Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Frank Verkinderen uit Houthulst (W-Vl) sterk spel met de weduwnaars

Geplaatst op 09/10/2017, Auteur: Pitts.be


verkinderen-frank-2017-2.jpg | Pitts

Frank Verkinderen

 

Frank Verkinderen woont in Houthulst, een gemeente in het arrondissement Diksmuide, vooral bekend om het Vrijbos en de Bende van Bakelandt.

Alhoewel Frank een drukke job heeft weet hij dit perfect te combineren met de functie van penningmeester bij inrichter WVOU, secretaris in zijn vereniging te Langemark en, last but not least, het mandaat van voorzitter van de PE West-Vlaanderen. Een mandaat waarvoor hij uittredend en herkiesbaar is. Wie gedacht heeft dat daarmee de 24 uur van de dag wel gevuld zijn zit verkeerd, want Frank heeft het voorbije seizoen, als rasechte duivenpiet, sterk gespeeld, in het bijzonder met zijn weduwnaars.

 

Internaat

Vader Verkinderen was een fervente duivenmelker, had een allround hok en ging spelen in Rekkem en Roeselare-Beveren.

Frank interesseerde zich voor de duivensport en was veel op de hokken te vinden tot hij op 13-jarige leeftijd op internaat moest in Diksmuide en alleen in de weekends thuis was.

Na zijn studies speelde hij nog 5 jaar in tandem met zijn vader onder de naam Verkinderen Etienne & zoon.

Toen hij in 1988 huwde ging hij in Tielt inkorven onder de naam van zijn vrouw Véronique Muylle. Hij speelde met de 2de ronde van de tandem Verkinderen Etienne & Zoon. Vanaf het eerste jaar was hij kampioen op de fond.

In 1992 bouwde het gezin in Houthulst en zoals dat altijd gaat bij duivenmelkers werd er eerst een duivenhok gebouwd en dan pas het huis! Frank speelde dat jaar niet maar kweekte wel en zette de duiven bij pa om te zien wat eruit kwam. Die kweek bracht een formidabele duif voort “Witpenneke”, ras van de befaamde Maurice Verheye uit Oeselgem.

En Frank gaf in de verenigingen Beerst-Jonkershove meteen zijn visitekaartje af want reeds in zijn eerste speeljaar 1993 werd hij kampioen.

 

Hokmanagement

Versterking werd bijgehaald bij Kurt De Keyser en ook het ras F&J Vandenheede deed zijn intrede via Mark Van Parijs uit Moerkerke. Twee jaar geleden werd uitgewisseld met Wim Logie. Frank gaf 10 duivinnen aan Wim en kreeg daarvoor 10 duivers in de plaats. (Wim speelt uitsluitend met duivinnen). Hij haalde daar 1 superduif uit die het beste jong was in 2015 en beste JL in 2016. De rest verhuisde naar het kweekhok.

In 2017 ging Frank de uitdaging van de grotere afstanden aan. In Langemark speelde hij de halve fond en 4 oude duiven die reeds de HAFO gevlogen hadden werden ingekorfd voor Limoges. 14 dagen later vloog de eerste aangekomene uit Limoges de 1ste  prijs op Brive in Vlamertinge. Drie weken later werd diezelfde topduif tweedes op de nationale Limoges. Dat was dus 3 keer top op + 600 km met als resultaat een 18de nationale asduif Fond !!

Ook met de jaarling duivinnen werd dit geprobeerd. Frank startte met 10 duivinnen op weduwshap, de duiver bleef thuis.

Daar zijn 4 zeer goede performers uitgekomen. Eentje verhuisde zelfs naar het kweekhok.

Ook de duivertjes deden het goed, zeker op de laatste Châteauroux, maar toch waren de duivinnetjes die op de schuifdeur gespeeld werden beter.

Het kweekhok huisvest 16 koppels die normaal elk jaar verkoppeld worden. Zij staan in voor de eerste ronde en de onderleg. Ook uit de beste vliegers wordt een vroege ronde gekweekt. De kweekkoppels kweken het ganse jaar door. Twee koppels doen bet uitzonderlijk goed : een duiver van vader x  duivin F&J Vandenheede en een duiver van Kurt De Keyser x een duivin van F&J Vandenheede.

De rassen die momenteel het kweekhok bevolken komen van : Wim Logie, vader Verkinderen, Kurt De Keyser, F&J Vandenheede, Boddaert WMJF en Chris Debacker.

Frank: “De jonge duiven worden niet verduisterd en zitten samen. Vanaf de 1ste Clermont speel ik ze op de schuifdeur. Begin augustus gaan ze terug samen zodat ik Brionne kan spelen op grote jongen. Vroeger lukte mij dat niet om met duivinnen te spelen, nu gaat dat wel …. Vanaf 2 dagen mand gaan de duivertjes maar om de twee weken mee, de duivinnen moeten elke week ingekorfd worden. Hun bak is dicht met een kapje ervoor. Geen selectie tijdens het jaar want het ganse hok jonge duiven gaat mee. De selectie gebeurt op basis van uitslagen, met de herkomst wordt geen rekening gehouden. Naar einde seizoen toe verhuizen de weduwduivinnen terug naar de jonge duivertjes zodat ze einde seizoen mee kunnen naar Brionne op een jong."

 

Voeding

Deze kolonie wordt gevoederd met Teurlings – Ad Scharlaeckens Junior, de ganse kolonie het hele jaar door.
In het speelseizoen wordt dit aangevuld met Energy (Teurlings) en gele cribs maïs, vier beurten voor het inkorven.
Op maandag krijgen de duiven tarwekiemolie met vitamineral op het voer en thee in het water.
Twee of drie keer per week,vanaf de start met de jongen duiven, krijgen alle vliegduiven wonderpigeon.
Op de dag van inkorving (als het erg warm weer is) en bij thuiskomst krijgen ze electrolyten. Op woensdag is er klaar water.
Elke week krijgen de duiven een bad met Teurlings badzout.
Voor het opkweken van het jonge volkje is er Tovo.

 

Resultaten oude en jaarse 2017

Klik hier voor de uitslagen.

Klik hier voor Team Verkinderen, De Keyser, Schreel & Logie.

 

links-frank-verkinderen-pe-west-vlaanderen-met-naast-zich-de-mandatarissen-van-de-pe-antwerpen.jpg | Pitts
openingstoespraak-door-de-voorzitter-van-de-pe-west-vlaanderen-frank-verkinderen.jpg | Pitts
toespraak-frank-verkinderen.jpg | Pitts
vlnr-richard-matton-kurt-dekeyser-frank-verkinderen-dirk-schreel.jpg | Pitts

Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven