen en uit te wennen op de hokken. 
Goed bloed liegt niet, zoveel is duidelijk


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven