Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Dimitri Deneys (Liedekerke, Vl.-Br.): 1ste Nationaal Argenton 26/08 van 3.966 oude

Geplaatst op 07/02/2018, Auteur: Davy


Dimitri Deneys (29 jaar) uit Liedekerke (Vlaams-Brabant) wint de eerste Nationaal uit Argenton op 26/08/17 van 3.966 oude duiven KBDB Nationaal.

Dimitri Deneys uit Liedekerke (Vlaams-Brabant) wint de eerste Zonaal uit Argenton op 26/08/17 van 1.274 oude duiven Nationaal Zone B1.

Dimitri Deneys uit Liedekerke (Vlaams-Brabant) wint de eerste prijs uit Argenton op 26/08/17 van 287 oude duiven FCD.

Dimitri Deneys uit Liedekerke (Vlaams-Brabant) wint de eerste prijs uit Argenton op 26/08/17 van 147 oude duiven Lokaal.

Klik hier voor meer Mooie Resultaten 2017

 

img_4976.jpg | Pitts

Historisch

De duivensport zit de familie Deneys al generaties lang in het bloed. Zo was grootvader Achilles Deneys reeds in de jaren '80 - '90 zeer gekend op de korte afstand. Op Quievrain speelde hij samen met zijn zoon Ivan, tevens de vader van Dimitri !

Met de eeuwwisseling ging men zelfs verder spelen dan Quievrain, Noyon kwam er aan te pas en niet zonder succes! Ook daar speelden ze mee voor de eerste prijzen! Vanaf zijn 6 jaar ging hij bij grootvader al mee op de hokken maar met de eeuwwisseling werd Dimitri definitief gebeten door de duivenmicrobe en hielp hij vader en grootvader waar hij kon!

In 2006 hebben ze jammer genoeg afscheid moeten nemen van grootvader Achilles. Sinds 2008 speelt Dimitri op zijn eigen naam verder en vanaf 2010 op de huidige hokken in Liedekerke. 

Hulp

"Hier wil ik dan ook een welgemeende dank u wel zeggen aan verschillende personen:

Mijn grootvader, Achilles Deneys, die de inspiratiebron is voor onze manier van handelen met de duiven.

Danny Roelandt, voor de kwaliteitsinjectie die zijn duiven ons hebben gebracht.

Mijn vrouw, Stephanie Van Den Bossche, voor haar steun en toeverlaat bij de administratie en lappen van de duiven. Mijn moeder, Marina Stichelmans, voor de hulp bij het loslaten van de duiven and last but not least, mijn vader Ivan Deneys, de rots in de branding, de man die mij alle kneepjes leert en waar ik dag in dag uit kan op rekenen.

Gezien mijn werkuren, als Process Officer bij BNP Paribas Fortis, staat men vader vooral in de ochtend in voor de verzorging van de duiven. S’avonds neem ik dit voor mijn rekening. Het lappen van de duiven is afhankelijk wie vrij is en deze taak wordt verdeeld onder mezelf, mijn vader en mijn vrouw. Ook het uitlaten van de jonge duiven wordt gedaan door men vrouw of moeder. "

Speelwijze

Van 2010 tot 2013 speelden ze kleine (Quievrain – 58km) en grote (Noyon – 163km) Snelheid.

Vanaf 2014 zijn ze volop kleine halve fond beginnen spelen (Angerville, Souppes Sur Loing, Chevrainvilliers +/- 311km).

Sinds 2015 zijn ze ook stelselmatig Zware Halve Fond beginnen spelen met een 6-tal duivinnen. Deze lijn gaan ze te Liedekerke vanaf 2018 door trekken. De volledige vliegploeg, weduwenaars en duivinnen, zal dit seizoen de zware halve fond vliegen. De jonge duiven zullen goed opgeleerd worden en 1 of 2 nationale vluchten vliegen.

De jonge duiven worden gespeeld op de schuifdeur. De jonge duiven worden gemotiveerd op de schuifdeur en paar uur voor de inkorving worden ze samen gelaten met nestschotels op verschillende plaatsen in het hok.

De doffers worden op weduwschap gespeeld. De duivinnen zullen ook op weduwschap gespeeld worden. Voor de inkorving krijgen ze hun duivin of doffer te zien. Na de vlucht zit hun partner hen ook op te wachten. De laatste nationale vluchten (augustus/september) worden de duivinnen op nest gespeeld.

Rassen

De voornaamste rassen op de hokken: 

  • Antoon & Hilde Reynaert (Passendale) via Danny Roelandt (Denderhoutem)
  • Leo Heremans (Vorselaar) via Danny Roelandt (Denderhoutem)
  • Samson – Boye (Mechelen)
  • J. Hanssen (Nieuwstadt, NL)
  • Van Den Brande – De Ridder (Liedekerke)
  • … 

Hokbestand

Ze beschikken in Liedekerke over 18 kweekkoppels, 17 vliegdoffers waarvan 6 oude en 11 jaarlingen, 12 vliegduivinnen waarvan 2 oude en 10 jaarlingen.

Jonge duiven

Ze kweken 2 ronde jonge duiven en van 3 tot 4 koppels kweken ze 3 of 4 rondes. Er worden een 80-tal jonge duiven geringd. 

De jonge duiven worden verduistert van maart tot juni/juli  (dat is wat afhankelijk van het vliegprogramma);
Dit gebeurd via doeken die worden afgerold voor de ramen. Ze worden niet bijgelicht. 

Medisch

Voor het medische luik wordt er afwisselend Dirk Moens (Grimbergen) en Björn Geeroms (Roosdaal) bezocht voor het kweekseizoen alsook voor het vliegseizoen.
Alsook het nodig blijkt te zijn en voor de verplichtingen.

Dus controle dierenarts voor het kweekseizoen en het vliegseizoen.
Alle hokken worden volledig ontsmet voor de kweek en voor het vliegseizoen.

Voeding

Als de duiven van een vlucht thuis komen krijgen ze 50% sport en 50% Super Dieet. Op zondag is het 100% Super Dieet. Maandag is 50% Rui + 50% Super Dieet. Op dinsdag staat er 100% Rui op het menu. Woensdag is het 50% Rui + 50% Sport en op inkorfdag vrijdag is het volle bak sport.

"De weduwnaars en duivinnen worden met de soeplepel gevoederd. Weduwnaars die graag iets meer eten, krijgen ook wat meer voeder voorgeschoteld. We voederen de weduwnaars steeds individueel omdat we graag de eetlust van iedere weduwnaar in het oog houden. Wij gaan ervan uit dat wanneer de eetlust goed is, de conditie op punt staat. Als je duiven in een gemeenschappelijke eetbak voedert kan je dit minder goed volgen.

Qua bijproducten verstrekken we elektrolyten bij thuiskomst en op inkorfdag. Verder zeer veel zelf gemaakte thee (basis “Fles van Gust”)."

Opleren/Training

De weduwnaars worden gekoppeld eind januari/begin februari en brengen elk één jong groot. Daarna gaan ze het weduwschap op en starten de trainingen: twee keer per dag, een 30-tal minuten in het begin van de week die worden opgedreven naarmate de week vordert.

De vliegduivinnen blijven binnen in de winter en worden pas half februari/begin maart gekoppeld en getraind. Ze mogen enkele dagen broeden maar brengen geen jong groot. Ook voor hen geldt het weduwschap, gekoppeld aan één of twee trainingen per dag afhankelijk hoe lang ze vliegen. 

Motivatie

Of onze duiven speciaal gemotiveerd worden ? Wel…voor de inkorving krijgen ze hun duivin of doffer te zien. Na de vlucht zit hun partner hen ook op te wachten.

De jonge duiven worden gemotiveerd op de schuifdeur en paar uur voor de inkorving worden ze samen gelaten met nestschotels op verschillende plaatsen in het hok.

Hou het vooral simpel, “Less is more” is hier de leuze !

 

img_7019.jpg | Pitts

BE16-2126258 'Maria' 1e Nationaal & 1e Zone & 1e Provinciaal Argenton

img_6986.jpg | Pitts

De blauwe duivin 'Maria' met ringnummer BE16-2126258 wint de eerste Nationaal uit Argenton 2017 van 3.966 duiven.

Klik hier voor pedigree 'Maria' BE16-2126258

Klik hier voor prestaties 'Maria' BE16-2126258

 


Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven