Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

In Flanders Fields Pigeon Classic: duivenliefhebbers herdenken 'den grooten oorlog'

Geplaatst op 26/07/2017, Auteur: piet.aelberts@telenet.be


Op zaterdag 29 juli wordt in West-Vlaanderen voor de vierde maal de IN FLANDERS FIELDS PIGEON CLASSIC ingericht, een wedstrijd voor oude en jonge duiven uit Compiègne, de Franse stad waar op 11 november 1918 de wapenstilstand werd ondertekend. 

Deze wedstrijd kadert in de activiteiten die in de periode 2014-2018 worden ingericht ter herdenking van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Tegelijk wordt hulde gebracht aan de militaire postduiven die een levensreddende rol speelden in de communicatie tijdens WO I. De wedstrijd is een gezamenlijke organisatie van de Vereniging voor Vaderlandslievende Verenigingen van Roeselare (VVVR) en van de West-Vlaamse Overkoepelende Uitslag (WVOU).
In de kranten en op de televisie wordt elk jaar veel aandacht besteed aan deze herdenkingsvlucht, zelfs in het TV Journaal, waardoor deze wedstrijd promotie voor de duivensport is geworden:

Klik hier voor het vrtnieuws

Klik hier voor de reportage van Het Laatste Nieuws

De wedstrijd uit Compiègne kent elk jaar een zeer grote deelname:
2014: 26.224 duiven
2015: 18.618 duiven
2017: 21.979 duiven

De winnaar bij de jonge duiven ontvangt de Beker van de heer Gouverneur Carl Decaluwé op de provinciale dag tijdens het spelen van de Last Post, telkens een pakkend moment. Daarnaast worden nog talrijke ereprijzen en naturaprijzen uitgereikt, zoals twee overnachtingen in een B&B in Compiègne, en 64 geschenkpaketten met producten uit de Westhoek, die evenredig worden verspeeld over de acht arrondissementen zodat iedereen gelijke kansen heeft.

Er wordt ingekorfd op vrijdag 28 juli  in 49 verenigingen in West-Vlaanderen en Komen. In veel lokalen worden gratis prijzen verspeeld of wordt iets speciaals georganiseerd bij de inkorving. In Aartrijke bijvoorbeeld komt de frietmobiel met gratis frietjes en in Langemark-Jonkershove houden ze barbecue. Meer informatie over de inkorvingslokalen en de prijzen zijn te vinden op de affiche:
Omwille van plaatsgebrek wordt niet meer gelost in Compiègne, maar in het nabijgelegen Pont-Sainte-Maxence, op 8 km van Clermont. De prachtige lossingsplaats is gelegen aan de oevers van de rivier de Oise zoals te zien is op deze opname van de lossing:
Wie de lossing wil bijwonen is welkom, het wordt een unieke belevenis. Adres: Le Port,  Zone Industrielle  Brenouille, 60700 Pont-Sainte-Maxence.
 

vvvrpersconf-005.jpg | Pitts

Bestuur VVVR: Geert Messiaen, Thierry Van Paemel, Ronny Vandamme en José Gaytant


Bestuur WVOU: Frank Verkinderen, Kurt De Keyser en Chris De Schacht


Naar overzicht van nieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven