Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Er raken al maar meer gevallen van fraude met chipringen bekend

Geplaatst op 31/07/2017, Auteur: piet.aelberts@telenet.be


Er gebeuren vreemde dingen in de duivensport. Zo kwam bij Patrick Simaels uit Vliermaal, een deelgemeente van het Limburgse Kortessem,  een duif binnen met een blauw ringetje. Bij nader toezien bleek het een vroege jonge duif van ons zelf te zijn, maar de chipring was vervangen door een blauw knijpringetje met een telefoonnummer. "Ik heb dat nummer gebeld en kwam terecht bij een Franse liefhebber, die op dat moment op vananktie was in Spanje. De Fransman vroeg of het duifje in goede gezondheid verkeerde en wat ik er mee van plan was. Met mijn eigen duif, nota bene. Hij wilde weten of ik hem opnieuw wilde loslaten of inkorven. Je moet zoiets toch maar durven vragen aan de eigenaar. Wij willen nu weten of er nog van dit soort meldingen bekend zijn."

Een eerste reactie komt van Jozef Uyttendaele uit Schellebelle: "Naar aanleiding van uw artikel op Pitts 'Franse liefhebber vervangt chipring van Belgische duif door een eigen ring'. Enkele jaren geleden heeft mijn vader dit ook meegemaakt: een duif die wij al een jaar kwijt waren kwam plots terug na een jaar met een gummi rond de poot van een Frans inkorflokaal . We hebben dit toen gemeld aan de KBDB en ook klacht ingediend. Maar de Franse bond wou geen naam vrij geven van de liefhebber die met onze duif speelde, waardoor de KBDB ook verder niets met deze klacht geeft gedaan. Helaas heb ik dit al dikwijls moeten horen van ander liefhebbers."
 

Alfons Siccard uit Affligem laat het volgende weten: "Betreft Belgische duif met Franse chipring.Wij hebben dit meegemaakt met een Nederlandse chipring .De duif is weggegaan als jonge duif van ons hok en jaar later teruggekomen met Nederlandse chipring aan.We hebben langs de Belgische duivenbond klacht ingediend en tevens met Nederlandse vrienden aan de NPO .Na lange tijd NPO gecontacteerd en hun antwoord was dat ze van niets op de hoogte waren.Tot wat heeft het dan nog nut om klacht neer te leggen."
 

Karel Roden uit Deurne kreeg een jonge duif van hem na weken terug met een vreemde chipring aan de poot. HIj liet de ring uitkezen en wat blijkt? De chipring staat op naam van een liefhebber uit Henegouwen. (Lidnummer en telefoonnummer zijn op onze redactie bekend). "Ik twijfel of ik klacht zal neerleggen, want zoiets heeft verstrekkende gevolgen," zegt Karel. "Ik meld iedere vreemde duif eerlijk aan en krijg er zelf geen van mijzelf terug gemeld. Erger nog, nu blijkt dat andere liefhebbers met mijn duivenspelen". 

Ook bij een Limburgse vereniging is een soortgelijk geval bekend. Daar speelde een liefhebber met een duif van een lid van dezelfde vereniging, die hij een andere chipring had aangedaan. Omdat de gedupeerde liefhebber eerst van man tot man met zijn clubgenoot wil praten, maken we niet meer gegevens bekend.


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven