Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

FAVV herroept zijn beslissing en kondigt nu plots uitvlieg- en vervoersverbod voor reisduiven aan

Geplaatst op 01/02/2017, Auteur: Piet Aelberts


Woensdag 1 februari is het H5N8 vogelgriepvirus vastgesteld bij een hobbykweker in Lebbeke. Ten gevolge van deze situatie worden de verplichte preventieve maatregelen tegen vogelgriep verder versterkt. 
Voor onze reisduiven is een ontwerp van Koninklijk Besluit klaar dat ze onder sportvogels vallen en dus niet in de voedselketen terechtkomen. Volgens het FAVV gisteren houdt dat in dat de ophokplicht die voor pluimvee geldt, niet van toepassing is voor onze reisduiven. Maar vandaag herroept het voedselagentschap deze beslissing en kondigt een algemene ophokplicht en vervoersverbod voor reisduiven aan. 

Het FAVV heeft woensdag 1 februari laten weten dat vanaf donderdagmiddag alle pluimvee, en andere in gevangenschap gehouden vogels, zowel van professionele als particuliere houders, opgehokt of afgeschermd (met behulp van netten) moeten worden om zo alle contact met wilde vogels te vermijden. Oospronkelijk liet het FAVV weten dat er voor duiven geen ophokplicht zou gelden, maar die beslissing is nu herroepen. "Het is trouwens zo dat de situatie van dag tot dag wordt opgevolgd, en indien nodig, aangepast," aldus een woordvoerder van het FAVV. Alle verzamelingen van pluimvee en andere in gevangenschap gehouden vogels, evenals de markten worden verboden. 

Bufferzone
Gezien het niet om professioneel gehouden pluimvee, maar om siervogels gaat, wordt er enkel een bufferzone van 3 km zone rond de betrokken plaats afgebakend. Hierin liggen geen professionele pluimveehouderijen. In deze zone is alle vervoer van pluimvee, vogels en broedeieren verboden. Iedereen in deze zone die pluimvee heeft, moet binnen de 48 uur een inventaris overmaken aan de burgemeester.
Minister van Landbouw Willy Borsus: “Het virus dat al enkele maanden onze buurlanden teistert, is nu ook in België aangetroffen”, meldt minister van Landbouw Willy Borsus. “Voorlopig is de professionele sector niet getroffen. Nochtans moeten we zeer waakzaam blijven. De nauwgezette opvolging van de bioveiligheidsmaatregelen is daarom van primordiaal belang zodat dit een geïsoleerd geval kan blijven.”

 

 


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven