Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Gedaan met luieren in de zetel

Geplaatst op 27/02/2019, Auteur: Pitts


Eind februari - begin maart, het is nu gedaan met luieren in de zetel! Alle hokken zijn nu stilaan aan het vollopen. Overal is de kweek tamelijk vlot verlopen, de jongen zouden moeten regelmatig uitgelaten worden en beginnen rond te fladderen en zelfs bij sommigen al goed vliegen. Ook de weduwnaars en vliegduivinnen zouden stilaan dagelijks uitgelaten moeten worden om trainingsritme op te doen. Het zachte wintereinde en de lente-temperaturen van de laatste dagen en weken doen blijkbaar iedereen sneller reageren en in actie schieten. Alsof we er nu reeds allemaal klaar voor zijn. Laat het vliegseizoen 2019 maar starten...! 

 

Wat zijn zoal de actuele onderwerpen?

1/ Tijd voor een grondige algemene controle

Een maand voor de seizoenstart is stilaan het ogenblik aangebroken om alle vliegduiven aan een algemeen onderzoek te onderwerpen. Natuurlijk de routine-controles tricho, coccidiose en wormen. Maar ook eventueel een mestcultuur en een keeluitstrijkje. Via de mestcultuur krijg je een overzicht van de mogelijk infecties van het maag-darmstelsel, via het keeluitstrijkje krijg je een inzicht qua luchtwegproblemen. Zijn er in 1 van beiden infecties genoteerd, dan weet je bovendien onmiddellijk welke medicatie er best kan gebruikt worden, via het antibiogram. In plaats van blind te gokken en met een beetje pech totaal geen verbetering en genezing teweeg te brengen, kan je beter gericht kuren na een analyse. 

 

2/ Tijd om de trainingen geleidelijk op te drijven

Jaren geleden bleven op vele hokken de vliegduiven in de volière rustig overwinteren tot begin maart. Dan de vlieghokken op, een 14-tal dagen uitvliegen en het opleren kan beginnen. Natuurlijk kan dit nu ook nog, maar de hedendaagse duivensport is toch wel enigszins geëvolueerd. Als je nu bij de toppers even je licht opsteekt, dan zal je merken dat het merendeel reeds aan een serieus dagelijks trainingsritme bezig is en bovendien de vlieglust er reeds stevig in zit. Wie nu nog uit de startblokken moet schieten, zal lange tijd achter de feiten aanlopen vrees ik.

Door de conditie geleidelijk en langdurig op te bouwen zal bovendien het probleem van de zogenaamde "scheefvliegers" volgens mij beperkt kunnen worden. Er is al veel gezegd en geschreven over dit fenomeen, maar vermoedelijk is het felle contrast tussen relatieve rust en plotse intensieve spierarbeid  een ernstige boosdoener. Scheefvliegers vertonen tijdens de eerste trainingsvluchten plots een soort verlamming of toch stramheid éénzijdig aan de spieren van vleugel en borst, zodat ze zichtbaar gaan "scheef vliegen". Volgens sommigen is een streptococceninfectie hier mogelijk mee bij betrokken: zij kan een spierontsteking veroorzaken en op die manier mee de verstramming of  verlamming teweeg brengen. Bovendien kan een 5-daagse amoxycillinekuur regelmatig duidelijk verbetering teweegbrengen, wat deze hypothese van streptococcen wel nog een beetje kracht bijzet. Anderen beweren dat streptococcen helemaal niets met het "scheefvlieg-probleem" te maken hebben. Zij zweren eerder bij een elektrolyten- en mineralen-supplementatie. En preventief pleiten zij voor het héél geleidelijk opdrijven van de trainingen, kwestie van het forceren van een overbelasting van de spieren zoveel mogelijk te vermijden.

 

3/ Tijd om de lichamen te zuiveren na een "luie" winter

Gedurende enkele maanden was de lichaamsactiviteit op een laag pitje gezet. Alle kans dus voor het lichaam om reserves op te slaan. Nu word het stilaan tijd om deze balast te verwijderen. Hoe doen we dit?

Natuurlijk via de voeding: licht en niet teveel voederen is nu de boodschap. Zo elimineer je opgestapelde reserves en activeer je bovendien de vlieglust.

Ook niet te lang wachten om het trainingsritme op te drijven is zeker nuttig.

Thee en allerhande lichaamszuiverende mengsels kunnen ook nuttig zijn. Vooral leverzuiverende werking is hier belangrijk: de lever is primordiaal bij de vertering en de conditie-ontwikkeling.

 

4/ Vaccinaties en langdurige behandelingen niet meer uitstellen...

Zorg ervoor dat inentingen en relatief zware en langdurige behandelingen niet uitgesteld worden en dus minstens een maand voor het seizoenbegin achter de rug zijn. Iedereen weet dat vaccinaties en lange medicaties gepaard gaan met een stress-situatie en het lichaam onder druk zetten. Ook de seizoensstart en het opleren zetten het duivenlichaam onder druk. Zorg er dus zeker voor dat al deze situaties niet samenvallen.

 

5/ Ook de jonge duiven vergen vanaf nu uw aandacht...

De vroege ronde jonge duiven is de 6 weken gepasseerd en dus kan ook daar het vaccineren gestart worden. Spreid het vaccineren en begin dus op tijd!

Succes en tot volgende keer...


Naar overzicht van veterinair hoekje

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven