Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Handige tips voor de komende maanden

Geplaatst op 08/09/2017, Auteur: pitts/PB


We slaan de deur van het duivenseizoen 2017 langzaamaan volledig dicht. Tijd voor een nieuwe periode van het duivenseizoen, de ruiperiode. Wat moet er zoal gebeuren tijdens deze tijd van het jaar? Zelf ben ik groot voorstander van de jonge duiven reeds over te wennen naar hun nieuwe hokken. Waarom nu? Er zijn heel wat voordelen aan verbonden. Eerst en vooral is het weer nu nog mooi, zeker beter dan de winterkoude. Als er een duif niet op zijn nieuw hok wil binnenkomen dan is een nachtje buitenslapen geen enkel probleem. Je hebt er momenteel ook de tijd voor en het is gemakkelijk. Splits je jonge duiven op in een groep duivers en een groep duivinnen. Zet gewoon de toekomstige weduwduivinnen bij de jonge duivers en visa versa. Ze paren heel erg vlot rond deze tijd van het jaar, nog een voordeel ten opzichte van de winter. Als ze goed gepaard zijn dan verplaats je het koppel naar de nieuwe bak op het toekomstige hok. Dan moet je opletten. Als je nu de hokken open gaat zetten dan doe je dat bij de jonge duivers best net voor de oude duivin gaat leggen. Ze “kappen” er dan op en volgen de duivin echt overal. Bij de jonge duivinnen zet je best de hokken open als ze net aan het broeden zijn. Ze zal dicht bij haar nest willen blijven. Zijn ze 3 dagen na elkaar binnengelopen dan zet je alles los en kan de ruiperiode echt aanvangen.

 

 


Medisch

Duiven moeten niet ziek zijn tijdens de rui, dat klinkt evident. Zeker moeten ze vrij zijn van tricho, wormen en coccidiose. Een routinecontrole zoals dat heet. Je kan een routinecontrole reeds laten uitvoeren voor amper 15 euro. Simpel “routine vetcheck” bestellen via de webshop en enkele dagen later weet je de uitslag al. Zorg ervoor dat je duiven 1 à 2x per week een bad krijgen en dat ze vrij zijn van parasieten. Simpel om te gebruiken is daarbij “flyminator”. Dit is een product dat veel in paardenstallen wordt gebruikt maar je kan heel goed je duivenhokken hiermee desinfecteren. Het werkt heel goed tegen luizen en ander ongedierte. De duiven mogen op het hok blijven. Je duwt de knop in en het vernevelt zich op de hokken, 1 seconde per kubieke meter is ruim voldoende. Gemakkelijk en erg efficiënt.


Voeding

Een duivenvoeding moet vooral goed van kwaliteit zijn, divers en in de ruiperiode mag er wat lijnzaad of snoepmengeling bij. Zeker ook voldoende gerst in de mengeling want duiven mogen tijdens de rui absoluut niet aanvetten. Daar moet je als melker goed beducht voor zijn. Wij hebben met pitts ervoor gezorgd dat er voor jullie duivenliefhebbers via samenaankoop een goede kwalitatieve ruimengeling werd samengesteld tegen een erg democratische prijs. Kijk op onze site onder de rubriek “samenaankoop voer” en jullie vinden er alle informatie over.

Hier nog even de samenstelling: TARWE 19%, DARI 4% , MILOCORN 9% , CARDY 1% , GERST WIT 15% , GELE ERWTEN 9% ,GROENE ERWTEN 4% ,DUNPEAS 2% ,VITSEN 1% ,GELE FRANSE MAIS 33% ,ZONNEPIT GESTREEPT IREGIE 1% , KOOLZAAD GEBLONKEN 1% , LIJNZAAD 1%. Prijs-kwaliteit het beste dat je kan vinden en ja zelfs erg goed om straks in de winter als basismengeling verder te geven. Je kan dan wat zuivering of gerst bijvoegen afhankelijk van het gewicht van je duiven.


Vitaminen

Duiven moet je in de rui zeker niet overladen met vitaminen, voor niks nodig. Bij kwalitatief goede granen is 2x per week extra vitaminen geven ruim voldoende. Methionine en choline zijn de aminozuren die het belangrijkste zijn tijdens deze periode, ze ondersteunen de leverfunctie en zorgen voor een goede inpluiming. Producten waar dit in zit: Rui-mineral, ecuchol. Ook hepatoveto is een erg fijn product om tijdens de rui erbij te geven. Geef een kuurtje van 10 dagen en je zal zien dat ze vlot beginnen ruien. Wat ook een aanrader is voor je duiven is het product “asco-pet”, een zeewier-product, rijk aan mineralen, dit samen met letalook op het voer en meer moet dat echt niet zijn. De ruiperiode moet goed verlopen daar zijn we het met zijn allen over eens maar “te gek” moet het ook niet worden. Goede kwaliteit maar niet gek is ons motto!

Klik hier voor naar de webshop te gaan.

 

 

 

 


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven