Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Het seizoen zit er bijna op voor de liefhebbers en de maatschappijen

Geplaatst op 08/09/2020, Auteur: Pitts


Nog een paar eindejaarsvluchten voor grof geld en het seizoen zit er voor de meeste liefhebbers op. Ook voor de maatschappijen. De werkers van de maatschappijen kunnen met verlof. Oktober en november zijn de verlofmaanden bij uitstek voor deze mensen. Van maart tot eind september stonden de meeste van deze vrijwilligers klaar om de duivensport en u, liefhebbers, te dienen. Soms tot 5 avonden de week. Sommigen doen de deur van het lokaal een uur voor de inkorving open en gaan om middernacht naar huis als de duiven zijn opgehaald door de vergezellers. De meesten van jullie liggen dan al een paar uur onder de wol. Ze moeten goed zot zijn, denken sommigen. Meestal gaat dit ten koste van hun eigen duivenhok en dito prestaties van hun eigen duiven. Korven kuisen, nieuw geribt karton al dan niet voorzien van houtkrullen, …nieuwe koordjes, loodjes…en alles klaarmaken voor de volgende inkorvingen. Tussendoor worden er afspraken gemaakt voor het chippen van de duiven. De lokalen worden gekuist, de frigo’s gevuld, boodschappen worden gedaan, check van de drukinkten, het papier, de printers,…. masters synchroniseren, poulebrieven instellen in de computer, het geautomatiseerd kasbeheer van de uitslagen activeren, laatste correcties ingeven en de liefhebbers ontvangen. Duiven inkorven, laatste drie nummers controleren, quartz-toestellen klaarmaken, poelebrieven ingeven, pinten tappen, nog wat uitslagen verdelen, duivenkorven klaarmaken voor verzending, de etiketten op de korven plakken, de vrachtbrieven invullen en wachten… wachten op de vergezeller. Daags nadien nog eens alle poelebrieven nakijken, de kantine kuisen en inkorven op de snelheid. Zelfde ritueel, zelfde mensen. Op zaterdag komen de klokken binnen. Afslaan van de klokken, uitslagen maken, uitslagen versturen per mail en per post en sommigen per mail en per post en zorg dat je niemand vergeet of het is weer niet goed. Tussendoor nog een noodkoppeling hier en daar, de noodkoppelingen op maandag in de klokken vervangen, ontevreden en geklopte liefhebbers opvangen en troosten, eerste prijswinnaars loven voor hun glansprestatie en op naar volgend week-end. Is de waarborg al klaar en ge moet niet krenterig doen…. Zeg, mag ik geen half uur vroeger komen inkorven want ik moet naar de feest komende vrijdag? En die helpers krijgen wel een pintje en een boterhammetje. Ze zijn nu bijna 7 dagen op 7 in de maatschappij te vinden. En nog is het niet altijd goed voor sommigen. Want ze moeten alle reglementen kennen en toepassen en als er ergens eentje bij het inkorven voor kruipt is het alle hens aan dek. Of er wordt een duif ingekorfd zonder dat het pootje de master inging of duif nummer 408 van die avond is geen duiver maar een duivin… ik had het je toch gezegd….

En tussendoor nog eens de uitslagen en de waarborgbrieven ronddragen in de naburige gemeenten om postzegels uit te sparen….De boekhouding van de VZW bijhouden, de kasbladen van kantine en inkorvingen, rekeningen betalen… ja,  er is een goede boekhouder nodig voor dit alles. Tussendoor nog K.B.D.B. ringen bestellen en ingeven op de K.B.D.B. website, lidkaarten schrijven, en zorgen dat je met alles in regel bent.

En zo gaat dat alle weken aan hetzelfde ritme van maart tot september. En dan de kampioenschappen uitrekenen, duivenbons schooien, kampioenen- en steakdagen organiseren. Zeg nu zelf? En dan heb je nog de infrastructurele eisen gesteld bij inkorvingen van twee vluchten tegelijk. En al die helpers moeten ook nog eens met computers kunnen werken, een website up to date houden….

Wie zijn de echte kampioenen van de duivensport? Wie zijn die helden die er voor zorgen dat we met de duiven kunnen spelen? Daarom dit leuk idee: zet tijdens de kampioenendagen eens de helpers tussen de kampioenen. Wij geven u mee: ze gaan blinken!


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven