Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Gebr. Wiersma – Kweekcenter de Walden (Twijzelerheide – NL)

Geplaatst op 21/02/2023, Auteur: Pitts


Gebaseerd op de bewezen duiven van wijlen Henk Wiersma en versterkt door de lijnen Van Dyck, Ruitenberg, Koopman, Lambrechts, Elzinga, Eijerkamp, Sangers en noem maar op. Wie zich nu al wil versterken voor de volgende winterkweek mag deze 22 late pareltjes absoluut niet missen!

 

Hoe het begon
De combinatie Gebr. Wiersma bestaat officieel sinds begin 2020. Ze wordt gevormd door Wessel en Gerrit Wiersma, respectievelijk 32 en 36 jaar. Hiervoor was het vooral wijlen Henk Wiersma die de scepter zwaaide over het kweekcentrum en aan de races deelnam. Gerrit is werkzaam als grafisch ontwerper en webdeveloper en was vanaf zijn jeugd al betrokken bij de duivensport maar moest door zijn drukke studies helaas tijdelijk stoppen met de actieve deelname. Hierdoor was vader Henk, mede door ziekte, ook genoodzaakt te stoppen met deelname aan de duivenvluchten en is hij zich gaan toeleggen op het kweken van topduiven, met succes! Menig liefhebber slaagde reeds met de duiven van Henk Wiersma, intussen bekend als “KC de Walden”. Dit heeft hij vele jaren met plezier gedaan tot begin 2018 toen hij na een kort ziekbed is overleden. Op dat moment werd na een grote verkoop besloten het levenswerk van vader Wiersma voort te zetten en het kweekcentrum opnieuw op te bouwen. Later, sinds 2021/’22, werd ook besloten om ook weer te gaan deelnemen aan de wedvluchten.

“Wij richten ons voornamelijk op dagfond, maar hebben ook een goed kweekhok zitten voor de kortere snelle afstanden. Wat ook uit de referenties van afgelopen jaren blijkt. Bij de wederopbouw van het kweekcentrum en een nieuw hokbestand, hebben wij een aantal van de beste kweekduiven gehouden en zijn op dezelfde rassen doorgegaan die onze vader ook al had zitten; te denken aan oa. rechtstreekse duiven van Dirk van Dyck en Anton Ruitenberg. Verder halen wij elk jaar versterking bij de beste liefhebbers van dat moment, waarbij niet op een euro wordt gekeken, als het maar goede duiven zijn!”


Op dit moment huizen op dit Friese kweekcenter topduiven van wereldrassen, zoals:
Rechtstreeks Dirk van Dyck
Rechtstreeks Stefaan Lambrechts
Rechtstreeks Op de Beeck-Baetens
Rechtstreeks Anton Ruitenberg
Rechtstreeks Gerard Koopman
Rechtstreeks Pieter Veenstra
Rechtstreeks Tj. & J. Elzinga
Rechtstreeks Marcel Sangers
Rechtstreeks H. & E.J. Eijerkamp
Rechtstreeks M. & M. Kramer
Rechtstreeks Arie Dijkstra
Rechtstreeks Comb. R. & S. Fokkinga


De kweek
Gerrit: “Begin december beginnen we met het uitzoeken van de koppels, kijkend naar de bouw van de duif, het oog en de stambomen. We kweken alleen uit duiven die ons op deze punten aanstaan en doen voornamelijk aan lijnenteelt. De ervaring leerde ons immers dat er door lijnenteelt de beste duiven worden gekweekt en zo blijkt ook wel uit de berichten van liefhebbers die duiven bij ons of onze vader hebben gehaald. Wij zijn van mening dat een ingeteelde duif zich ook beter
laat inkruisen in een andere stam. Wij zeggen altijd: kruisen doen de liefhebbers zelf wel, dat hoeven wij niet voor ze te doen. Maar natuurlijk schromen wij ook niet om gewoon goed x goed te koppelen!”

 

Medisch
Wat betreft kuren, vaccinaties en entingen gebeurt alles via Gobel-Van der Sluis. Onmiddellijk bij het spenen enten Gerrit en Wessel zelf alle jonge duiven met een combinatievaccin van Van der Sluis, namelijk het PMV-Circo-Adeno vaccin: “Dit bevalt ons heel goed want ondanks dat er heel
wat jongen gekweekt worden, horen we zelden dat een duif een terugval krijgt of ziek wordt.”

De jonge duiven krijgen later nog de verplichte PMV-enting van de dierenarts zelf.


Doel voor de komende jaren
Onze doelstelling voor de komende jaren is verder bouwen aan het in korte tijd al bewezen kweekhok, en ervoor blijven zorgen dat onze duiven op de wedvluchten ook vroege prijzen blijven vliegen.

Meer informatie is terug te vinden op de website www.kcdedwalden.nl, hier staan ook alle kweekkoppels op met foto en stamboom.

 


Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven