Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Francine Lageot verkozen tot Statutair Adviseur bij het FCI

Geplaatst op 13/03/2017, Auteur: SH/Pitts.be


69 jaar! Zo lang hebben wij moeten wachten  om getuige te zijn van de verkiezing van een vrouw binnen het bestuur van de Fédération Colombophile Internationale (FCI). Denk U eens in: 69 jaar! Deze ongelooflijke tekortkoming werd rechtgezet tijdens het Congres van het FCI dat gehouden werd tijdens de Olympiade in Brussel. Het is de Luikse Francine Lageot die de eer te beurt valt om de eerste verkozen vrouw te worden in de geschiedenis van het FCI.  Zij werd met unanimiteit van stemmen verkozen tot Statutair Adviseur. Deze positie werd vele jaren bekleed door Arthur Knaepen, die nu “met pensioen gaat”.

francine-lageot-spe-luik-namen-luxemburg.jpg | Pitts
arthur-knaepen.jpg | Pitts

 

Wie is Francine Lageot ? Zij is welbekend bij de Waalse duivenliefhebbers want zij is nationaal mandataris bij de KBDB en voorzitster van de provinciale entiteit Luik-Namen-Luxemburg. Maar ook de Nederlandse liefhebbers kennen haar. Deze inwoonster van Herstal weet zich verstaanbaar te maken en is  een perfecte polyglot. Zij spreekt zowel Nederlands als Engels in aanvulling op het Frans. Zij was lange tijd lerares Germaanse talen en gaf voornamelijk Engels alvorens benoemd te worden tot rector in datzelfde Atheneum.

ZIJ IS ER KLAAR VOOR !

Met deze nieuwe rol binnen het FCI gaat de carrière van Francine Lageot binnen de duivenliefhebberij in stijgende lijn Zij bevestigt daarmee meer dan ooit de plaats van de vrouw binnen deze hyper mannelijke omgeving. Achter haar tamelijk milde blauwe ogen ligt een ware overtuiging en een passie verborgen.  "Een paar maanden geleden deelde men mij mee dat de heer Arthur Knaepen de intentie had zijn functie neer te leggen . Men heeft mij toen gevraagd mijn kandidatuur te stellen om hem op te volgen binnen het FCI. Ik heb niet lang geaarzeld. Ten eerste, omdat ik denk dat er nog projecten op stapel staan binnen de duivensport die ik beter zal kunnen begeleiden als ik in het FCI zetel  Verder ontmoet ik graag mensen, ik praat graag met hen en dat gaat makkelijk aangezien ik ook goed Engels spreek, een taal die ik jaren onderwezen heb. Daarbovenop hou ik van reizen en ik heb nu de tijd om het te doen. Dat waren genoeg goede redenen om mij in dit avontuur te storten.

Françine Lageot is al meerdere maanden bezig met de voorbereidingen voor haar nieuwe internationale mandaat. Zij heeft niet gedraald om het pad te effenen voor haar verkiezing, die trouwens met unanimiteit van stemmen bekrachtigd werd. “ Op het WK in Nevele heb ik al een maximum aan officiële delegaties ontmoet. Oh, ik heb het niet aan iedereen verteld of mijn  kandidatuur van de daken geschreeuwd, maar het was belangrijk om de eerste contacten te leggen. De anderen leren kennen en zelf bekend raken waren de eerste stappen. Vervolgens heb ik deelgenomen aan een reis naar China waar ik verdere contacten gelegd heb.”

Het gevolg is nu haar rol van statutair adviseur binnen het FCI.  Francine Lageot heeft geen gebrek aan ideeën en projecten en ze was er snel bij om al in actie te komen binnen het FCI.  Verkozen op zaterdag, ging ze de volgende dag reeds naar een eerste vergadering.  "Inderdaad, er was een eerste vergadering op zondag op de laatste dag van de Olympiade in Brussel. Mr. Bardos heeft in zijn nieuwe rol  als president het voorstel gedaan om de Statutaire Commissie, waarin ik zetel, te combineren met de Europese Commissie, wat logischerwijze aanvaard werd. Mijn rol is eigenlijk te verwijzen naar de statuten in geval van een rechtszaak in deze federaties. "

JEUGD EN COMMUNICATIE

De statuten van het FCI zijn het voorwerp van ingrijpende ontwikkelingen. Dat is niets nieuws. Omdat het hier gaat over een werk met grote administratieve nauwkeurigheid dat in regel moet zijn met alle jurisdicties, wikt en weegt het FCI elk woord, elke komma. Het einde van de tunnel is weldra in zicht. Op een rijdende trein springen schrikt de nieuwe mandataris niet af. "Ik ben niet een persoon die blijft zitten en wacht op de dingen die komen gaan. Ik ben meer proactief. Zoals je zegt, voor de nieuwe statuten is het nodig om op de rijdende trein te springen.  Ik vroeg Geert Philips en Ingrid Elleboog respectievelijk administratief secretaris en operationeel secretaris van het  FCI, om mij te voorzien van de belangrijkste elementen van het dossier, zodat ik mij er direct mee vertrouwd kan maken. "

Wat zijn haar eerste indrukken na deze eerste vergadering ? « Sta mij toe te zeggen dat het FCI met Dr. José Tereso een onpartijdige voorzitter had en een zeer intelligent persoon.  Hij heeft de hoogdringendheid begrepen om nieuwe liefhebbers aan te trekken voor onze sport, om de duivensport bekend te maken bij de jeugd. Hij heeft ook de belangrijkheid beklemtoond van een moderne communicatie. Dat is geweldig want dat zijn net de twee domeinen waarin alle federaties absoluut vooruitgang moeten boeken. Met inbegrip van het FCI.”

Francine Lageot is op twee domeinen actief geweest binnen de KBDB. Zij heeft zich toegelegd op het ontwikkelen en ondersteunen van het project “Pigeons Pop Up” en zij was ook communicatie verantwoordelijke tijdens de Olympiade 2017. Ze wil het niet met zoveel woorden gezegd hebben maar het is duidelijk : het was makkelijk om voorzitter Van Bockstaele te overtuigen van het belang van een open communicatie, maar de bestuursraad was veel moeilijker te overtuigen, vastgeroest als die is in onjuiste en verouderde overtuigingen als het gaat om de modernisering in de duivensport. Zij heeft ook geen bemerkingen bij de Olympiade waar ze een voorzichtige balans opmaakte en gezien heeft dat het goed was. “Het is aan de KBDB om de juiste cijfers , het volledige plaatje te communiceren. De interesse die de belangrijke media getoond hebben, het gebruik van sociale netwerken, dit alles is gunstig voor de duivensport. Dit ontkennen is het voor de hand liggende ontkennen. Nu moeten we iedereen weten te overtuigen. De Olympiade werd beschouwd als een groot succes door alle gespecialiseerde media uit het buitenland en door alle aanwezige delegaties.”

VOLLE KRACHT VOORUIT

Francin Lageot zal zonder twijfel ook in het FCI nagels met koppen slaan. Zoals haar andere leidmotief, de jeugd.  “U heeft gelijk, ik denk er aan om te vragen deel te mogen uitmaken van de Commissie Jeugd. Ik wil hen helpen door met echte voorstellen te komen. Ik heb al de gelegenheid gehad om met andere federaties van gedachten te wisselen met tot doel jonge liefhebbers vooruit te helpen. Zwitserland en Portugal hebben al positief gereageerd. Ik hoop nu op een sneeuwbal effect zodat alle nationale federaties in actie komen.  China is ook voor dit project gewonnen. In Peking is er zelfs een “Huis voor jonge liefhebbers”, speciaal voor hen gereserveerd.  Er is op dat gebied nog zoveel te doen. Dat motiveert mij enorm. De toekomst van onze passie staat hier op het spel. Mooie woorden alleen zullen niet volstaan.”

Het FCI heeft haar gewild, welnu, ze hebben haar. Ondervinding zal het FCI leren dat wat een vrouw wil, uiteindelijk iedereen zal willen. En wie zou de gegrondheid van de motieven en de projecten van Francine Lageot durven betwisten?

Veel succes, Mevrouw !

 


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven