Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Duivenmelkers een uitstervend ras?

Geplaatst op 03/08/2017, Auteur: duivenkrant@hotmail.com

694.jpg | Pitts

In het Nederlandse Helmond waren er jaren dat er maar liefst tien postduivenverenigingen waren. Daar zijn er nu nog slecht drie van over, waarvan één in Stiphout met de 67-jarige Ad Vermulst en de 63-jarige Johan Meulendijks als trouwe leden.

Ze zijn tegenwoordig nog ver te zoeken: duivenmelkers. ,,Ja, we zijn een uitstervend ras", zegt Ad Vermulst (67) van Postduivenvereniging Stiphout. ,,Helmond had ooit tien postduivenverenigingen en nu nog maar drie." Maar de duivenmelkers die er nog zijn, zijn fanatiek en vol passie voor hun dieren. Sommigen zijn deze dagen druk in de weer met de zogenaamde 'langeafstandsvlucht'. Maandagavond reed de vrachtwagen voor bij de Stiphoutse Postduivenvereniging om postduiven uit de wijde omgeving op te halen voor deze vlucht waarbij de duiven vanuit Frankrijk (1.010 kilometer) zo snel mogelijk terug naar huis moeten vliegen.

Al sinds zijn zevende is Vermulst bezig met duiven. ,,Mijn vader was een duivenmelker. Op mijn 22ste maakte ik mijn eerste kooi en sinds die tijd ben ik lid van Postduivenvereniging Stiphout."

Zo'n drie uur per dag is Ad met zijn duiven bezig. Voeren, loslaten, het verzorgen van de hokken en niet te vergeten het trainen van de duiven. De jonge duiven worden steeds verder weg losgelaten. Zo leert hij hen om naar het thuishonk, waar het voer op hen wacht, terug te komen. In het clubgebouw aan de Stiphoutse Dreef worden intussen duiven ingekorfd. ,,Deze duiven gaan naar Perpignan in Frankrijk. Daar worden ze vrijdag om tien uur 's ochtends gelost", zegt Johan Meulendijks (63) uit Bakel. 's Avonds verwacht hij de duiven weer thuis. Afhankelijk van het weer vliegen ze tussen de 70 en 110 kilometer per uur.

Meulendijks is in Stiphout lid geworden omdat Bakel geen postduivenvereniging meer heeft. Meulendijks: ,,Ik ben op mijn achtste met duiven begonnen. Ik was te jong en mocht daarom in Bakel nog geen lid zijn. Dus werd mijn vader lid en vlogen we mee als Meulendijks en zoon." Johan doet mee met vijf duiven en verwacht dit jaar kampioen van Oost-Brabant te worden. Het kampioenschap gaat over vijf vluchten en hij staat er goed voor. Wie denkt dat Johan daarmee veel geld opstrijkt, heeft het mis. Johan: ,,Elders zijn er nog weleens kleine weddenschappen, maar het grote geld, nee dat wordt er allang niet meer mee verdiend. We spelen voor de eer. Een beker of zo."


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven