Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Duiven in realtime volgen via GPS-ring

Geplaatst op 23/05/2017, Auteur: info@pitts.be


De Nederlandse Postduiven Organisatie, de NPO, de tegenhanger van onze KBDB maakt werk van de toekomst van de duivensport. En daarmee hebben we het niet alleen over de communicatie naar leden en verenigingen toe (waarin de KBDB schromelijk tekortschiet), maar ook over de testen met GPS-tracker-ringen op de vlieglijnen van de reisduiven. Deze techniek is op zich niet nieuw, maar de laatste jaren gaat het hard om deze ring lichter en beter te maken. Zo werkten enkele universiteiten reeds met een soort GPS-harnas om de routes van reisduiven te analyseren. Nadeel van dat systeem: het gewicht en de levensduurte van de batterij. De huidige generatie GPS-ringen is een pak minder zwaar – slechts 4,6 gram per ring – en de batterij gaat wat langer mee.

gps2.jpg | Pitts

Enkele gelukkige amateurmelkers uit Nederland hebben zelf een setje GPS-ringen aangeschaft en berichten op sociale media de reële vluchtdata net zoals de raadpleging van een zwarte doos van een vliegtuig. Razend interessant om af te lezen welke weg de duiven nu exact afleggen, waar en wanneer ze een drankpauze inlassen, op welke hoogte of laagte ze vliegen, …  Zodra de GPS-duif haar hok bereikt, wordt de verzamelde vluchtinformatie uitgelezen. Een schat aan informatie die bepaalde vooroordelen over de duivensport rechtstreeks naar de prullenmand kunnen verwijzen of juist kunnen bevestigen. We noemen hier voor de vuist op: de nadelen van provinciale of grote lossingen, het meetrekken met de massa, hoe gaan ze om met de windrichting, een kruislossing, het vermijden van windturbines, op welke lossingslijn kunnen we ze het beste trainen, … het lijstje duiven-toogpraat is immers eindeloos.

 

Toekomstmuziek
Het uiteindelijke doel van het GPS-gegeven is om de reisduiven ooit in realtime te kunnen volgen. Vanaf de inkorving tot en met de thuiskomst. 

gps1.jpg | Pitts

Zo zijn er al resultaten bekend van een lossing in Heusden-Zolder 244km): de hele vliegroute werd uitgestippeld en de vlieghoogte van de GPS-duif varieerde van 47 centimeter tot 182 meter.
Meer nog, de resultaten van de wedvluchten worden a la minute bijgewerkt – dankzij de ingeburgerde constateerring - en is het onnodig om nog naar het duivenlokaal te gaan om de duivenklok te laten uitlezen.

Intussen laat de NPO weten – Joost mag weten waarom – dat liefhebbers geen proeven mogen doen met GPS-apparatuur op officiële wedstrijden. Vrezen ze daar in Nederland misschien dat liefhebbers op termijn zelf via de GPS hun duiven in de juiste richting kunnen sturen?   


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven