Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Duivenrust Hamont-Achel start zevende seizoen in woonzorgcentrum

Geplaatst op 03/04/2017, Auteur: piet.aelberts@telenet.be


Het woonzorgcentrum Sint-Jan Berchmanstehuis in het Limburgse Hamont, waar ruim 100  bewoners verblijven, kreeg met de steun van de gemeente Hamont-Achel in 2011 een duiventil. Zopas startte er het 7de seizoen. 

De KBDB schonk het hok, melkers van de plaatselijke duivenmaatschappij De Grensduif bezorgden de eerste jonge duiven en een echte duivenmelker verzorgde die duiven. Op 30 maart startte het zevende seizoen van Duivenrust. De jaarlijkse opening van het duivenseizoen is intussen een echte happening geworden. De voorbije seizoenen konden de bewoners peter of meter van een duif worden bij opbod. Dit jaar was het programma iets anders en werden de minder mobiele bewoners eerst door bereidwillige vrijwilligers naar de zitbanken voor de intussen volledige hokinstallatie gebracht. Een aantal duiven vlogen in het rond, jonge duiven werden bij de bewoners in de handen gestopt om hen ook het “duivenmelkersgevoel” te geven, de drie melkers van het tehuis gaven antwoorden op de vragen van de bewoners.

dsc_0053.jpg | Pitts

Daarna werd iedereen in de cafetaria van het tehuis uitgenodigd. Na toespraken door burgemeester Schuurmans van de stad Hamont-Achel, Jacky Custers als vertegenwoordiger van de K.B.D.B. en Sabine Segers van de animatiedienst van het tehuis werd een door de melkers samengestelde film van ruim 20 minuten vertoond. In die tijdspanne zagen de bewoners het dagelijks leven van onze duiven in de periode vanaf het koppelen der oude duiven tot de eerste buitenvluchten van de jonge duiven. Op de zonnige dagen werden ook de nieuwsgierige bewoners bij hun bezoek aan de hokken gefilmd. Ontroerend waren de beelden van de oudste bewoonster, de 103-jarige mevrouw Leplat, die een schotel met twee jonge duiven op haar schoot gezet kreeg en deze duifjes liefdevol aaide en kushandjes toewierp.

Tientallen bewoners fungeerden als acteur in het filmpje dat veel bijval kende. Daarna kregen de bewoners de gelegenheid om peter of meter te worden van één van de ruim 50 jonge duiven voor het bedrag van € 5 per exemplaar. Binnen driekwart uur was die klus geklaard en hadden alle jonge duiven een beschermvrouw of –heer. De hele namiddag was voor de bewoners een amusant geheel geweest en voor de duivenmelkers van Duivenrust was er weer voldoende zaad in het bakje om de verzorging van de duiven voor de rest van het seizoen te kunnen verzorgen.

foto-1-duivenust.jpg | Pitts

Naast de ruime interesse van de bewoners noteerden we buiten de duivenmelkers van Duivenrust nog een aantal andere duivenliefhebbers. Enkele provinciale bestuursleden van de K.B.D.B. waren al voor de derde keer, telkens bij uitbreiding der hokken, aanwezig. Een tiental duivenmelkers van de Grensduif Hamont genoten van deze bijeenkomst naast een delegatie van de Nederlandse zustervereniging de Grenspost uit Budel.  

(tekste en foto's Guido Tijskens)


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven