Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Doping en KBDB: de betrokkenen zwijgen in alle talen

Geplaatst op 20/12/2016, Auteur:


De KBDB heeft het zichzelf extreem moeilijk gemaakt door de publicatie van de lijst van negatieve dopinganalyses op zijn site. Rechtstreeks gevolg was dat de nationale winnaars die niet op de lijst stonden, meteen van diverse melkers het label “positief en verdacht” meekregen. En dan worden er namen genoemd van heel bekende hokken en teams. De betrokkenen zelf zwijgen in alle talen. Wachten ze op de uitslag van de tegenanalyse? Of zijn er helemaal geen positieve gevallen? De KBDB hoedt zich bij monde van Geert Philips voor procedurefouten. “Wij communiceren niet over lopende dossiers. We leven in een rechtsstaat waarin men onschuldig is en blijft totdat het tegendeel is bewezen. Waarmee ik niet heb gezegd dat er lopende dossiers zijn,” aldus Gert Philips.

Van de KBDB-secretaris, die doping onder zijn bevoegdheid heeft, zal niemand iets te weten komen in verband met doping. “Als een dopingdossier wordt afgerond, is het aan onze Raad van Bestuur om beslissingen te nemen”.

Analyses

Op de KBDB-site werd een hele tijd geleden een lijst met negatieve dopinganalyses gepubliceerd. Daarop stonden een reeks namen van liefhebbers, maar uiteraard nog niet allemaal vermits het seizoen nog niet afgelopen was én vermits het soms maanden duurt eer het labo in Zuid-Afrika de uitslagen bekendmaakt. De stalen worden overigens gegroepeerd naar Zuid-Afrika gestuurd en blijven daar op een of andere manier soms heel lang in de frigo liggen.

Dat er bekende winnaars van nationale vluchten niet op de gepubliceerde lijst stonden, had al snel een typisch melkerseffect. “Die waren zeker en vast positief”, zo concludeerden diverse liefhebbers die er namen aan koppelden waardoor de verhalen al snel een eigen leven begonnen te leiden. De KBDB haalde de lijst van de site, maar heeft zich met de publicatie ervan in eigen voet geschoten. Letterlijk stond er: “Er is een administratieve vergissing geslopen in de “lijst negatieve dopinganalyses 2016’. De lijst wordt dan ook op heden verwijderd tot deze opnieuw, en deze keer correct, kan gepubliceerd worden. Onder alle voorbehoud en zonder enige nadelige erkentenis”.

Binnen de KBDB groeit er een tendens om de lijst met negatieve gevallen in het vervolg helemaal niet meer te publiceren. Om het met een boutade van Geert Philips te verduidelijken: “Als er snelheidscontroles zijn op de autosnelweg, dan publiceert de politie later toch ook geen lijst met chauffeurs die zich aan de opgelegde snelheid hebben gehouden….”

Waarmee Philips gewoon wil zeggen dat doping helemaal niet thuishoort in de duivensport.


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven