Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Deze avond starten nieuwe veilingen

Geplaatst op 20/12/2016, Auteur:


Peter Bours (Averbode): 1ste Asduif KBDB nati- onaal grote fond jaarduiven, 3de kampioen fond jaarse en tevens Europese asduif 2016!
De naar Averbode uitgeweken Limburger Peter Bours heeft andermaal een indrukwekkend seizoen achter de rug. Twee keer op het podium van de na- tionale KBDB kampioenschappen met 1ste Asduif KBDB nationaal grote fond jaarduiven, 3de kampi- oen fond jaarse. De nationale asduif is tevens de Europese asduif 2016. Bovendien werd een vijfde plaats behaald in het algemeen kampioenschap. In de Brabantse Unie is Peter tot koning gekroond en hield daarmee coryfeeën als Eric Limbourg en het PEC Racing Team achter zich. Algemeen kam- pioen Fond Brabantse Unie. Algemeen kampioen Demer en Dijle. Voor de vierde keer op rij: alge- meen kampioen de Jonge Liefhebbers Testelt. En verder ook nog vijf top 3 noteringen in de provin- ciale kampioenschappen KBDB Vlaams-Brabant en de kampioenschappen van de Brabantse Unie. Die vijfde plaats in het algemeen kampioenschap geeft meteen ook aan dat we hier met een alles speler te maken hebben. Peter Bours korft met succes op alle afstanden in. Voor het zwaardere werk waren in de opbouw van het hokbestand duiven van Remy Speltdoorn, Jos Thoné, Ronald Lodewijckx, Gerd Schotsmans en Norbert Peeters bepalend. Voor meer snelheid zorgden de door Eddy Schroeven aangereikte bloedlijnen van Fernand Mariën, Luc Daans en Voets. In deze veiling vind je ondermeer een laat jong van de Kenji, de 1ste Belgische en Eu- ropese asduif super fond terug. Ook de provinciale winnaar ‘De Jarnac’ is uiteraard een blikvanger in deze verkoop. Verder een halfbroer van de 1ste provinciaal Vierzon. Een broer van Topvaal, 3de provinciale asduif hafo 2015. En ook nog prachtige nazaten van de legendarische “42” ,tweemaal 2de Primus inter pares Barcelona en de asduif fond van Remy Speltdoorn en van de Faro, Olympiadeduif bij Jos Thoné. Ander fraais is een combinatie van de lijn 1ste nationaal Guéret van Gunter en Michel Eyletten en de lijn van de 1ste nationaal Limoges van Kristiaan Vrebos. Bijzonder veel klasse verza- meld in dit klein lot duifjes van één van de absolute topspelers uit ons land.

Een fondcollectie voor de fond liefhebbers.

Hubert Vanherck (Borgloon): Het moet een hobby blijven.
Hubert Vanherck, de kranige tachtiger uit het zuid-Limburgse Borgloon, heeft beslist om vaar- wel te zeggen aan het duivinnenspel en voortaan alleen nog maar met weduwnaars verder te doen. Het moet een hobby blijven, zolang het nog gaat, zegt Hubert, die met deze beslissing het werk hal- veert. Gedurende meer dan 50 jaren heeft Hubert gebouwd aan zijn eigen succesvolle ingeteelde duivenstam. Enkel de resultaten op de grot) fond vluchten telden mee om te bepalen wie mag blij- ven. De 27 duivinnetjes die nu klaar zitten voor verkoop, werden twee keer opgeleerd op 200 km, maar zijn nu dus overbodig geworden en zullen van 12 t/m 21 december op Pitts worden geveild. Twee duivinnetjes zijn zusters van de internatio- nale asduif van het 6-jaars klassement op Marseil- le. Tevens zijn er twee duivinnetjes uit het ‘Klein Devunke’, de asduif zware fond in Limburg van 2013. De overige duivinnen zijn allen ingeteeld naar de lijn van de ‘Medaille d’or’ van Leon Henry uit Nandrin die in 1992 internationaal Perpignan won met halfuur voorsprong onder zeer zware om- standigheden. Ook afstammelingen uit de lijn van het “Klein Blauw”, winnaar 3-jaars klassement van de Brugse Barcelonaclub. In de volière van Hubert zitten 16 kweekkoppels, grotendeels komende uit inteeltkoppels. Er werd de voorbij 8 jaar trouwens geen enkele duif meer bijgehaald. De duivenstam
van Hubert Vanherck komt voor tachtig procent uit duiven van grootmeester en vriend wijlen Emiel Matterne (Overhespen). Overige inbreng is er van Georges Martens (Gotem), Dokter Nelissen (Bilzen) en uit de Diego lijn van Thomas Peeters (As). Met Jules Lavigne uit Kortrijk werd drie jaren samen ge- kweekt uit een zoon van de crack 308 van Marcel Aelbrecht. De Europabeker is het stokpaardje van Hubert. Een gratis competitie over de 5 (vroeger 4) internationale vluchten. In 1987 werd de beker gewonnen. In 2009 had Hubert 8 op 8 met de 1e + 2e getekenden. In 2013 behaalde hij, als enige Belg in de top 10, de 2e plaats algemeen. Op Pau, Barcelona, St.Vincent, Marseille en Perpignan werd het een 10 op 10 (!!!) met de twee eerst geteken- den. Met de eerste vijf inzetten werd een 18 op 25 punten gescoord. In datzelfde jaar werd Hubert ook 1ste Kampioen Limburgse Fondmarathon Al- gemeen, 1ste Kampioen Zware Fond K.B.D.B. Lim- burg, 1ste Asduif Zware Fond K.B.D.B. Limburg en behaalde de provinciale overwinning op Perpignan. In 2014 waren de uitslagen opnieuw uitstekend, maar die werden door een vergetelheid te laat in- gestuurd. Ook de voorbije jaren werd door Hubert op een zeer hoog niveau gepresteerd op de zware fond. Uitzonderlijke hoge prijzenpercentages. Pres- taties van liefhebbers met een klein korfje wor- den echter jammer genoeg enkel opgemerkt door de echte kenners! De jonge kweekklare duivinne- tjes welke nu in de verkoop komen waren dus in feite gekweekt voor eigen gebruik. Alleen door de beslissing om in 2017 enkel nog met duivers aan de wedstrijden deel te nemen komen zij nu in een verkoping. Hun broers zullen op het vlieghok van Hubert in de eerstkomende jaren ongetwijfeld nog heel hoge ogen gooien.

Noël en Caro Pintens verkopen een BV!!! En verder ook alle vlieg en kweekduiven!
Met enige zin voor overdrijving zou je kunnen zeg- gen dat in het voorjaar een duifje eventjes tot de categorie van bekende Vlamingen behoorde. In het tv programma ‘Copy beest’ van Dieter Coppens slaagde Danny, een beetje een ongelukkig gekozen naam voor wat later een duivinnetje bleek te zijn, erin om onder zeer barre weersomstandigheden de weg van op de ruwe Noordzee naar haar hok in Puurs terug te vinden. Schitterende televisie waaraan Caro en Noël Pintens hun medewerking mochten verlenen. Het tv sterretje (6105598/15), tevens een zuster van Serge, is één van de 49 vlieg-, kweek- en jonge duiven uit deze veiling. Op enkele jonge duiven na gaan alle duiven onder de veiling- hamer. Over de reden van deze drastische beslis- sing doen de vreemdste geruchten de ronde. De re- den is gewoon van praktische aard. Dochter Caro is veranderd van job en werkt nu voor Videohouse. In een branche waar veel, maar vooral onregelmatige werkuren, schering en inslag zijn. Dus moet de dui- vensport een hele stap achterwaarts zetten in de schaarser geworden vrije tijd van Caro. En ook Noël is een nieuwe uitdaging aangegaan. Sinds enige tijd heeft hij de taak van hokverzorger op zich ge- nomen bij Jac en Lida van den Bosch uit Hengstdijk. Een hele uitdaging op een hok dat in de laatste sei- zoenen drie nationale zeges op de zware fond wist te behalen. Tijdsgebrek is dus de enige reden voor de uitverkoop. In 2016 werd er in Liezele nog maar aan één nationale vlucht deelgenomen. Op Bourges werd toen wel de 1ste plaats behaald bij de oude duiven in FCD Dendermonde. De jonge duifjes heb- ben enkel een paar keren Noyon gevlogen. In deze veiling een ink aantal rechtstreekse Van Elsacker- Jepsen duiven. Uit de bloedlijnen van ondermeer: Den Tijger, De Chateauroux, Picabo, Vanessa, Viper, Roxy, Patriot, Tinkerbeel, Fenomenaal, Spice Girl,
Kanselier, enz... In veel gevallen zie je naast de vlie- gers zelf ook nog het ouderpaar en de broers of zus- sen in de verkoop. Dat is het geval bij Serge, 1ste op Poitiers en 8ste Nat. Poitiers en 17 keer per 10-tal op nationale vluchten. Wittekop 6176736/12, was in 2015 de beste oude duif in Zuiderbond Meche- len met de meeste prijzen op de nat. vluchten. Ook daar zitten de ouders in de verkoop. De ouders, broers en zussen van Chateauroux-ke, 1ste zo- naal Chateauroux. De 6225148/2013 (2de asduif in de FCD Dendermonde) met de ouders. Nog een toppertje is De Nico 6294511/2011 met heel wat prijzen per tiental. Ook zeer pertinent aanwezig in de pedigrees zijn de gebroeders Van Beveren uit Nieuw Namen (NL). 

De veilingen starten vanavond 12/12/2016 om 20.00 uur en eindigen op woensdag 21/12/2016 om 20.00 uur. Indien er in het laatste kwartier nog een bod uitgebracht wordt, verlengt de veiling telkens met 15 min. 
Kijkdag op zondag 18 december 2016 van 10.00 tot 13.00. Obbeekstraat 78 te 3550 Heusden-Zolder 

Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven