Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Hok Esther Vereecke (Beerzel, Putte)

Geplaatst op 06/12/2017, Auteur: pitts/PB


Achter Hok Esther Vereecke, zit de tandem Esther Vereecke en Hugo Moris.

Esther en Hugo nemen de taken van het verzorgen, het trainen van de duiven samen op zich. Thuis in Beerzel worden ook nog de resultaten van de vliegduiven en de kwekers nauwgezet bijgehouden. 

Deze tandem ontstond eind 2015 wanneer duivenliefhebbers, Esther en Hugo de handen in elkaar hebben geslagen. Voorheen dorpsgenoten, maar nu worden de duiven gespeeld op de hokken bij Esther Vereecke in Beerzel. Hugo heeft al een ruime ervaring op de teller in de duivensport. Vooral de zware fond is zijn specialiteit. Hij speelde samen met zijn vader, wijlen Frans Moris. Ze waren een vaste waarde in duivenland. Vader en zoon Moris behaalden 5 nationale overwinningen alsook een seminationale en interregionale overwinnig. Tussen 1982 en 2007 volgden de provinciale overwinningen elkaar op.

Hugo heeft als voordeel dat ook in duivensport je ervaringen rijker worden naarmate je ouder wordt. Esther begon zelf met de duivensport in 2008, al totale leek van ‘0’. Zij begon zoals het hoort, op de vitesse, om nadien over te gaan naar de halve fond en bijna naadloos de aansluiting te vinden op de kleine fond en met succes. Ervaring en jong talent gaan hier samen en vullen mekaar perfect aan, hét toprecept voor een geslaagde combinatie! De focus van het duivenspel ligt in Beerzel momenteel op het weduwduivinnenspel en ook de jonge duiven worden er gespeeld op de nationale vluchten.

re4.jpg | Pitts

Het spel met de jonge duiven.

Esther is een fervente wielertoeriste geweest en kon een aardig stukje fietsen. Wielrennen en duiven, je hoeft de vergelijking niet lang te zoeken: gezonde voeding en veel trainen in zo optimaal mogelijke omstandigheden. 

De jonge duiven worden niet speciaal vroeg opgeleerd, maar wel heel veel. Er wordt wel vroeg gestart met de gewenning aan 'de mand' en het vervoer in auto. Doorgezaagde opleermanden worden her en der op het hok geplaatst, zodat de duiven er zonder enige stress of vrees, in -en uitlopen. Het opleren gaat van het weiland achter de hokken, naar een straat verder om dan stilaan met een paar kilometer op te schuiven richting Z/ZW. Wanneer de duiven bij hun eerste vitessevluchtwedstrijd de mand ingaan in het duivenlokaal, zijn ze het al aardig gewoon en blijven ze er rustig bij. 

De verduisterde jonge duiven worden pas apart gezet, duiver/duivin, na de 2de vlucht van 200 km. Verduisterde duiven en daarbij 2de ronde duiven komen toch trager op gang. Wanneer ze de halve fond gevlogen hebben worden ze verder op de schuifdeur gespeeld naar de nationale vluchten toe. Verschillende malen in het seizoen wordt er onderzoek gevraagd bij dierenarts Johan Nys (Itegem). Wanneer het nodig is, wordt er medisch ingegrepen met een doelgerichte behandeling op maat voor het vastgestelde probleem. Voor -en ook tijdens het seizoen wordt er aan de natuurlijke weerstand gewerkt: hepatoveto, appelazijn, sedochol  gaan onophoudelijk in het drinkwater, telkens 4 dagen, 1 dag zuiver water en dan terug 4 dagen enz.

Nadat de jongen gespeend zijn, krijgen ze als jonge duif ruimengeling en wanneer het zwaardere werk eraan komt, wordt er overgeschakeld naar een degelijke sportmengeling, aangevuld met olierijke zaden, alsook nog extra snoepzaad en pindanoten of hazelnoten. De duiven krijgen hier dagelijks verse mengeling van grit, roodsteen, kleikoek, zeewiermix en allerleimengeling. Om de duiven extra te voorzien van voedingsstoffen krijgen ze een kleine hoeveelheid Teurlings Tovo korrels, de dagen voor de inkorving.

re5.jpg | Pitts

Leven als een échte sporter

Wanneer het seizoen op gang komt, vliegen de duiven eenmaal per dag. Als ze in de ochtend worden weggebracht voor een trainingsvlucht, krijgen ze in de namiddag nog training aan huis. De weduwduivinnen gaan ook mee op trainingvlucht tijdens de week en worden aan huis met de vlag getraind.

De duiven krijgen in het begin van de week 'open hok', dit wil zeggen dat ze de kans krijgen om de dag na de vlucht of zelfs tot 2 dagen na de vlucht, zich wat extra te ontpannen in de hoop ze terug op te laden. De duiven hebben er zichtbaar deugd van: de ramen van het hok blijven open, ze kunnen naar hartelust binnen en buiten, een bad staat klaar en ze hoeven niet persé te trainen, gewoon rustig aan. Op het Hok Esther Vereecke, wordt er veel aandacht besteed aan het 'feel good' gevoel van de duif. Niet enkel de fysieke inspanningen eisen hun tol, maar ook de stress van het inkorven, transport, vraagt energie van de duiven. Door de duiven in het begin van de week wat 'te vertroetelen' en te laten ontspannen, probeert Esther de duiven 'terug op de laden’. Door andere melkers wordt er al eens 'smalend' over gedaan hoe een 'vrouwenhand op het duivenhok een andere aanpak heeft', maar de totaalaanpak loont toch wel als we naar de resultaten kijken.

Ook wordt hier het systeem van 'opvoederen' gebruikt: sportmengeling bij thuiskomst, nadien, ruimengeling met dieet om dan op te bouwen naar de dag van de inkorving. In het begin van de week wordt hier gewerkt met omega 3-6-9 en bakkersgist alsook samengestelde voedingssuppelementen (dierenarts Johan Nys) worden hier over het graan gedaan. De duiven worden van jongs af aan geleerd om granen te pikken met olie er overheen. 

 

Verloop van het seizoen 2017

Het seizoen werd aangevangen met om en bij 100 jonge duiven. Na het seizoen en na de selectie, blijven er nog zo'n 30 jongen over om de winter door te komen. Hiervan zullen de duivinnen als weduwduivin gespeeld. Ook voor het kweekhok is er aandacht, voortdurend wordt er gezocht naar nieuw, jong bloed. Elk jaar worden er duiven bijgehaald en getest. Esther en Hugo streven ernaar om de duiven uitvoerig te 'testen' en als ze zich qua sportieve prestaties hebben bewezen, wordt de knoop doorgehakt om ze naar het kweekhok door te schuiven. Soms is de verleiding groot om ze toch nog als oude duif te spelen, maar voorlopig staat de opbouw van het kweekhok voorop. Er wordt voortdurend gezocht om een 15-tal kweekkoppels te behouden. De voorkeur van bijgehaalde duiven kan uitgaan naar dagfond duiven of soms zelfs naar vitesseduiven, maar dan wel degene die het hele spelseizoen goed doorgekomen zijn, in de hoop snelheid, kracht en uithouding wat te combineren. Geen pedigrees maar echte duiven komen hier op het hok!

Topresultaten:

2013:

Bourges (7 /2013): 41,77,104 nationaal (jonge duiven 18478) - 469km

Bourges(7 /2013): 56 national (jaarlingen 11883)

2014

(jaar van de verhuis naar Beerzel)

2015:

Argenton (8/2015): 71ste nationaal (jonge duiven 11223 ) - 

Argenton (8/2015): 88ste nationaal (jaarlingen 2418)

2016:

Châteauroux (10/09/2016) 60ste, 70ste nationaal (jonge duiven 14762) - 519 km

Argenton (13/08/2016): 7de nationaal (jonge duiven 19592) - 548 km

Argenton (13/08/2016): 59ste nationaal (jaarlingen 4582)

Souppes-sur-Loing: 1ste Regio Mechelen (jaarlingen 724 jaarlingen)

2017:

Châteauroux (14/08/2017): 59ste nationaal (jaarlingen 4386)

Bourges (06/08/2017): 89ste nationaal (jaarlingen 12416)

Chévrainvilliers: 1ste Regio Mechelen (jongen 1013) - 347 km

Argenton: (24/06/2017) 55ste nationaal (jaarlingen 22697) 

Hok Esther Vereecke sluit het seizoen af met 13 overwinningen, 3 plaatsen top-100 nationaal (55,59,89) en 25 maal top 100 provinciaal.                                                                                                    

Bovendien behalen ze 23ste nationale asduif grote halve fond 2017 jaarlingen, alsook 18de plaats nationaal 'beste jonge duif grote halve fond' over 4 vluchten. (PIPA-ranking)

Ook afstammelingen doen het goed op andere hokken:

- jonge duif: asduif, Derby Brod (Croatië) 2015

- rechtstreekse afstammeling: King 's Cup Winner (742 km) Thailand, januari 2016

- rechtstreekse afstammeling: 1/463 (400 km) IAPC , Yearbirds,Portugal,2017

- jonge duif: winnaar 2de hotspotrace, Derby Brod (Croatië), 2016

- jonge duif: 38ste plaats in Algarve Great Derby Finale (Portugal), 2017

 

 

KLIK HIER voor de veilingen.

De veiling eindigt op woensdag 06/12/2017 om 20u. Indien er in het laatste kwartier nog een bod uitgebracht wordt, verlengt de veiling telkens met 15 minuten.

re1.jpg | Pitts
re3.jpg | Pitts
re2.jpg | Pitts
pedigree-ebba.jpg | Pitts

Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven