Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Gerard Vanbrabant: Puur natuur en een ijzersterk ras

Geplaatst op 20/12/2016, Auteur:


Jarenlang kweken voor een eigen ijzersterk duivenras

 

Nieuwerkerken is eigenlijk meer een dorp dan een gemeente en ligt geprangd tussen Herk-De-Stad en Sint-Truiden. Een eerder landelijk gebied waar duivensport altijd erg heeft geleefd. In een straal van amper enkele kilometers vindt je er nu nog steeds zes duivensportverenigingen. Een gemeente die tal van zeer sterke liefhebbers heeft voortgebracht. Denken we daarbij onder andere maar aan de gebroeders Clerinx, Mathieu Diepenrijck, Jef Kempeneers, Erwin Geeraerts, Ferdinand Boonen, Luc en Katia Joris, enz…… En nu heeft dus ook Gerard Vanbrabant zich een plaatsje weten te bemachtigen in dit illustere rijtje van toppers.

Jarenlang geduldig bouwen aan een eigen ras
Gerard heeft er eigenlijk al een vrij lange duivensportcarrière opzitten. De eerste stapjes werden reeds op 13 jarige leeftijd gezet. Meer dan een simpele volière,en als ma de portemonnee eens open trok nu en dan wat duivenvoer, waren er niet nodig om besmet te worden met het duivensportvirus. Maar met hier en daar wat gekregen duifjes was het maar wat aanmodderen. In het begin van de jaren negentig wordt een volledig nieuwe start genomen. Alles gaat de deur uit en er wordt uitgekeken naar materiaal waarmee hij zich zal kunnen verdedigen op de grote afstanden. Jarenlang geduldig kruisen en kweken zal uiteindelijk resulteren in een heel eigen stam.

De vier peilers van het kweekhok
Vooreerst is er de fameuze ‘As’ lijn van wijlen Mathieu Diepenrijkx. De 88/5235148 was een superduif die zeven keer als winnaar werd afgevlagd. Een zuivere Gust Christiaens duif van de tovenaar uit Humbeek. Uit een zoon van diens vermaarde80/987 die twintig eerste prijzen vloog!!! In 1993 kwamen enkele duiven van het befaamde Nederlandse tophok Arie Van Den Hoek(95% Edmond Tournier duiven) naar Nieuwerkerken. In 1997 werden er op de openbare verkoop van Van Wanroy twintig duiven gekocht. Gerard kon verder nog een superduif van Ferdinand Boonen op de kop tikken. Met deze vier soorten werden met een waar engelengeduld alle mogelijke kruisingen uitgeprobeerd die uiteindelijk tot succes zouden leiden. 

 

Op pensioen? Meteen een versnelling hoger!
Gerard Vanbrabant is altijd zelfstandig stukadoor geweest. Sinds enkele jaren is hij gepensioneerd en de daardoor vrijgekomen tijd werd volledig aan de duifjes gespendeerd. Bijna meteen zag je de resultaten met een hele forse knik de hoogte inschieten. 1ste provinciaal Orange in 2013. Maar de bekroning voor zoveel jarenlange inzet volgde in 2014 met de nationale overwinning op Valence tegen 6445 oude duiven. Het afgelopen seizoen werd ook de provinciale palm op Agen bij de oude duiven binnen gehaald. Gerard is een man die steeds met een heel kleine korfje aan de inkorftafel verschijnt. Maar wel kleppers die het kunnen en die heel vaak voor enorm hoge  prijspercentages zorgen. Net zoals in 2015 klokt Gerard in de provinciale kampioenschappen Limburg ook het voorbije seizoen af op de derde plaats in de categorie fond.

Alles puur natuur
Gerard is een echte natuurmens. Dat zie je ook terug in de manier waarop de duiven worden verzorgd. Superdroge hokken en veel zuurstof maken zorgen ervoor dat niet alle dagen de krabber dient gehanteerd te worden. Des te meer aandacht wordt er evenwel besteedt aan het voeder. Alle zaden worden afzonderlijk aangekocht en zelf gemengd al naargelang de behoefte van de duifjes. Ook het gebruik van allerlei soorten kruiden staat hoog op de agenda. Kruiden die hijzelf gaat plukken en ook zelf voor zijn eigen gezondheid gebruikt. Bijna dagelijks vinden we in de drinkpotten aftreksels van kruiden. Na een vlucht is dit bijvoorbeeld steeds brandnetel met bruine suiker. Een mengeling die bloedzuiverend werkt en voor een snelle recuperatie zorgen. Ook daslook en biergist staan veelvuldig op het menu.

Veiling van zeventien schitterende zomerjongen
Liefhebbers die al duiven van Gerard in de handen hebben gehouden zullen allemaal bevestigen dat het hier om een bijzonder fijn gebouwde stam duiven gaat. In de veiling van zeventien zomerjongen komen de vier pijlers van het hok steeds terug. En dus ook rechtstreekse afstammelingen van zowel de provinciale winnaars op Orange en Agen als van de nationale laureaat op Valence. 

 

De veiling start eindigt op woensdag 16/11/2016 om 20u. Indien er in het laatste kwartier nog een bod uitgebracht wordt, verlengt de veiling telkens met 15 min. 

 

Kijkdag in Heusden-Zolder op zondag 13 november 2016 van 10-13uur

 

 

Jarenlang geduldig kweken heeft voor een heel eigen Gerard Vanbrabant duivenras gezorgd 


Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven