Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Hubert Vanherck (Borgloon): Het moet een hobby blijven.

Geplaatst op 15/12/2016, Auteur: Superuser


Hubert Vanherck (Borgloon): Het moet een hobby blijven

 

Kijkdag in Heusden-Zolder op zondag 18 december van 10-13 uur

Hubert Vanherck, de kranige tachtiger uit het zuid-Limburgse Borgloon, heeft beslist om vaarwel te zeggen aan het duivinnenspel en voortaan alleen nog maar met weduwnaars verder te doen.

Klik hier voor de veiling op Pitts.be van 12/12/2016 - 21/12/2016

Het moet een hobby blijven, zolang het nog gaat, zegt Hubert, die met deze beslissing het werk halveert.

Gedurende meer dan 50 jaren heeft Hubert gebouwd aan zijn eigen succesvolle ingeteelde duivenstam. Enkel de resultaten op de grote fond vluchten telden mee om te bepalen wie mag blijven.

De 27 duivinnetjes die nu klaar zitten voor verkoop, werden twee keer opgeleerd op 200 km, maar zijn nu dus overbodig geworden en zullen van 12 t/m 21 december op Pitts worden geveild.

Twee duivinnetjes zijn zusters van de internationale asduif van het 6-jaars klassement op Marseille. Tevens zijn er twee duivinnetjes uit het ‘Klein Devunke’, de asduif zware fond in Limburg van 2013.

De overige duivinnen zijn allen ingeteeld naar de lijn van de ‘Medaille d’or’ van Leon Henry uit Nandrin die in 1992 internationaal Perpignan won met halfuur voorsprong onder zeer zware omstandigheden.

Ook afstammelingen uit de lijn van het 'Klein Blauw', winnaar 3-jaars klassement van de Brugse Barcelonaclub.

In de volière van Hubert zitten 16 kweekkoppels, grotendeels komende uit inteeltkoppels.

Er werd de voorbij 8 jaar trouwens geen enkele duif meer bijgehaald. De duivenstam van Hubert Vanherck komt voor tachtig procent uit duiven van grootmeester en vriend wijlen Emiel Matterne (Overhespen). Overige inbreng is er van Georges Martens (Gotem), Dokter Nelissen (Bilzen) en uit de Diego lijn van Thomas Peeters (As). Met Jules Lavigne uit Kortrijk werd drie jaren samen gekweekt uit een zoon van de 'crack 308' van Marcel Aelbrecht.

Klik hier voor reportage 2013 Hubert Vanherck (Borgloon): Kampioen Limburgse Fondmarathon

De Europabeker is het stokpaardje van Hubert. Een gratis competitie over de 5 (vroeger 4) internationale vluchten. In 1987 werd de beker gewonnen. In 2009 had Hubert 8 op 8 met de 1e + 2e getekenden. In 2013 behaalde hij, als enige Belg in de top 10, de 2e plaats algemeen. Op Pau, Barcelona, St.Vincent, Marseille en Perpignan werd het een 10 op 10 (!!!) met de twee eerst getekenden. Met de eerste vijf inzetten werd een 18 op 25 punten gescoord. In datzelfde jaar werd Hubert ook 1ste Kampioen Limburgse Fondmarathon Algemeen, 1ste Kampioen Zware Fond K.B.D.B. Limburg, 1ste Asduif Zware Fond K.B.D.B. Limburg en behaalde de provinciale overwinning op Perpignan. In 2014 waren de uitslagen opnieuw uitstekend, maar die werden door een vergetelheid te laat ingestuurd.

Ook de voorbije jaren werd door Hubert op een zeer hoog niveau gepresteerd op de zware fond. Uitzonderlijke hoge prijzenpercentages. Prestaties van liefhebbers met een klein korfje worden echter jammer genoeg enkel opgemerkt door de echte kenners!

De jonge kweekklare duivinnetjes welke nu in de verkoop komen waren dus in feite gekweekt voor eigen gebruik. Alleen door de beslissing om in 2017 enkel nog met duivers aan de wedstrijden deel te nemen komen zij nu in een verkoping. Hun broers zullen op het vlieghok van Hubert in de eerstkomende jaren ongetwijfeld nog heel hoge ogen gooien.

 

De veiling eindigt op woensdag 21/12/2016 om 20u. Indien er in het laatste kwartier nog een bod uitgebracht wordt, verlengt de veiling telkens met 15 min.

 


Naar overzicht van reportages

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven