Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Franky Kips (Assenede): 1e Provinciaal La Souterraine

Geplaatst op 23/02/2023, Auteur: Pitts


In Oost-Vlaanderen, net aan de Nederlandse grens, ligt het landelijke dorp Assenede. Waar ze in andere gemeenten nog over aardewegen reden, kon je in Assenede al flaneren over de kasseien. We zagen onze kasseien zelf zo graag, dat we ze in twee zouden bijten, daarom worden we genaamd, “De Kasseibijters”. Wat wijst op een ontzettend hard karakter.

 

Aangezien Saskia en Franky in  continudienst werken met weekends er bij, moet er soms enorm ‘geschipperd’ worden om een vaste regelmaat in het trainen en voederen van de duiven te krijgen. Daardoor worden mooie wedstrijden soms geschrapt wegens geen verlof.

 

Wat onze hobby zo schitterend maakt, is dat een kleine melker soms de grote hokken het nakijken kan geven, in een toch wel sterk lokaal als fondclub Eeklo.

Wat de dag van La Souterraine nog mooier maakte, is als eerste provinciaal afgevlagd worden met de bijna langste afstand aan 1144 m/min. Daar doe je het voor als duivenmelker. De duif die dit verwezenlijkt heeft “Den Hilaire”, afkomstig van Hilaire Verplancke. Hij had een koppel jonge duiven gekweekt voor een liefhebber, maar door omstandigheden kwamen ze bij mij terecht. Hij vloog tot nu toe vier Nationale vluchten:
 

-       Issoudun,             18e Nationaal / 14 757 duiven

-       La Souterraine,    4e Nationaal / 4907 duiven

-       Limoges,              1281e Nationaal / 17 356 duiven

-       Tulle,                    748e Nationaal / 4185 duiven

 

In zijn aderen vloeit bloed van het ras Chris Hebberecht uit de lijn “Gentleman”, Johan Hebberecht (winnaar 1ste Nationaal Valence en Brive), Alex De Zutter en Freddy Strubbe.
 

afbeelding1.jpg | Pitts

‘De Limoges’, een zuiver Aelbrecht-duif die zeker ook het vermelden waard is, aangezien die op zesjarige leeftijd nog steeds kop vloog op Limoges, en dit vijf jaar na elkaar.

afbeelding2.jpg | Pitts

De basis van dit hok is nog steeds gebaseerd op de duiven van Marcel Aelbrecht, rechtstreekse kinderen uit ‘de Perpignan’, ‘de Cerafin’, ‘de 970’ en ‘de Michael’. Daar Hok Demely duiven bezat uit de Perpignan van Marcel werden kinderen uit ‘De Tulle’ aangekocht, deze is de vader van ‘Mister Unique’, die de 1e Nationaal Limoges en de 2e Nationaal Brive vloog op 14 dagen tijd, tevens uit de lijn van ‘Mister Argenton’ (2e Nat Argenton), ‘Mister Queret’ (3e Nat Queret en 5e Nat Limoges).  Ook Herlinde Bundervoet stuurde wel eens eentje richting de polders want ze hadden ook duiven uit de lijnen van Marcel.

 

In 2020 ging Franky op bezoek bij de gebroeders Marc en Franky Van De Walle uit de lijnen van ‘De Monti’, ‘Den Bordeaux’, ‘Brive Expres’, ‘Dark Angel’ en ‘Queenzo’. Zij kwamen de hokken versterken.

 

Bij Xavier Verstraete werd aangeklopt en uit de lijn van de Topstar kwamen drie duivinnen (dochter special Xtra, Dochter Artist en dochter Blauwe Filou) richting Assenede.

 

In 2021 ging de reis naar Wevelgem bij Gino Clicque, daar werd de zoon van ‘New Piraat’ aangekocht, 18 eieren en een duivin als verjaardagsgeschenk van de kinderen.

 

In 2021 werden de 4 beste weduwnaars naar het kweekhok gebracht.

Er werd gestart in 2022 met 26 weduwnaars en één hokje jaarse duivinnen maar door tijdsgebrek werden deze snel gestopt.

De Nationale vlucht uit Tulle (6 nachten mand en 1ste afgegeven kwijt) en een slechte vlucht Fontenay (warm weekend) gooiden roet in het vooropgestelde programma. 

De jonge duivers worden goed opgeleerd en vliegen niet verder dan 300 km, de jonge duivinnen worden soms verder gespeeld en dit op de schuifdeur.

 

In deze harde strijd om op het hoogste schavotje te staan, is de mooie vriendenkring die we opbouwden van ontelbare waarde met dank aan vele duivenmelkers .

Groeten Saskia en Franky

afbeelding3.jpg | Pitts

Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven