Doping: Matador slaat mea culpa voor morfine
Geplaatst op 20/12/2016, Auteur:
Moeilijke zitting op de KBDB woensdag 9 november. Twee zogenaamde dopingzondaars kwamen er zich verantwoorden. Eentje voor atropine, de andere voor morfine. Bij drie groten uit de hedendaagse duivensport, drie nationale winnaars is morfine gedetecteerd. Dat het spel op de wagen zat, was meteen duidelijk. De KBDB hield de poot stijf, verstrekte geen enkele informatie, en dat deed de geruchten almaar meer aanzwellen. De verdachtmakingen werden met de dag groter, te meer omdat almaar meer duidelijk werd dat er mogelijk geen sprake was van bewust toedienen van verboden stoffen, maar van contaminatie via het voer. En daarbij kwam Matador met zijn turbo-mengelingen meer en meer in het vizier.
Bij contaminatie via het voer kwam Matador - bekend van de gele zakken met opvallend veel kleinzaad - in het oog van de storm terecht. De firma voelde dat meteen aan en trok naar de Universiteit Antwerpen (UA) om zijnTurbo-mengelingen te laten onderzoeken. En wat bleek? De zwarte korreltjes in het voer bleken niet alleen raapzaad, maar ook maanzaad te zijn. Zo staat het zwart op wit op een schriftelijke verklaring van Matador. Het bedrijf had begin dit jaar een grote lading raapzaad aangekocht, zonder te beseffen dat er ook maanzaad was tussengeraakt. Dixit Matador.
Met die bevindingen trok Matador samen met de professor van UA naar de top van de KBDB, die naar verluidt aandachtig heeft geluisterd en binnen enkele weken verdict zal vellen. Wat de bevindingen van de WAC zijn, is niet bekend.
Intussen blijkt ook dat enkele korreltjes maanzaad al volstaan om positief te testen op morfine. Bovendien zijn er verschillende soorten maanzaad. De blauwe korreltjes zouden zelfs tot 100 keer meer morfine bevatten dat de gewone zwarte bolletjes.
Moed van Matador, maar wat nu?
Voor morfine slaat Matador, van oorsprong Duits, mea culpa, en daar is moed voor nodig, maar de uiteindelijke beslissing ligt bij de KBDB. Zal het gezond verstand zegevieren en de relatieve rust toch weerkeren in duivenland? Maar wat dan met Vervloesem?
In Halle werd ook geluisterd naar een andere "dopingzondaar", betrapt op atropine, een stof die ook in de natuur voorkomt, o.m. in wolfskers.
Een zaak is nu al duidelijk: de KBDB zal zijn hele dopingreglement op een eerlijke én wetenschappelijke manier moeten evalueren, al was het maar om te redden wat er nog te redden valt.
.jpg)
Naar overzicht van nieuws
Reageren
Om te reageren dient u
aangemeld te zijn.