Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Doping: KBDB is niet van plan om nog namen te publiceren

Geplaatst op 20/12/2016, Auteur:


Begin november zijn de laatste stalen voor dopinganalyse naar het labo in Zuid-Afrika gestuurd. Het vluchtseizoen loopt immers tot eind oktober, zo klinkt het bij de KBDB. De stalen worden telkens gegroepeerd naar Zuid-Afrika gezonden, kwestie van de kosten te drukken.

Deze week worden de resultaten in Halle verwacht, zodat de controles voor 2016 er volledig op zitten. De publicatie van de namen van de liefhebbers is een ander paar mouwen. “We gaan geen namen meer in het Bondsblad of op de KBDB-site publiceren, alleen de cijfers van het aantal liefhebbers met een negatieve A-analyse, met een positieve A- en eventueel B-analyse. Dus helemaal zonder namen,” zo horen we in de wandelgangen in Halle. De liefhebbers die een negatieve A-analyse hebben, worden per gewone brief verwittigd, de positieve gevallen per aangetekend schrijven, waarop ze dan een B-analyse (op eigen kosten) kunnen aanvragen. 

De bekendmaking van de aantallen (dus niet van de namen zelf) zal eind januari, begin februari gebeuren.

Bij de KBDB wordt benadrukt dat alle afspraken op het vlak van reglementering en procedures op die manier perfect worden gevolgd.

Nederland

In Nederland gaat het er (voorlopig?) nog helemaal anders aan toe. In het voorbije vluchtseizoen werden ook in Nederland tussen juni en augustus dopingcontroles uitgevoerd. Bij de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie (NPO) noemen ze dat controles op het Oneigenlijk Gebruik van Substanties bij Postduiven. Daarbij werd 1 liefhebber betrapt.

De lijst met de negatieve en die ene positieve analyse werd meteen op de site van de NPO gepubliceerd, met de namen van de liefhebbers, hun woonplaats en de datum van de controle door laboratorium Ducares in Utrecht. De publicatie na één staalname geeft de betrokken liefhebber al meteen de stempel van ‘betrapt’, of zoals dat in Nederland heet: verdacht van het oneigenlijk gebruik van substanties. Hij krijgt gelegenheid om een tegenonderzoek aan te vragen. Is deze ook positief of ziet hij daarvan af, dan wordt het voorgelegd aan de aanklager. Deze doet onderzoek en kan besluiten een strafeis voor te leggen aan het Tucht- en Geschillencollege NPO. Het Geschillencollege van de NPO doet na hoor en wederhoor uitspraak of de liefhebber zich hieraan schuldig heeft gemaakt.


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven