Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Erik Joris (Beerse) + Veiling Pitts

Geplaatst op 16/01/2018, Auteur: pitts/PB


Zelden heb ik iemand met zoveel plezier en kennis van zaken horen spreken over duiven en alles wat hiermee te maken heeft. Erik Joris (56) heeft al vele watertjes doorzwommen, al geeft hij grif toe dat hij héél veel te danken heeft aan zijn mentor François Struyf (Zandvliet). Volgens zijn vrouw Maria hangen de 2 vrienden wekelijks aan de telefoon om alles te bespreken of wordt er een bezoek gebracht te Zandvliet.

 

Overstap naar kleine fond

Erik en zijn vader Fonske, speelde aanvankelijk snelheid. Al vrij snel werd er overgeschakeld naar halve fond en kleine fond om dan uiteindelijk in 2010 volledig over te schakelen naar de grote fond. Via Toon Wijnings heeft hij zijn vriend en mentor François Struyf leren kennen en werden de eerste fondduiven bekomen. Na enkele jaren is er een afspraak gemaakt dat Erik de kweek voor zijn rekening zou nemen. De beste vliegers op rust van François moesten diensen als kweker. Verschillende van deze duiven werden gekoppeld tegen duiven van Heinz Seegmüller, en dat blijkt wonderwel te lukken. De afspraak is dat telkens de duiver van een koppel jongen naar François gaat, de duivin blijft bij Erik. Zijn het 2 duivinnen blijven ze bij Erik, zijn het toch 2 duivers gaat er 1 duiver naar François, de andere blijft bij Erik.

erik-jorisduif.jpg | Pitts

Duivers én duivinnen

Erik speelt zowel duivers als duivinnen. De duivers trainen 2x daags maar de duivinnen trainen enkel 's avonds. Indien hij ergens moet zijn of hij gaat de jongen opleren, gaan de duivinnen telkens mee en vliegen ze 's avonds niet meer. In tegenstelling tot vele andere trainen zijn duivinnen altijd hard. De oude vliegen als voorbereiding Quievrain, 2x Noyon, 1x halve fond en 1x Vierzon. Nadien worden ze enkele weken stilgelegd omdat rust héél belangrijk is. Afhankelijk van de forme wordt er dan beslist welke duif ingekorfd wordt, maar gewoonlijk vliegen ze per jaar maar 2 fondvluchten. De jaarse duivers vliegen twee keer kleine fond en de jaarse duivinnen vliegen een 3-tal fondvluchten. Tussen de vluchten wordt er altijd rui gegeven met 10% gerst. Er wordt gevoederd in de grote bak, maar de laatste 5 dagen wordt er bij de duiven die meegaan een potje gezet en die krijgen dan een goede standaardmengeling (Versele, Beyers, Van Tilburg of De Scheemaeker) aangevuld met 10% vetstoffen + 5% rode Bordeauxmaïs. De laatste 2 voederbeurten wordt er alleen vetstoffen gegeven.

 

Jonge duiven

De jonge duiven worden tijdens het geboortejaar enkel opgeleerd. Meestal worden ze zelf weggebracht als het mooi weer is. Er werden een 100-tal jonge gekweekt. De jonge mogen rustig uitgroeien en blijven het hele jaar door samen. Ze zitten op bonenstro en mogen een nestje bouwen als ze dat willen.

 

"Lotte Limoges"

De nationale winnares "Lotte Limoges" werd genoemd naar de kleindochter van Erik. De weken voordien trainde ze superhard en de laatste dagen voor de inkorving wilde ze na iedere training binnen geraken in de volière van de jaarduiven. De vader van de winnares is de "Witte Faroek" van François Struyf x "Blauw Witpen Sieg" van Heinz Seegmüller. Deze nationale overwinning was zeker geen toevalstreffer want ook het weekend voordien werd er een topprestatie geleverd met de 2de provinciaal vanuit St. Vincent. Ook Maria (Driesen) zelf speelt sinds een 3-tal jaren met de duiven en zij behaalde dit jaar ook de 1ste lokaal en 3de provinciaal uit Montelimar met een rechtstreekse duiver van François Struyf.

 

Francois Struyf

Zoals reeds gezegd heeft Eric hoofdzakelijk duiven van Francois Struyf. Deze topper op de grote fond werd in 2006 zelf nog nationaal kampioen van België grote fond, na in 1995 3de nationaal kampioen te zijn geweest. Provinciale overwinningen op Bordeau, Barcelona, Cahors, Perpignan, Dax, Pau... staan allemaal op zijn palmares. Ook de laatste jaren worden er nog kopprijzen gespeeld maar de leeftijd begint door te wegen. Francois is jaren beste maat geweest met Leo Kloots (Zandvliet) en Christ Musters (Hoogerheide). Goede maten die het beste van het beste hadden en die onderling konden uitwisselen. "Roetsj" en "Troetsj", duiven waarvan elke fondspeler al wel van zal gehoord hebben. Geen wonder dat Erik hiervan de knepen van het vak geleerd heeft. Hij heeft ondertussen verschillende zonen en dochters van zijn befaamde "Marseile" en "Held", 2 gebroers, op zijn hok zitten. De kwekers worden gewoonlijk samen gezet rond Lichtmis en dan koppelen zij samen de duiven.

In samenspraak met Francois is er beslist om het beste van het kweekhok op deze verkoop te brengen. Voor meerdere liefhebbers een nieuwe opkomende liefhebber, maar enkel het beste van het beste wordt behouden. "Bruggemannen", "Van der Wegen", "Siegmuller", ... Allemaal terug te vinden in deze aangeboden jonge, kweekklare duiven. Als laatste wil ik nog een citaat aanhalen die Erik doorgaf:"Als deze duiven bij een ambitieuze liefhebber terecht komen, die wordt daar 'melker' mee, daar ben ik zeker van!".

 

erik-jorisouderslimoges_40x60.jpg | Pitts

Klik hier voor naar de veilingen te gaan.

De kijkdag van deze duiven zal doorgaan op zondag 14/01 in: “De Luman”, Schulensebaan 5, 3560 Lummen van 11:00 uur tot 13:00 uur.

De veiling eindigt op woensdag 17/01/2018 om 20u. Indien er in het laatste kwartier nog een bod uitgebracht wordt, verlengt de veiling telkens met 15 minuten.


Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven