Pitts-globePitts-loginPitts-premiumPitts-registerPitts-search

Jeugd – beginnelingen Vlaams-Brabant KBDB: bezoek kweekstation

Geplaatst op 05/10/2017, Auteur: Persbericht / Davy


Aan de jeugd – beginnelingen Vlaams-Brabant KBDB

In het kader van kennismaking met de diverse facetten van de duivensport organiseert de Jeugdclub Vlaams-Brabant een bezoek aan het Natural Granen Kweekstation St Antonius Zoersel vrijdag 3 november 2017.

Het in 1955 opgerichte Natural Granen Kweekstation is met zijn 55 hokken en 660 afdeling nog steeds het grootste Kweekstation voor reisduiven ter wereld. Nergens ter wereld worden op eenzelfde plaats zoveel duiven van beroemde Belgische, Franse en Nederlandse rassen bij elkaar gebracht. Begin jaren vijftig besloten de gebroeders Noël en Robert De Scheemaecker een groot kweekstation voor reisduiven te bouwen. Het Kweekstation was na de publicatie van het tijdschrift "Duifke Lacht", de oprichting van het dierenvoeding bedrijf Natural Granen NV en de introductie van de Heirman constateur, de 4de grote realisatie op rij van de Gebroeders De Scheemaecker. Nu, 80 jaar later bevindt de Natural groep zich nog steeds in familiale handen en een kleinzoon van Noël en Robert De Scheemaecker heeft nu de leiding.

Aankomst 10 - 10.30+- richttijd is 10+,

jeugdclub-vlaams-brabant.jpg | Pitts

Programma

Aankomst 10 - 10.30+- richttijd is 10+,

 

Bezoek aan het museum - met korte uitleg

1 februari 1998 was een belangrijke dag voor het Natural Kweekstation. In dat jaar werd het duivenmuseum officieel ingehuldigd door Noël De Scheemaecker en zijn zoon Frans, stichter en mede-eigenaar. Oorspronkelijk was dit duivenmuseum in het zuiden van Frankrijk gevestigd, maar Frans De Scheemaecker oordeelde dat het in België beter op zijn plaats was, meer bepaald op het Kweekstation…het grootste en oudste duivendorp in de duivenwereld. Er bestaat inderdaad geen mooiere plaats voor een duivenmuseum dan te midden van de duiven. Het museum is toegankelijk tijdens de bezoek-zondagen in februari en begin maart. Naast een prachtige collectie duivenklokken, worden allerlei prachtige stukken tentoongesteld, stille getuigen van de geschiedenis en de evolutie van de duif als koerier, soldaat en reisduif.

 

Woordje uitleg over het fenomenale hok gebr Janssen Arendonk

Wellicht het allergrootste en onovertrefbare succesverhaal dat ooit in de duivensportgeschiedenis geschreven is! Over één zaak kunnen we het met zijn allen wellicht eens zijn… de gebroeders Janssen uit Arendonk zijn op wereldvlak de grootste ‘ambassadeurs’ geweest voor onze Belgische duivensport. Geen plekje op onze aardbol waar met duiven wordt gespeeld, of de Janssen-duiven zijn er gekend, en/of liggen er mee aan de basis van roemrijke successen. Geen enkel duivenras ter wereld was zo succesvol als dit van de broertjes uit Arendonk. Geen wonder dat Arendonk een waar bedevaartsoord werd voor duiven… aan de Schoolstraat nr. 6 stonden duizenden liefhebbers van over gans onze aardbol op de stoep. De Gebroeders Janssen werden niet alleen wereldberoemd door hun eigen prestaties, maar evenzeer door deze van duizenden duivenliefhebbers, met afstammelingen van duiven die ze te Arendonk kwamen halen.

U kan een kijkje nemen in hun woonkamer en het duivenhok van deze wereldberoemde duivenliefhebbers

 

Rondleiding Kweekstation

De duivenpopulatie op het Kweekstation varieert naargelang de tijd van het jaar tussen de 12.000 en 16.000 sportduiven. De taak van de Kweekstation medewerkers is tweevoudig: de duiven gezond houden en de kwaliteit van de kweekduiven verbeteren. Om beide doelstellingen dag in dag uit te realiseren zijn een goede hygiëne en een strenge zifting van de kweekkoppels van het grootste belang.

 

Toelichting duivensport door duivenspecialist Andre Roodhooft

Het volgende verhaal bewijst nogmaals hoe “groot” Andre Roodhooft is als mens en duivenliefhebber. Als “keurder” op het kweekstation van Natural heeft hij waarschijnlijk duizenden duiven door zijn handen gekregen. Ook op zijn eigen hok keurt hij een gans jaar door, wie echt niet aan zijn voorwaarden voldoet vliegt eruit. Na het seizoen 2015 maakte Andre zijn laatste strenge selectie. Een deel mocht gewoon op het vlieghok blijven, een ander deel verdween definitief maar Andre bleef nog met enkele twijfelaars over. Reeds decennia lang aan de absolute top van de duivenwereld, met tal van nationale overwinningen, in 2017 Nationale winnaar België op Bourges II in de categorie "oude".

 

Informatie

Kleine versnapering(koffiekoeken) met (fris)drankje Aangeboden door Natural Granen Kweekstation

Mogen wij vragen dat iedereen een inspanning zal doen om mee te gaan naar Natural Granen Kweekstation, speciaal voor de jeugdclub heeft de heer Freddy De Prins een bezoek gepland, in aanwezigheid van André Roodhooft –jaren lang verzorger bij het kweekstation en Jozef Van Elsacker voorzitter provincie Antwerpen KBDB.

 

Voor alle verdere informatie en inschrijvingen op voorhand ten laatste op 26 oktober 2017 bij de evenementenmanager Ingo Berghmans 0493 62 19 77 – email : ingo.berghmans@gmail.com

 

In de hoop een gunstig gevolg te mogen ontvangen, rekenen wij ten stelligste op uw aanwezigheid

Bestuur Jeugdclub Vlaams-Brabant

 

Natural Granen Kweekstation Raymond Delbekestraat 165 2980 St Antonius Zoersel Route te bekijken op google en via navigatiesysteem

 


Naar overzicht van verenigingsnieuws

Reageren


Om te reageren dient u aangemeld te zijn.
Terug naar boven