Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Doping: zijn klaproos en maanzaad de schuldigen?

Geplaatst op 20/12/2016, Auteur:




Doping is nog steeds gespreksonderwerp nummer 1 in de duivensport van vandaag. Dierenarts Rudi Hendrikx heeft al eerder veel aandacht aan dit onderwerp besteed. In "Mijn Gedacht", zijn erg gesmaakte rubriek in Duivenkrant, besteedt hij deze week uitvoerig aandacht aan dit onderwerp. Hij gaat daarbij geen enkel taboe uit de weg.   We geven de grote lijnen weer van zijn artikel.


Aanleiding voor het artikel was de vaststelling dat er voortdurend namen worden genoemd van ‘betrapte’ liefhebbers, van dopingzondaars, zonder dat er ook maar enig bewijs is geleverd. Rudi Hendrikx: "Eén ding staat vast: niemand kan met zekerheid zeggen dat hij niet zou betrapt worden bij een eventuele controle. Nee, ook niet als hij met de hand op het hart zou zweren bij enkel water en voer. Ik vroeg aan  
voederspecialisten of contaminatie via het voer ook in de duivensport mogelijk is? We vroegen het aan voederspecialisten. Levert het labo van dr. Schalck in Zuid-Afrika dan geen goed werk? En wat is de rol van de KBDB in heel die affaire?"
In de hedendaagse duivensport is plots iedereen specialist en professor. De meningen zijn verdeeld: een grote groep vindt het wel degelijk goed dat men “ze” pakt, het ander deel is er toch niet zo gerust in.

Rudi Hendrikx: "“Als je graan en water geeft dan is er niks aan de hand?“ Zo luidt de meest gemaakte opmerking op dit moment, maar het is ook de opmerking die mij het meest tegen de borst stoot. Ze wordt vooral gemaakt door de gewone doorsnee liefhebber en misschien ook wel te begrijpen maar zo simpel is duivensport op dit moment niet meer. Sinds het nieuwe dopingreglement is er veel veranderd. De lijst is zodanig uitgebreid geworden, er staan zoveel producten op en de “zero” tolerantie maakt het op dit vlak toch veel moeilijker. Was het inderdaad maar zo eenvoudig dat indien je water en graan enkel zou geven dat je “safe” was. Neen dit is jammer genoeg niet zo. We hebben het vorige keer ook al aangehaald de “NOPS” (naturally occuring prohibited substances), of beter gezegd “in de natuur voorkomende verboden stoffen”. Ze staan dus op de lijst, er is nul tolerantie voor maar ze komen wel in de natuur voor. Volgens onze informatie komen, op een na ,alle positieve gevallen net uit deze categorie van stoffen die men gevonden heeft. Ze zitten in kruiden, planten en zaden die in de natuur voorkomen. Dus als je morgen aan de slag gaat met het koken van thee of je koopt klein zaad voor je duiven moet je best goed opletten. Niet dat we mensen schrik willen aanjagen maar er zijn reeds voldoende gevallen bekend in andere sporten waarbij mens positief testte op graan en water," aldus Rudi Hendrikx die in Duivenkrant van deze week enkele treffende voorbeelden uit de ruitersport aanhaalt.



De redactie van Duivenkrant ging te rade bij voederspecialisten. De voedingsfabrikanten kopen de granen meestal rechtstreeks van bij de boeren vaak in Frankrijk maar soms kan dat ook uit andere delen van de wereld komen. Granen worden geoogst op het land en daar groeien natuurlijk ook andere planten, zoals de korenbloem. Dus die zaadjes kunnen dan per ongeluk tussen de tarwe terecht komen. Anders is natuurlijk dat je als duivenmelker bewust of onbewust een kleinzaad of onkruidzaden gaat geven aan je duiven. In deze mengelingen wordt regelmatig maanzaad verwerkt of zaden van o.m. wolfskers die atropine en scopolamine bevatten, wat een positief staal zou kunnen opleveren.
Voor en tegen argumenten
Rudi Hendrikx: "Los van een uitspraak te willen doen of schuld of onschuld willen we toch eens alle argumenten zowel voor als tegen op een rijtje zetten.
Tegen: in het geval van morfine zou dit gebruikt kunnen worden als een pijnstillend effect. Atropine zou als ontstekingwerend middel ingezet kunnen worden. Duivenmelkers zijn specialisten in het op zoek gaan naar nieuwe dingen, misschien heeft een select groepje liefhebbers het warm water uitgevonden. Zouden kleine hoeveelheden maanzaad voldoende pijnstilling kunnen geven om de prestaties te verbeteren? Er zitten kleppers bij de positieven die daadwerkelijk uitslagen durven oprollen en vele liefhebbers vragen zich af als dat kan op natuurlijke wijze. Als het dan toch via maanzaad kan komen, waarom zijn er dan niet meer positieve gevallen?
Voor: contaminatie via voer is in heel wat sporten aangetoond waarom zou dat in de duivensport niet kunnen waar er rijkelijk gebruik gemaakt wordt van klein zaad en dergelijke? De producten die gevonden worden atropine en morfine hebben een zeer korte half waarde tijd en worden dus zeer snel uitgescheiden. Specialisten wisten ons te vertellen dat binnen de 8 uur alles uit het lichaam is maximum binnen de 24 uur. Hoe kan dit dan invloed hebben op de vlucht als je 1 of 2 nachten mand hebt? Nog straffer, door dit te feit te weten moeten de duiven dit toegediend gekregen hebben kort (max24u) voor de controle plaatsvond. Welke idioot gaat, als hij op zaterdag een Nationaal wint ,en hij weet dat op woensdag of donderdag de controleur komt, de laatste dag nog doping aan zijn duiven geven? Nu kunnen we sommige duivenmelkers wel afschilderen als domme kl.. maar zo dom zouden ze toch niet zijn denk ik dan. Daarbij komt ook nog dat heel wat van die melkers leven van de sport of er een mooie cent aan verdienen? Zouden ze zo gek zijn om hun toekomst op het spel te zetten? Als ik navraag doe onder specialisten dierenartsen, collega’s dan ben ik nog niemand tegen gekomen die morfine of atropine zou adviseren aan duiven om welke medische of niet medische reden dan ook. Niemand gelooft binnen de medische duivensport specialisten dat atropine of morfine de prestaties kan verbeteren."
Hoe positief?
Het labo van dr. Schalck waarvan de KBDB gebruik maakt is een labo dat gebruik maakt van de techniek spectrometrie. We gaan niet de techniek in detail beschrijven maar in ieder geval zijn er heel wat voordelen aan verbonden. Het grootste voordeel is dat je hele kleine hoeveelheden kan detecteren en dat je grote hoeveelheden mest op een vrij goedkope manier kan analyseren op zeer veel producten. Het grote nadeel hiervan is en blijft dat je niet de exacte hoeveelheid kan bepalen. Men zegt er is significant meer gevonden of er is 200x meer gevonden of 1000x meer. Deze cijfers lijken ook hoog maar de mensen met een beetje chemie als achtergrond zullen al snel begrijpen dat 10 tot min 6 , 1000 keer meer is tot 10 tot de min 9 maar eigenlijk nog niks is in hoeveelheid. Het is ook zo dat het labo zich niet uitspreekt over doping positief of niet. Zij zeggen enkel dat bij bepaalde stalen beduidend hogere waarden gevonden werden, hoeveel dat weet niemand. Het zou mooi zijn als we exact wisten in hoeveel stalen er iets gevonden werd. Waarschijnlijk werd er in bijna alle stalen wel sporen van het een of het ander gevonden maar waren de waardes niet hoog genoeg. Het zou toch wel goed zijn dat ze dit ook eens zouden publiceren. Het is nu de verdomd moeilijke taak van het WAC om te gaan beslissen over schuld of onschuld."
Rol van de KBDB
In het artikel in Duivenkrant stelt Rudi Hendrikx zich ook uitgebreid vragen bij de rol van de KBDB in heel deze affaire. Had men de Rode Lijst niet beter stap voor stap groter gemaakt en van te voren steeds een doorgedreven onderzoek gedaan naar wat op de lijst staat ook getest werd. Was het de bedoeling niet van het dopingreglement voor de mannen te pakken die cortisones, anabolica etc aan hun duiven geven. Specialisten raden aan om van alle voeders en zelfs water dat je geeft stalen bewaren, zeker de dagen dat er controle komt. Alles wat je aan je duiven geeft bijhouden, facturen dierenartsen, winkel etc.. Ook staaltjes bijhouden van producten die je geeft vitaminen etc. Opletten met kruiden of thees te geven, kan heel gevaarlijk zijn. Ook opletten met dierlijke eiwitten, deze kunnen afkomstig zijn van behandelde dieren die dan alweer een positieve plas opleveren.
Hendrikx: "IIn ieder geval gaat de duivensport hier steeds als verliezer uitkomen. Spreekt het WAC ze vrij dan gaat een groep heel hard schreeuwen dat het voor de grote zo moest zijn, worden ze positief bevonden dan roept de andere groep even hard. De duivensport zal de grote verliezer zijn."
Lees deze week het uitgebreide artikel in Duivenkrant. 


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven