Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Hannes Van Droogenbroeck mikt op exclusieve duiven

Geplaatst op 29/10/2024, Auteur: Pitts

van-droogenbroeck-hannes.jpg | Pitts

Hannes Van Droogenbroeck, de up-coming boy in de Denderstreek moest noodgedwongen zijn grote droom even on hold zetten wegens de overname van het familiebedrijf. Daardoor werden vorig jaar het grootste deel van de duiven in veiling aangeboden. In 2024 kwam hij wegens tijdsgebrek ook niet aan spelen toe, maar wat wel zeker is: de kweekstal is nog steeds van verbluffend hoog niveau en dagelijks wordt deze nog terug aangesterkt met gerichte aankopen!

 

Het begin

Hannes, schilder van beroep in het familiebedrijf dat reeds 4 generaties actief is, kreeg de duivenstiel met de paplepel binnen. Al reeds op zeer jonge leeftijd kwam hij in contact met de duivensport via zijn grootvader. Wanneer zijn buurman (Nestor De Saedeleer, papa van Anja) hem een ronde jongen schonk in 2004 was hij vertrokken.. Uit 4 van deze duiven kwamen verschillende 1e prijs winnaars op Noyon.

De drang om steeds beter te presteren en om ook al eens verder te spelen zette Hannes aan om versterking te halen bij oa Moens W & B, Eric Limbourg, Astere Vergotte en Marc Vanonckelen. Hier werd de basis gelegd om het snelheidsspel vaarwel te zeggen en zich toe te leggen op de halve fond tot zelfs Barcelona. Op deze koninginnevlucht speelde hij trouwens in 2021 nog een 8e plek te Viane.

foto-hannes-1.jpg | Pitts

 

Ondanks de drukke werkzaamheden kweekt Hannes begin december +/- 130 jongen. Het opleren gebeurt zeer intensief (15 à 20 maal) van 1 km tot Quiévrain en meestal tussen 16 à 17 uur na het werk. De jongen worden verduistert vanaf 1 maart tot 21 juni (15 uur per dag en de laatste week afbouwend). Hierna worden ze bijgelicht vanaf begin juli tot de laatste nationale vlucht. De jongen speelt hij op de schuifdeur.

De weduwnaars en vliegduivinnen mogen voor het seizoen 7 dagen broeden. Na deze periode worden ze dan geleerd. Zowel het klassieke weduwschap (doffers) als het totale weduwschap (duivinnen) wordt beoefend. De laatste nationaals worden nog enkel met de duiven op nest aangevat.

Qua voeding werd er oorsronkelijk het Beyers Galaxy systeem toegepast. Doch in 2023 werd er overgeschakeld naar AIDI. Voor de bijproducten wordt Hannes gesponsord door de firma Bonyfarma, waarvoor hij deze firma langs deze weg nogmaals wil bedanken.

Als dierenarts heeft hij het vertrouwen in Peter Boskamp. Zowel voor de kweek als voor het seizoen staat er een bezoek gepland. In het seizoen controleert Hannes de duiven zelf met zijn microscoop en worden ze na de vlucht ontsmet indien nodig.

Door de drukke agenda en de overname van de zaak van zijn vader was Hannes vorig jaar verplicht om de duivendroom wat terug te schroeven. Echter een beperkt aantal jongen geboren half augustus werden toen behouden. Intussen vond Hannes reeds een geschikte kandidaat om de duiven fulltime te verzorgen en zal er hopelijk vanaf 2025 een doorstart kunnen worden genomen.

foto-hannes-2.jpg | Pitts
foto-hannes-3.jpg | Pitts
foto-hannes-4.jpg | Pitts

Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven