Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Eric Claus (De Pinte): Halve Fond revelatie met jonge duiven

Geplaatst op 03/01/2017, Auteur: Persbericht / Davy


Eric Claus woont in de Bommelstraat, een groene oase van de bloemengemeente De Pinte. Specifiek binnen de context van de Gentse Floraliën heeft deze gemeente sinds decennia haar deel en belangrijke tewerkstellingsimpact in de Gentse regio.

 

Eric heeft het laatste deel van zijn loopbaan gewerkt in de bloementeelt en dit is wel speciaal. Je moet echt groene vingers hebben om in deze sector aan de slag te gaan.

Eric Claus is nu met prepensioen en is 59 jaar jong. Hij is een duiveltje doe het al en de omliggende tuin van zijn zoon die het ouderlijke huis van Erics schoonouders heeft omgebouwd tot een eigentijdse hofstede, is zijn tweede passie. Eric helpt ook mee poetsen in aan huis en dit ter ondersteuning van zijn vrouwke die nog halftijds aan de slag is.

Hij is sinds zijn 16de bezig met de duivensport en heeft ook jaren mee in het bestuur van de duivenmaatschappij van St-Martens-Latem gestaan, duiven inkorven en klokken regelen en uitlezen was zijn specifieke taak.

Door duiven aan te pakken in de maatschappij kan men zich na verloop van tijd een prima oordeel vellen hoe topduiven gebouwd zijn en aanvoelen. Dit principe kan op deze wijze perfect toepassen op de eigen hokken.

Eric speelt uitsluitend met de jonge duiven tot op de zware halve fond, zeg maar plus minus 600 km. In 2015 waren de resultaten bijzonder goed met onder andere voor het segment zware halve fond: 1ste Blois; 1ste Issoudun & 1ste provinciaal; 1ste Chateauroux. Hoogdagen de beleving van zijn duivensport, dit kunnen we wel stellen.

foto-1.jpg | Pitts

Eenvoudig is reeds moeilijk genoeg

Wij hebben het daarnet aangehaald, Eric Claus speelt uitsluitend met de jonge duiven. Goed met de duiven spelen is geen evidentie en moeilijk genoeg om ieder jaar evengoed te doen is zijn credo. Daarenboven kan Eric met de jonge duiven ook vroeg starten. Bijvoorbeeld dit jaar: heeft zijn 1ste ronde jongen duiven per 21 april 2016 reeds Ronse in de vleugels, dit wil zeggen, ruim 20km van de hokken. Inderdaad, op die manier kan worden gestart begin mei, wat ook een opsteker is binnen de context specialisatie jonge duiven.

Eric heeft een 100-tal jonge duiven, veel meer dan andere jaren het geval is. Normaliter worden ieder jaar 2 rondes gespeend en verdeeld over 2 hokken, waarbij de 2de ronde van een bijkomend voordeel geniet om via de ruime volière de omgeving te verkennen. Normaliter worden 80 duiven jonge duiven gespeend. Uitzonderlijk dit jaar is een kleine derde ronde op de hokken, een samenspel van een schenking door bevriende hokken.
De basis waaruit wordt gekweekt komt voort van vooral Luc Bovijn Bassevelde, die in het verleden een totale verkoop van zijn loft organiseerde omwille van hartproblemen.Alle andere soorten hebben zich kunnen bewijzen en combinatie met de oude lijn Luc Bovijn basisduiven. Eric is vooral tuk op duifjes van de derde ronde. Dit is kweekmateriaal die normaliter zonder veel problemen kan worden aangeschaft voor een billijke prijs.

foto-2.jpg | Pitts

Soliede kweekbasis en toepassingen

Naast de uitstekende kweekbasis van Luc Bovijn werden over de jaren heen nog bijkomend geïnvesteerd, namelijk volgende goede hokken: Joël Anno-Deboever Nazareth – uit 1ste provinciaal Gueret uit Pootie; Gevaert-Lannoo met red-national Marc De Cock lijn; Lannoo-Ballegeer uit Moerkerke -Damme met een zusje van 2de Olympiade te Nitra. Bijkomend heeft het hok Ballegeer-Lannoo eveneens de Luc Bovijn stamduiven als basis. Last but not least Michel Van Hauwaert uit Huise. De Laatste inbreng komt voort van duivenmedic Norbert Ally uit Aarsele en zit nog in testfase.
Eric Claus houdt van sterke duiven - slot & rug - met een zachte pluimage, wat duidt op duiven van een prima bloedorigine. Als de voorarm daarenboven kort is en bijkomend gespierd aanvoelt zit het goed om zonder problemen de zware halve fond te vliegen. Dergelijke halen de nodige kracht en hebben minder wrijvingsweerstand om door de ideale luchtlagen te worden gedragen.

Op het vlak van voeders wordt voor de kweek specifiek voor de traditionele Verzele-Lagae kweekmengeling gekozen. Voor de vliegmengeling is dit Van Robaeys met de klemtoon op de nieuwe premium voeders, superdieet en energy mengeling. Zoals algemeen bekend wordt bij thuiskomst vrij zwaar gevoederd om snel te herstellen. Daagse nadien wordt superdieet en zuivering gebruikt om de nodige rust in het verteringsproces te realiseren. Opbouwen, rusten en opnieuw pieken door middel van het energy voeder.

Op het vlak van verzorging is Eric Claus zeer precies. Hij krabt zelfs tot 3 maal daags de hokken en verricht meestal 1 maal per week een bijkomend motivatie leervlucht van om en bij de 30 km. De belangrijkste parameter waarbij Eric kan vaststellen dat het goed zit met de gezondheid, zijn onder meer de trainingen en de mesttoestand. Om dit evenwicht te behouden worden zeer regelmatig probiotica gebruikt en is het gebruik van Naturaline een prima middel om de duiven in conditie te brengen en houden. Op eigen aanvoelen en bij twijfel wordt de veearts geraadpleegd. Voor het medisch advies worden veearts Norbert Ally of Johan Vandercruyssen uit Oosterzele bezocht via regelmatige consultaties omtrent de gezondheidstoestand van zijn duiven.

De jonge duiven worden uitsluitend op motivatie en het quasi weduwschap gespeeld. Dit betekent dat doffers en duivinnen gescheiden worden op twee afdelingen. Voor de inkorving worden beide afdelingen geopend en mogen de duiven hun hormonen de vrije loop laten gaan. In dit spel worden gewone weduwnaarsbakken gebruikt waarbij beide deurtjes in het midden worden afgedicht met middenin een stukje karton om de privacy en motivatie aan te scherpen (zie youtube filmpje).

 

Klik hier voor het Youtube-Filmpje

foto-3.jpg | Pitts

BE15-4152016 1ste provinciaal Issoudun

Deze klepper komt voort uit volgende top basisrassen:

  • Vader: BE14-4044725 (Luc Bovijn) 9de van 729d. Gueret x Joël Anno-De Boever Nazareth ('Pootie') 1ste provinciaal Argenton.
  • Moeder: BE14-4041752 langs vaders de lijn wijlen Lucien Velghe Zingem (1ste prov Argenton & 4de nationaal van 12.477d.) x Pierre Bekaert ( Michel Nachtergale -> Astere Vergotte x Gilbert Meire)

Resultaten : Arras 23ste van 514d.; Clermont 6de van 357d.; Villemandeur 47ste van 345d.; Issoudun 1ste van 403d.; provinciaal 1ste van 2.874d; zonaal 1ste van 4.520d.; nationaal 4de van 11.984d.

foto-4.jpg | Pitts

Even bezinnen

Wanneer we de loft en omgeving van Eric Claus erf hebben kunnen bezoeken, moeten we concluderen dat alles met finesse wordt uitgevoerd. Alles ligt er kraaknetjes bij. De resultaten die Eric Claus met zijn duifjes neerzette is ongetwijfeld de resultante van veel inzet en eigen aan het minutieus handelen en uitvoering van zijn hobby.

Zonder veel poeha aan middelen wordt naar mijn oordeel nuchter nagedacht over de duiven en alle toepassingen inherent aan zijn duivensport. Inderdaad, duiven hebben echt niet zoveel nodig, buiten goed voeder, verzorging en adequate medische opvolging. Motivatie komt er wel bij kijken, evenwel zonder veel truckjes. Goede duiven bewijzen zich zelve als ze gezond zijn. In het voorbeeld van de provinciaal winnaar hebben de grootouders ook het winnaarsbloed in zich.

Globaal bekeken realiseerde Eric Claus volgende uitstekende klasseringen in tal van kampioenschappen: 1ste Hafo jongen Eeklo; 1ste OVV jongen; 1ste AJD Beide Vlaanderen Jongen; 1ste Champions Leaque; 1ste Oudenaardse Zesdaagse jongen duiven; 2de kampioenschap Van Robaeys; 2de kampioen FVOV jongen; 2de FVOV betalend kampioenschap; 2de Riddersclub Fond Jongen; 3de Gentse Vijfdaagse + 3de Ereprijs Willy Waldack; 3de provinciaal kampioenschap Fond Jongen; 3de kampioen Zwalmvallei; 3de fond kampioen Eeklo; 5de Brugse kampioenschappen; 6de Fond Brugse kampioenschappen; 9de kampioen KBDB Jonge Duiven Fond.

Samengevat in één pennestreep: een kampioen waar toekomst inzit. We zullen zeker nog horen van de integere man. De kwaliteit is op de hokken, nu is het nog een kwestie van continuïteit inbouwen en pieken naar een nationale top. Wij kijken er alvast naar uit.

MR


Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven